Zonguldak elindeki tekstilci şansını kaybederken, Denizli kaybettiği şansı yeniden kazandı. Denizli Platformu Dönem Sözcüsü-DTO Başkanı Necdet Özer, yeni teşvik sistemiyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı&[#]8217;nın Resmi Gazete´de yayımlanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Yaptığımız girişimler sonucunda, 1 ve 2. bölgeden 3. bölgeye taşınma iptal ettirdik" dedi.


Yeni teşvik sistemiyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı Resmi Gazete´de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Denizli Platformu Dönem Sözcüsü-Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, kararın Resmi Gazete´de yayımlan-masının ardından yaptığı değerlendirmede, Platform olarak yaptıkları girişimlerden olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.


Özer, "Denizli ve bölge olarak, ilk açıklanan yatırım teşviği kapsamında 2. bölgede yer almamız ve ilimizde kümelenmiş olup da bazı sektörlerin kapsam içine alınmaması; ayrıca 1. ve 2. bölgede tekstil konfeksiyon, deri ve deri mamulleri sektörlerinin 3. ve 4. bölgeye taşınma teşviği de söz konusuydu. Bu durum, komşu illerimiz olan Manisa, Afyonkarahisar ve Uşak gibi illerin 3. bölgede yer alması ilimize yapılacak yatırımlar yönünde de olumsuz görünmekteydi. Denizli olarak yaptığımız girişimlerde, hem taşınma teşviğinin 3. bölgeden iptal ettirerek sadece 4. bölgede olmasını, hem de bölgemizde ve ilimizde sektörler bazında daha fazla sektörlerle desteklenmesini istemiştik. Son açıklanan yatırım teşviğindeki değişikliklerde isteğimiz doğrultusunda 3. bölgeye taşınmanın iptal olduğunu sektörler bazında da oldukça ilgili sektörlerin ilave olduğunu görmekteyiz. Dolayısıyla yasada söz konusu olan Denizli´nin mağduriyetini gidermek için çalıştık. Resmi Gazete´de yayımlanan karara göre, artık taşınma işlemi sadece 4. bölgelere yapılacak. Bu bizim için olumlu. Komşularımızla olan haksız rekabet böylece giderilmiş oldu" dedi.


Ankara´da yaptıkları temaslar sonucunda 3. bölgeye yatırım teşviği uygulamasını iptal ettirdiklerini ifade eden Özer, "Yasa çıktıktan sonra Denizli´nin mağdur olmaması adına Milletvekilimiz Mehmet Yüksel ile birlikte Oda Başkanları olarak, ilgili Bakanlar ve Teşvik Uygulama Genel Müdürü ile toplantılar ve görüşmeler yaptık.


Bu toplantılarda olumlu sinyaller almıştık. Şimdi yapılan değişiklikler de emeklerimizin boşa gitmediğini görüyoruz" diye konuştu. Denizli´nin de içinde bulunduğu 2. bölgedeki sektörlere ilaveler de yapıldığını anlatan Özer, "Yasa ilk çıktığında 14 sektöre destek verilirken, son değişiklikle birlikte sektör sayısı 25´e çıkarıldı. Bu da bizi sevindiren ikinci gelişme oldu" dedi.


Özer, yeni teşvik sistemi ilk açıklandığında, Denizli´nin de içinde bulunduğu 2. bölgede; Akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil, eğitim hizmetleri (yetişkinlerin eğitilmesi ve diğer eğitim faaliyetleri hariç), gıda ürünleri ve içecek imalatı (öğütülmüş tahıl ürünleri, nişasta, nişastalı ürünler ve hazır hayvan yemleri imalatı hariç), hayvancılıkla entegre işleme tesisleri yatırımları, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı, madencilik yatırımları (AKÇT kapsamı ürünler hariç), makine ve teçhizat imalatı, elektrikli makine ve cihazları imalatı, oteller (konaklama tesisleri), sağlık işleri, seracılık, soğuk hava deposu hizmetleri, tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri, tekstil boya-terbiye yatırımlarına destek verilmesinin öngörüldüğünü, Ankara´da yaptıkları girişimler sonucu yasanın son halinde ilave olarak; "Madencilik ve taş ocakçılığı yatırımları; gıda ürünleri ve içecek imalatı; entegre hayvancılık yatırımları; seracılık su ürünleri yetiştiriciliği; su ürünleri yetiştiriciliği; tekstil ürünleri imalatı; derinin tabaklanması ve işlenmesi; akıllı çok fonksiyonlu teknik tekstil; döşemelik parke, kaplama, kontrplak, yonga levha, sunta, mdf vb. plakaların imalatı; kağıt ve kağıt ürünleri imalatı; metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı (fırınlanmış kilden, kiremit, biriket, tuğla ve inşaat malzemeleri, çimento, inşaat amaçlı beton ürünleri, hazır beton, harç, çok katlı yalıtım camları hariç); bakır teller; makine ve teçhizat imalatı; elektrikli makine ve cihazları imalatı; radyo, televizyon, haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatı; motorlu kara taşıtı yan sanayi; motosiklet ve bisiklet üretimi; mobilya imalatı (sadece metal ve plastikten imal edilenler hariç); oteller; öğrenci yurtları; soğuk hava deposu hizmetleri; lisanslı depoculuk; eğitim hizmetleri, hastane yatırımı, huzur evi ile tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesislerine destek verildiğini söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi