Aktif Eğitimciler Sendikası Zonguldak İl Temsilcisi Yıldıray Uysal, ek gösterge adaletsizliği hakkında yazılı bir açıklama yaptı. İl Temsilcisi Uysal, ülkenin geleceği adına en önemli görevlerden birini ifa eden öğretmenlerin, maddi gelir ve özlük hakları konusunda adaletsiz uygulamalar yüzünden mağdur olduğunu ifade etti.

Bu mağduriyetlerin giderilmesi için ek göstergenin 3600’e yükseltilmesi ve farklı farklı uygulanan aylık karşılığı ders saatlerinin de eşitlenmesi gerektiğini ifade eden Uysal, şunları söyledi:

“DÜŞÜK EK GÖSTERGE EMEKLİ ÖĞRETMENİ MAĞDUR EDİYOR”

“Ek gösterge memurların maaşının hesaplanmasında kullanılan, hizmet sınıfları ve eğitim durumları ile kadro unvan ve derecelerine göre farklılık gösteren bir katsayıdır. 1’inci derece kadrolar için uygulanmak üzere 1500’den 8000’e kadar çeşitli ek göstergeler belirlenmiştir. Öğretmenlere uygulanan ek gösterge ise 3000’dir. Düşük ek gösterge, özellikle emekli maaşlarında yüzlerce lirayı bulan hak kaybına neden olmaktadır. Öğretmenler hem aldıkları eğitim gereği olarak hem de icra ettikleri kariyer mesleği olarak 3600 göstergeyi hak etmektedirler. Çünkü öğretmenle aynı süre eğitim almış, birbirine yakın şartlarda görev yapan diğer meslek gruplarındaki kamu çalışanlarında ek gösterge 3600 olarak uygulanmaktadır. Ek gösteresi 3600 olan memur emeklisi, 979 TL ek maaş ödemesine hak kazanırken, ek göstergesi 3000 olan bir memur emeklisi, sadece 452 TL ek maaş ödemesi alabilmektedir. Bu durumda emekli bir öğretmen 450 TL’lik hak kaybına uğramaktadır. Öğretmenlerimiz emeklilikte aldıkları kıdem tazminatları da aynı nedenle 15 bin TL düşük olmaktadır. Bu uygulama, en başta Anayasamızın eşitlik ilkesine sonra da diğer mevzuatlarımızdaki eşit işe eşit ücret şartına aykırı olduğundan hukuksuz bir uygulamadır. Bu tabloya neden olan düşük ek gösterge özellikle emeklilikte öğretmenlerin elini kolunu bağladığından, hizmet yılını doldurmuş birçok öğretmen emekli olmak istememektedir. Ek gösterge 3600’e çıkartıldığında öğretmenlerin büyük bir kısmı emekli olabilecek, böylece daha makul emekli maaşı sayesinde daha müreffeh bir hayat yaşayacaklardır. Aynı zamanda, atama bekleyen genç öğretmenlerin önü açılmış, eğitim kadrosu tazelenmiş olacaktır. Öğretmeni mutlu olmayan bir milletin sağlıklı gelişmesi ve üretmesi mümkün olamaz. Aktif Eğitim-Sen olarak önerimiz: Hep beraber eğitim kalitesini yükseltmek, öğretmenlerin moral ve motivasyonunu artırmak, hak ettiği itibarını geri vermek, insanca yaşama hakkına ve hayat standardına ulaştırmak istiyorsak, maddi manevi sorunlarının bir an önce çözüme kavuşturulması, bu sorunların başında yer alan ekonomik problemlerin çözümü için de öğretmenlerin ek göstergeleri 3600’e çıkartılmalıdır.”

“TÜM ÖĞRETMENLERİN AYLIK KARŞILIĞI DERS SAATLERİ EŞİTLENMELİDİR”

“Öğretmenlerimizi hak kaybına uğratan ve mağdur eden bir diğer uygulama ise aylık karşılığı ders saatlerindeki eşitsizliktir. Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 5’inci maddesine göre; örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat; okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat; genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat; atölye ve laboratuvar öğretmenleri ise haftada 20 saat ders okutmakla yükümlüdür. Hepsi 40 dakikalık derse giren, birbirine benzer yöntem ve teknikleri kullanarak ders işleyen, tamamı 4 yıllık fakülte mezunu olan ve aynı yollarla mesleğe alınan öğretmenlerden kiminin 15, kiminin 18, kiminin de 20 saat ders görevi yapmak zorunda olması hem Anayasaya ve evrensel hukuka aykırıdır hem de iş barışı, eşit işe eşit ücret, adalet ve hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Aynı şekilde, ek ders karşılığı ders görevlerinde de branşa göre farklılıklar ve eşitsizlikler bulunmaktadır. Öğretmenler arasından bir sınıf farkı oluşmasına neden olan bu uygulama, öğretmenlerimizi rahatsız etmektedir. Öğretmenlerimizin taleplerine kulak veren Sendikamız, bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması için ‘aylık karşılığı girilen ders saati sayısının tüm alanlarda 15 saat olarak eşitlenmesini’ önermektedir. Özetle; ülke ve toplumumuzun geleceği adına en önemli görevlerden birini ifa eden öğretmenler, ne yazık ki maddi gelir ve özlük hakları konusunda adaletsiz uygulamalar yüzünden mağdur oluyor. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için ek göstergenin 3600’e yükseltilmesi, 15, 18 ve 20 olarak farklı farklı uygulanan aylık karşılığı ders saatlerinin ise eşitlenmesi gerekmektedir. Aktif Eğitim-Sen olarak, öğretmenlerimizin bu konudaki talebini ve önerilerimizi, resmi bir yazı ile başta MEB olmak üzere ilgili bakanlıklara ilettik. Taleplerimizin hayata geçmesi için ülke genelinde yürüteceğimiz kampanyaya, bütün öğretmenlerimizden ilgili yerlere e-dilekçe göndererek destek vermelerini bekliyoruz. 7 Haziran genel seçimleri sonrası kurulacak hükümetten beklentimiz ilk icraat olarak adaletsiz ek gösterge nedeniyle emekliye ayrılamayan emektar öğretmenlerimizin rahat bir emeklilik yaşamaları için ek göstergeyi 3000’den 3600’e çıkarmalarıdır. Bu konuda parti liderlerince verilen vaatlerin söylemden öteye geçerek icraata dönüştürülmesi ve adaletin sözde değil, özde olması ise en büyük temennimizdir. 7 Haziran genel seçimlerinin milletin özgür iradesini en üst düzeyde yansıtmasını, seçim sonrası kurulacak yeni hükümetin eğitim camiası ve milletimize hayırlar getirmesini dilerim.”

Editör: Pusula Gazetesi