Uzun, Emirgan Otel Salonu´nda düzenlenen, ´´Hava Kirliliğinin Önlenmesinde Yakıt Kalitesi, Yakma Sistemleri ve Tam Yanmanın Sağlanmasının Rolü´´ konulu seminerde yaptığı konuşmada, yaşanan çevre sorunları içerisinde en fazla hava kirliliğinin yer aldığını söyledi.
Hava kirliliğinin, kömürün sanayi ve ısınma amaçlı yakılmasıyla oluştuğunu anlatan Uzun, şöyle konuştu:
´´Kentimizde ısınma amaçlı 102 bin ton yerli, 24 bin ton ithal kömür yakılmaktadır. Zonguldak, hava kirliliği açısından 1. derecede kirli iller arasında yer almakta. Yakıt, yakma sistemleri ve yakıcı üçlüsündeki uyum, hava kirliliğinin önlenmesindeki en önemli unsurdur. Yapılan uyarılar sonrasında yanma verimi yüzde 20 artırılan kazanlarda kullanılan yakıtta yüzde 37 tasarruf sağlanmasının yanı sıra aynı oranda daha az yakıt kullanıldığı ve yüzde 26 oranında da hava kirliliğinin azaldığı tespit edilmiştir. Yakma sonrasında oluşan hava kirliliğinin önlenmesinde sadece iyi kalitede yakıtın seçilmesi yeterli görülmemekle birlikte konu içerisinde yakıtın önemi ve payı oldukça büyüktür.´´

-´´KÖTÜ YANMA KİRLİLİK NEDENİ´´-

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Ekrem Bilir de hava kirliliğinin temelinde kötü yanma olayının olduğunu belirtti.
Yakıttan tam yanma verimi elde edilebilmesinin kaliteli yakıt tekniğine uygun imal edilmiş, uygun şekilde kurulmuş yakma sistemleri ve bilinçli yakıcı ile mümkün olabileceğini anlatan Bilir, şöyle dedi:
´´Aksi takdirde hava kirliliği kaçınılmazdır. Kirliliğin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri sonucu akciğer kanseri, kronik astım krizi, göğüste daralma, öksürük, balgam, üst solunum yolu sistemi, akut bozukluğu, göz, burun ve boğaz tahribatı görülme sıklığında artış olduğu, soluk alma kapasitesi, iş verimi ve üretimde de düşüş gözlenmiştir. Her yıl AB ülkelerinde partikül madde kirliliğinden 0-4 yaş arası 13 bin çocuk, hava kirliliğinden dünyada yılda 3 milyon insan ölmektedir.´´
Seminerde, Uzun ve Bilir, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Editör: Pusula Gazetesi