Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Zonguldak Şubesi’nin 20’nci Olağan Genel Kurulu, Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Olağan Genel Kurula; TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün, TTK Eski Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, CHP İl Başkanı Ertuğrul Koltuk, CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanları, davetliler ve Türkiye Emekliler Derneği üyeleri katıldı. 2 liste ile gidilen kongrede mevcut Şube Başkanı Hüseyin Memiş’in karşısına aday olarak, Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu çıktı.

ERGÜN: “KİMSE SAÇLARINI DEĞİRMENDE AĞARTMADI”

Türkiye’nin kalkınması için üretmenim şart olduğuna dikkat çeken Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, “Tarihinden ders almayan milletler yok olmaya mahkumdur. Herkes tarihini iyi bilsin, iyi öğrensin. Atatürk’e dil uzatanın Allah dilini kesecektir. Bizim kuruluşumuz, Atatürkçü bir kuruluştur ve onun ilke ve inkılaplarına bağlı kalmaya devam edecektir. Bunu Türkiye’nin her yerinde söylüyoruz. Milletine yalan söylemeyen, yapabileceklerini ortaya koyan siyasetçileri Allah milletimize nasip etsin. Benim temsil ettiğim kurum itibari ile milletimizi ve üyelerimizi bilgilendirmek gibi bir sorumluluğum vardır. Özellikle partilere sesleniyorum. Kimse emekliyi umut içinde yaşatıp hüsrana uğratmasın. Bunlar yanlış şeyler. Emeklilik kutsal bir kavramdır. Emekli yüce bir insandır. Emekliyle kimse dalga geçmesin. Ülke gerçeklerine uygun politika üretsinler. Yapamayacakları hiçbir şeyin sözünü vermesinler. Hiç kimse hayatında yerine getiremeyeceği sözü ağzından çıkarmasın, bir vaatte bulunmasın. Biz toplumun tecrübeli insanlarıyız. Bu saçı-sakalı değirmende ağartmadık. Türkiye’yi kim yönetirse yönetsin, isterse 550 milletvekili olsun, Türkiye, modelini değiştirmediği sürece bir yere varamaz ve batmaya da mahkumdur. Üretmeden tüketen, olmayanı yok eden ve korkunç bir israf yapan bir toplum haline geldik. Sosyal güvenlik sisteminin temeli olan Amelebirliği, Atatürk döneminde kurulmuş bir kuruluştur. Emeklilik kutsal bir haktır. Bunu söylediğimiz için ödül almış olan bireyleriz. Sizin aileniz ne kadar zengin olursa olsun size emekliliği veremez. Emeklilik bireylerin hak ettiği kutsal bir haktır. Kimse bu saçlarını değirmende ağartmadı. Biz emekliler olarak ülkemizin kalkınması için gece gündüz demeden çalışmış olan insanlarız. Verdiğimiz vergiler ve ödediğimiz primler karşılığında insanca yaşamak için hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ergün, şunları söyledi:

“TÜRKİYE GERÇEKLERİNİ BİLECEKSİNİZ”

“Atatürk ve rahmetli Sakıp Sabancı, Türkiye’nin sadece çalışmaya, üretmeye ve kalkınmaya ihtiyacı var demişti. Evet, bir zamanların medeniyet merkezi, iş merkezi, üretim merkezi olan Zonguldak bugün kan ağlıyor. Bunları söylemek için müneccim olmaya gerek yok. Bu bilgileri Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sitesinden öğrenebilirsiniz. Bir dönem emeğin başkenti olan Zonguldak, bugün emeklinin başkenti konumuna getirilmiş durumdadır. Ben ayağı yere basmayan bir cümle kurmam. Türkiye gerçeklerini bileceksiniz. Ülkemizde 11 milyon emekli var. Dünya standartlarına göre bir emekli vatandaşa 4 çalışan düşmesidir. Ancak ülkemizde 44 milyon çalışan olması gerekirken bizim çalışan sayımız 19 milyon 700 bindir. Yani bir emekliye 2 çalışan bile düşmüyor. Biz burada hiçbir partiyi kötüleyecek, hiçbir partiyi yükseltecek değiliz, biz aklı başında çalışan bir kuruluşuz. Bir partinin arka bahçesi olursanız, diğer partilere düşman olmuşsunuz demektir. Bizim derneğimizin sloganı; işi olmayan insanın aşı olmaz. Aşı olmayanın eşi, eşi olmayanın evi olmaz. İşi aşı, eşi ve evi olmayan insanın huzuru ve mutluluğu olmaz. Milyonlarca mutsuz insanın yaşadığı bir ülkede barış olmaz. Kardeşlik olmaz, kalkınma olmaz yerine mutsuzluk ve kaos gelir. Biz ise Atatürk’ün emrettiği yolda medeni muhasır seviyesine ulaşmak için gece gündüz çalışmış emeklileriz. Sizleri kutluyorum. Kutsal insanlarsınız. Türkiye ihracatı anlatıyor ama ithalatı söylemiyor. Dış ticaret açığınız 80 milyar doların üzerinde, bunlardan bahsetmiyorsunuz. Faize iç ve dış ortaklar, devletimizin kasasına hortumu salmışlar, ülkemizi soyuyorlar. Siz ekonomide ülkemiz şöyle yükseliyor diyeceksiniz. Değerli arkadaşlarım, doğru tekdir, ikinci bir tarafı yoktur, millete bunu anlatacaksınız ve tasarrufa sevk edeceksiniz.”

