Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, Türkiye Taşkömürü Kurumu´nda (TTK) çalışan işçileri ilgilendiren 23. Dönem Toplu İş Sözleşmesi´nin Kamu-İş ile imzalanmasının ardından TTK Üzülmez Müessesesi´nde maden işçilerine bilgi verdi. Üzülmez Kuyubaşı&[#]8217;nda toplanan maden işçilerine hitap eden Muslu, zorlu bir toplu sözleşme dönemi geçirdiklerini söyledi.


Muslu´nun ziyaretinde GMİS Genel Başkan Yardımcıları İsmet Demirhan ve Dursun Oğuz, Genel Sekreter Taci Alkaya, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş ile şube başkan ve yöneticileri de hazır bulundu.


GMİS Genel Başkanı Muslu şunları söyledi:


"7 aya yakın bir süredir göstermiş olduğunuz kararlılıktan, duruştan dolayı hepinizi tebrik ediyorum. Biliyorsunuz 01.01.2009 itibariyle toplu iş sözleşmesi görüşme sürecine başlamıştık. İlk oturumu 6 Şubat´ta yaptık. 2 aylık süre içinde Kamu İş ve TTK ile yaptığımız görüşmelerde 80 maddeden 11 maddeye kadar düşürdük. Daha sonra arabulucu safhasına gelindi. Anlaşma sağlanamayınca 17 Haziran´da grev kararı aldık. Bu süreçte Türk-İş Başkanı, Yönetimi ve bağlı sendikaların başkanları ile birlikte kamu toplu sözleşmeleriyle ilgili olarak bilgi alışverişinde bulunduk, toplantılar yaptık. Sizlere de bilgi aktardık.


Kriz ülkemizi derinden etkiledi


İyi bir toplu sözleşme imzaladık demiyoruz. Sizler de takdir edersiniz ki dünya ekonomik krizden geçiyor. Başbakanımız her ne kadar ekonomik krizin ülkemizi teğet geçeceğini söylemiş olsa da kriz ülkemizi de derinden etkiledi. 7-8 aylık dönem içinde binlerce sendikalı ve sendikasız işçi arkadaşımız işinden oldu, fabrikalar kapandı. Böyle bir dönemde toplu sözleşme bağıtlamaya çalıştık.


Geçmiş yıllarda ne sendikalar biliyoruz, bir dönem toplu sözleşme imzaladılar ama bir sonraki dönemde ne işyeri bulabildiler, ne işçi bulabildiler, ne de işveren bulabildiler.


Özellikle son 15-20 yıldır sürdürülen özelleştirme politikaları maalesef kamu kurumlarımızı bu noktaya getirdi.


Türkiye´nin dört bir yanında işçiler işlerinden olurken, fabrikalar kapanırken, TTK´ya 2009 yılı başında 3 bin işçi alımı yapıldı. Türk-İş ile Hükümet arasında varılan çerçeve anlaşması 7 Temmuz tarihinde Ankara´da imzalandı. Yıllardır çerçeve anlaşması imzalanır ama sendikalar bu anlaşmayı yönetimlerinde değerlendirirler ona göre yol haritasını, sendikalarının görüşlerini üyelerinden aldıkları destekle belirlerler.


Biz de Ankara´da bulunan misafirhanemizde Yönetim Kurulumuz ve Şube Başkanlarımız ile toplanarak çerçeve anlaşmasını değerlendirdik.


Çerçeve anlaşması imzalandığında TTK toplu iş sözleşmesinde anlaşamadığımız 11 maddemiz vardı. 7 Temmuz´dan bugüne kadar idari ve ücretlerle ilgili 11 maddeyi sizlerin lehine nasıl çevirebiliriz bunun mücadelesi içinde olduk.


Hiç taviz vermedik


Madenci Anıtı´nda düzenlediğimiz kitlesel basın açıklamasıyla tüm Türkiye´ye ve işçi sınıfına verdiğiniz mesajla destek oldunuz. Toplu sözleşmenin bu noktaya gelmesinde sizin büyük katkınız oldu. Türkiye işçi sınıfına katkı sağladınız. Yine 7 Temmuz sabahı arkadaşlarımız sizlere buradan bilgi verdiler ve iş bırakma eylemiyle gösterdiğiniz kararlılığı Ankara gördü.


Başbakanımız, birinci altı ay yüzde 3, ikinci altı ay yüzde 4, üçüncü ve dördüncü aylar için yüzde 2.5´ar, 1000 TL´nin altında çıplak ücretlere iyileştirme olarak ise 25 TL vermişti.


Bizde 1000 TL´nin altında çıplak ücret alan arkadaşlarımız 2009 yılı başında işe başlayan arkadaşlarımız. Biz sendika olarak Ankara´da yaptığımız mücadelelerde 25 TL iyileştirmenin yeterli olmadığını, bunun yükseltilmesini ve bin TL´nin altında olan iyileştirmenin maden işçisine katkı sağlamayacağını, iyileştirme sınırının bin 100 TL´ye çekilerek 2006 muamelesi arkadaşlarımızı da kapsamasını istedik. Verdiğimiz mücadele ile iyileştirme rakamı 25 TL´den 60 TL´ye yükseltildi. 1000 liralık sınır 1100 TL´ye çekildi. Böylece 2006 girişli arkadaşlarımız da iyileştirmeden yararlandılar.


Ancak 2006 girişli usta işçilerimiz bu kapsam dışında kaldılar. Mücadelesini verdik 2006 girişli usta arkadaşlarımıza 1-2 puan katkı almaya çalıştık. Yine KPSS´den gelen arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız için de çerçeve anlaşması dışında 1-2 puan daha alabilmenin kavgasını verdik.


Biz daha toplu sözleşme masasına oturmadan gündeme ikramiye ve kömür istihkakımız getirildi. Buradan sizlere açıklamıştık, kömür istihkakımız bizim olmazsa olmazımızdır dedik. Dediğimizi de yaptık. Kömür istihkakınızı almaya devam edeceksiniz. Devam ikramiyesi ile ilgili sıkıntı vardı. Bundan da taviz vermedik.


2009 girişli arkadaşlarımızı toplu sözleşmenin 51. maddesine göre ilk primden yararlanamıyorlardı. Bu sorunu da çözdük. 2009 girişli arkadaşlarımız da yüzde 3´lük zamdan yararlanacaklar.


22 Temmuz tarihi itibariyle toplu sözleşmemizi imzaladık.


Üretimimiz artmaya başladı


Biz şunu söylüyoruz, önemli olan kurumlarımızı önümüzdeki dönem Toplu İş Sözleşmelerine daha güçlü hazırlamak. Bunun yolu yöntemi biz çalışanlardan geçiyor.


2008 yılından bugüne kadar bin 500 arkadaşımızın emekli olmasına rağmen yeni giren arkadaşlarımızın da işlerine uyum sağlamalarıyla üretimde artış başladı.


Diğer yan sanatlarda da işçi açıklarımız var. TTK Genel Müdürlüğü´nün bu sanatlar için de Hazine´den işçi talebi var. Ama biz işimize, işyerimize sahip çıkacağız ve mücadelemize devam edeceğiz."


GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, her hangi bir aksilik çıkmaması durumunda toplu sözleşmeden kaynaklanan farkların önümüzdeki hafta içinde ödeneceğini, zamlı maaşların da 20 Ağustos´tan itibaren ödeneceğini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi