Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bartın mitinginin ardından seçim otobüsüyle Zonguldak’ta geldi. Kılıçdaroğlu, miting alanına geçerken seçim otobüsünden halkı selamladı. Kılıçdaroğlu’na, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri de eşlik etti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Başbakan Kemal” sloganlarıyla kürsüye çıktı.

Kılıçdaroğlu, her zaman gönlünün köşesinde bir Zonguldak olduğunu belirterek, “Alın terinin başkentidir Zonguldak. Madencilerimizi seviyoruz. Sizin hangi şartlarda çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Sizi anlamak için bir yılbaşını yeraltında madencilerle birlikte kutladım” dedi. Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) en az 5 bin işçi alacaklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, “TTK’yı eski görkemli günlerine ulaştıracağız. En az 5 bin kişi işe alacağız” dedi.

Kılıçdaroğlu, konuşmasına “Emeğin Başkenti Zonguldak” sözleriyle başlayarak şöyle devam etti:

“GÖNLÜMÜZÜN, YÜREĞİMİZİN BİR YERİNDE MUTLAKA BİR ZONGULDAK VARDIR”

“Zonguldak, hepimizin bildiği, dünyanın bildiği en önemli kenttir. Emeğin başkenti, karaelmasın başkenti, Ecevit’in başkenti, emeğe sahip çıkanların, sosyal demokratların başkenti Zonguldak... Sizi asla ayırmadık, gönlümüzün, yüreğimizin bir yerinde mutlaka bir Zonguldak vardır. Alın terinin başkentidir Zonguldak. Madencilerimizi seviyoruz. Sizin hangi şartlarda çalıştığınızı çok iyi biliyorum. Sizi anlamak için bir yılbaşını yeraltında madencilerle birlikte kutladık. Benim ülkemde işsiz var mı? Var. Kömür var mı? Var. Niye dışarıdan kömür getiriyorum? Neden ben üretmiyorum? Ne eksik? Ahlaklı, temiz, halkı düşünen siyaset eksik. Mevcut siyaset cebini düşünüyor. Benim derdim vatandaşın refahıdır. Benim derdim halkın cebidir. Benim için yandaşın cebi yok, vatandaşın cebi var. Vatandaşın çalışması, rahat etmesi, üretmesi ve kazanması için yapıyorum. Önce halk zenginleşecek, halkın cebi para görecek. Eski anlayışlarımızı da bir tarafa bırakalım. Önce halk huzurlu olacak” dedi.

Konuşmasında sık sık, “Yaşanacak bir Türkiye” oluşturacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, halka hizmet etmek istediğini ifade etti. Vatandaşlara sandığa giderken yanlarında bir kişi daha götürmelerini isteyen Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

“SANDIĞA TEK BAŞINIZA GİTMEYİN, YANINIZDA BİR KİŞİ DAHA GÖTÜRÜN”

"7 Haziran´a hazırlık yaparken ‘ben sandığa gideceğim’ demeyeceksiniz, ´Yanımda beraber bir kişiyle gideceğim´ diyeceksiniz. Geçen seçimlerde 2011 seçimlerinde şu veya bu nedenle CHP´ye oy vermemiş bir vatandaşımı ikna edeceksiniz. Türkiye´nin içinde bulunduğu şartları anlatacaksınız. 6 milyon 200 bin işsizimiz var. 17 milyon yoksulumuz var. Aylığı 1000 liranın altında olan 8 milyon emeklimiz var. Yanlış dış politika nedeniyle 2 milyon Suriyeli var. Onlara ödenen 5,5 milyar dolar var. Atama bekleyen 350 bin öğretmen var. Ektiği ürünün karşılığını alamayan ve bu nedenle de iki Trakya büyüklüğünde ekilemeyen alanımız var. Bunlar 13 yıldır iktidar olan partinin önümüze koyduğu bir tablodur. Eğer bu tablo bizim içimize sinmiyorsa, yanınızda götüreceğiniz kişiye; ´bak arkadaş ben sana söyledim. Bu rakamlar devletin rakamlarıdır. 13 yıl tek başına yönettiler. Hiç kimse önünde engel olarak durmadı. Ama bize yoksulluk ve işsizlik verdiler. Kendi çocukları KPSS’ye bile girmeden devlet memuru oldular. Üniversiteyi bitirdiler. 350 bin öğretmen atama bekliyor´ deyin. Yanınızda sandığa götüreceğiniz kişiye bunları anlatın. Sadece siz değil beraber çocuklarımız için güzel Türkiye´miz için ikinci bir vatandaşı beraber sandığa götüreceksiniz."

“SİZİN İÇİN ÇALIŞACAĞIMA SÖZ VERİYORUM”

7 Haziran genel seçimlerinden iktidar çıkması halinde halk için çalışacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Ben de size söz veriyorum. Sizin için çalışacağım. Bu güzel ülke için çalışacağım. Benim siyaset anlayışım onların siyaset anlayışına benzemez. Benim siyaset anlayışım; halkın cebi para görecek, halkı düşünendir. Hiçbir ayrım yapmadan her çocuğumuza iş bulacağız. Aş bulacağız. Asıl hedefimiz bu olacak. 6 milyon 200 bin işsizimiz var. Siz onlara iş bulacak yerde ´Ben yabancıları Türkiye´ye nasıl getireceğim ve çalıştıracağım?´ diyorsunuz. Bu kadar işsizimiz var ve geldiğimiz nokta budur. Eğer bir evde işsizlik varsa o evde huzur yoktur. Anne ve baba bekler çocuğunun nasıl iş bulacağını bekler. İşsizlik bu kadar yüreğimizi yakan bir olaydır. Yeni bir politika, yeni bir anlayışla devleti yöneteceğiz" şeklinde konuştu.