“EMEKLİ MESELESİNE VAKIF DEĞİL”

Seçim sürecinde bütün partilerin emeklilere yönelik projelerinden bahsettiğini belirten Ergün, şöyle konuştu:

"Türkiye´de emeklinin hayatını hiçbir iktidar, hiçbir kuvvet düzeltemedi. Bu seçimde de emeklinin hayatı ihaleye çıktı. Ama 11 milyon emekli bu ihaleye arzu edilen cevabı vermemiştir, ihaleye katılmamıştır. Eğer katılmış olsaydı emekli bir partiye yüklenirdi, o partiyi tek başına iktidar yapardı. Bu tablo gösteriyor ki emekli daha meselesine tam vakıf değil ve herhangi bir partinin de beyanına uygun hayatını yönlendirmiyor. Emekli şu anda çektiği bir azabın içinde yaşayıp duruyor."

“HAK ETTİĞİMİZ KADAR YAŞAYACAĞIZ”

Emekliler hakkında bazı resmi rakamlar veren ve Zonguldak’ın parçalanarak bir emekli şehri haline getirildiğine dikkat çeken Ergün, “Herkes buradan kendisine düşen payı alsın ve kendisine ders çıkartsın. Türkiye’deki çalışanı ve emekli sayısını sizlere belirttik. Zonguldak, çok büyük kan kaybediyor ve ben bunun için uzun yıllardır kafa yoran bir arkadaşınızım. Zonguldak’ın işçi, memur ve esnaf olarak çalışanı 127 bin 819, emeklisi ise 150 bin 485’dir. Türkiye ortalamasına baktığınız zaman Zonguldak yüzde 25, 13 ile Türkiye birincisi konumundadır. Türkiye 2’incisi, yüzde 23, 40 ile Bartın, 3’üncüsü yüzde 23,36 ile Sinop, 4’üncüsü ise yüzde 21,84 ile Karabük’tür. Bu güzelim kenti, o gün ülkeyi yönetenler kalkındıracağı yerde 3’e bölerek, üstelik de üretimden kopartarak Türkiye’de ‘Emeklinin Başkenti’ haline getirdiler. Bu Zonguldak’a hiç yakışmadı, şartlar böyle devam ederse Zonguldak daha kötü şartlarla karşılaşacak. Bu ülkede üretmeden tüketmeyi mutlaka bırakmalıyız. Hak ettiğimiz kadar yaşayacağız. Borçlanarak bir yere varamazsınız, üretmelisiniz” diye konuştu.

MEMİŞ, GÜVEN TAZELEDİ

Konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Oy kullanan 220 delegeden 112’sinin oyunu alan mevcut Başkan Hüseyin Memiş, güven tazelerken, rakibi Çetin Terzioğlu ise 107 oy aldı. 1 oy da boş çıktı.

Kongrede tekrar başkan seçilen Hüseyin Memiş, üyelerine teşekkür etti. Memiş’in Yönetim Kurulu listesi ise şöyle: Nihat Aynur, Aydın Ceylan, Fatma Karataş, İsmail Bayraktar. Denetim Kurulu üyeleri; Seyfi Kalker, Bayram Abacık ve Kemal Kalaycı’dan oluştu.

Editör: Pusula Gazetesi