Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Gelik İşletmesi’nde 00.00-08.00 vardiyasından ocaktan çıkan ve 08.00-16.00 vardiyası için ocağa inen maden işçileri ile buluşan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Zonguldak 1’inci Sıra Milletvekili Adayı Zeki Çakan, TTK’nın zararını ortadan kaldırmak için 2 projelerinin olduğunu belirtti. Madenlerde öncelikle üretimin artırılması için işçi alınması gerektiğini belirten Çakan, “Ya termik santral kurulacak ve maden işçisine satılacak, bu sayede TTK 2 liraya kömür yerine 8 liraya elektrik satacak, ya da kok kömürü fabrikası kurulacak ve devlet tarafından teşvik olacak. Önceliğimiz işçi alımı olmalı ve üretimi artırmalıyız. Ben madenlerde çalıştım, aşamalı bir şekilde işçi alınması taraftarıyız. Bunu Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli ile de birebir görüştüm” diye konuştu.
“ÖNÜNÜZE DÜŞÜP YÜRÜMEZSEM NAMERDİM”

TTK’nın adım adım kapatılma yolunda ilerlediğinin altını çizen ve işçi alımı ile üretimin artması gerektiğine dikkat çeken Çakan, “TTK’da üretim artırılmalıdır. Bir tek kurtuluş yolumuz var, bunu TTK Genel Müdürüne de ilettim, TTK şu anda 900 bin ton kömür çıkartıyor, bu kapasite 2 milyon tona çıkartılmalıdır. Bunun için de işçi alınmalıdır. Çıkan kömür de termik santralde elektriğe dönüştürülerek satılmalıdır. Yani 2 liralık kömür, elektriğe dönüştürülerek 8 liraya satılmalıdır. İktidar olsak da, olmasak da, TTK’nın kapatılması gibi bir durum gündeme geldiği zaman önünüze düşüp yürümezsem namerdim. TTK’nın ikinci kurtuluş yolu da bir kok fabrikası kurulmasıdır. Kok fabrikası kurulduğu zaman ve devlet de teşvik verdiği zaman kok kömürü rekabete girecek. Yani Erdemir, ‘Kok kömürü dışarıdan daha ucuza geliyor’ diyemeyecek. Bu sayede de üretim artırılabilir ve işçi alınabilir” açıklamasında bulundu.

Üretimin artması için işçi alımının şart olduğuna dikkat çeken Çakan, şöyle konuştu:

“Bugün işçi alınması için önce hazırlık yapılması gerektiğinin farkındayız. Kimisi ‘şu kadar işçi alacağım’ diyor. İşçiyi alıp anayola mı dolduracağız? Ben madenlerde çalıştım, aşamalı bir şekilde işçi alınması taraftarıyız. Bunu Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli ile de birebir görüştüm. Kendisi gerekli alt yapı sağlandığında madenlere işçi alınacağını söyledi. Ben 65 yaşımdayım, benim çocukluğumdan beri ‘Filyos Projesi’ denilip duruluyor. Ben bile bu proje ile büyüdüm. Bakan olduğum dönemde projeyi inceledim. Devrek’te Köprübaşı Barajı’nı yaptırdım. Bununla beraber 4 baraj daha yapılmalıydı, ancak 15 yıldır yapılan bir baraj yok. O barajlar yapılmaz ise, Filyos Projesi hayata geçmez.”

“HİZMET ETMEK İÇİN TAŞIN ALTINA ELİMİ KOYDUM, OY DA SİZİN, GELECEK DE…”

Zonguldak’a hizmet etmeye çalıştığını ve 40 yıllık devlet tecrübesi olduğunu ifade eden Çakan, “Ben sizin bir ağabeyinizim, bir amcanız, bir kardeşinizim, işçi sayımızı azaltarak, üretimi de azaltıyorlar ve ‘TTK zarar ediyor’ diyerek özelleştirilmeye ve kapanmalara alıştırıyorlar. Parmak kaldıran ve indiren bir milletvekili olmam, partimin menfaatini düşünen bir milletvekili de olmam… Bu güne kadar ülkemin ve bölgemin menfaati doğrultusunda hareket ettim ve bundan sonra da aynı şekilde ülkeme ve bölgeme hizmet etmek için taşın altına elimi koydum. Oy da sizin, gelecek de… Ben buraya gelip, ‘milletvekili olacağım, rozet takacağım’ diyecek olan bir adam değilim. Allah nasip eder ve iktidar olursak, TTK bizim elimizde olacak. Muhalefet olursak da, TTK’nın kapatılmaması ve özelleştirilmemesi, yatırımlarla üretimin artırılması ve yeterli işçinin alınması için çalışacağım. Bu mücadelemizde sizden önce yollara düşecek olan bir amcanız var ise o da benim” şeklinde konuştu.

Çakan, daha sonra maden işçileri ile tek tek görüştü, sorunlarını dinledi. Madenciliği iyi bildiğini belirten Çakan, maden işçileri ile beraber kahvaltı yaptı, demir dövdü.

Editör: Pusula Gazetesi