Seçim bildirgesinden başlıklar sunan Kılıçdaroğlu, refahı tabana yayacaklarını vurgulayarak şöyle devam etti:

"HERKES KAZANACAK, HORTUMCULAR KAYBEDECEK"

"Refah tabana yayılmalıdır. Halk kazanmalıdır. Halkın cebi para görmelidir. İşsizlik ve yoksulluk olmamalıdır. Her evde kesinlikle tencere kaynamalıdır. Sen kaçak saray yaparken sana kaynak sorduk mu? Kaçak saray için var, yandaş için var, emekliye gelirken ‘parayı nereden bulacaksın’ diye soruyorsunuz? Parayı bulacağız, emekliye vereceğiz. Sanıyorlar ki emekliye aylık 10 bin lira vereceğiz. Aylığı bin liranın altında emekli maaşı olan insanlar var. Yılda iki sefer emekliye para vereceksin. Şunu çok rahatlıkla söylüyorum. 150 emekli kardeşim dinlesin Zonguldak´taki. Bütün seçim meydanlarında sizin hakkınızı savunan, sizin için çaba harcayan, sizin daha iyi yaşam şartlarına kavuşmanız için mücadele eden tek bir parti var. O partinin adı CHP´dir. Sanıyorlar ki emekliye Ramazan ve Kurban Bayramı´nda birer maaş ikramiye verdik. Götürüp İsviçre bankalarına yatıracaklar. Yahu ne yapacak? Bakkala gidip alışveriş yapacak, kurbanlık alacak, esnaf kazanacak, sanayici kazanacak. Ama bir grup kaybedecek. Hortumcular da kaybedecek, telaşı da ondan. Zaten benim amacım da hortumcular kaybetsin. O kaçak saraya bağlanan bütün hortumları keseceğim. Parayı da vereceğim.”

"TAŞERONU ARADAN ÇIKARTACAĞIZ"

Batı Karadeniz havzasında zengin kömür yatakları olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu bölgenin kömür yatakları zengin. Ama istihdam oluşturulmuyor. Adam gibi çalıştıracağız, iş kazalarının olmadığı bütün güvenlik önlemlerinin alındığı şekilde çalıştıracağız. Her evde huzur, her evde mutluluk olacak. Eğer insanlar çalışıyorsa, evlerine huzur içinde dönüyorlarsa o Türkiye yaşanacak bir Türkiye´dir. Taşeron işçilik, 21 bin yüzyılın köle düzenidir. Gidiyorsun diyorsun ki ´Hastanenin temizliğini yapacağız.´ Bir tane taşeron buluyorsun, günün 24 saati çalışsınlar. Ama bunlar işçi değil, köle. Kölelik düzenini savunur muyuz? Biz ne diyoruz, kölelik düzenini kaldıracağız. Taşeronu bitireceğiz. İşçi oturacak adam gibi çalışacak. İş güvenliği de olacak. Hiçbir sorun olmayacak. Biz bunu söylüyoruz. Ne diyorlar: ´Kaynağı nereden bulacaksın?´ Bu işin kaynağı zaten var. Taşerona ödüyorsun. Yüzde 18 KDV ile ödüyorsun. Taşeronu ortadan kaldıracaksın. Parayı doğrudan doğruya işçiye vereceğim. İşçinin de karı olacak. Onlar bunu istemiyorlar. Biz savunacağız, biz yapacağız. Hem devletin karı olacak. İşçi de hem sendikalı olacak. Onun da hakkını sonuna kadar savunacağız. Parayı nereden buluyorsun diye çok soru soruyorlardır. Yeri geldiği zaman da Türkiye dünyanın 20 büyük ekonomisinden biri diyorsun. Para var mı? Elbette var. Kimler için var onlar için var. Sizin için yok. Ama halkçı düzende para onlar için yok, sizin için, halk için var olacak."

“TÜRKİYE´Yİ AÇIK CEZAEVİNE ÇEVİRDİLER”
Borç batağında 5 milyon kişi olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "1 milyon 220 bin vatandaş taahhüdü ihlal nedeniyle mahkemeye verildi. Ödeyemeyince taahhüdü ihlal edince cezaevine gidiyorsun. 550 bin vatandaş mahkum oldu. 98 bin kişi 3 ay hapse girdi çıktı. Geriye kalan 500 bin vatandaş hapse girmek için sıra bekliyor. Türkiye´yi yarı açık cezaevine çevirdiler. ´Kılıçdaroğlu´nun şu projesi yanlıştır, şu rakam yanlıştır´ diyemiyorlar. Hepsi doğru, ama ´nereden bulacaksın?´ diyorlar Ben bulacağım, kimse merak etmesin. Bütün projelerimizi hayata geçireceğiz. Kısır siyasetin de dışında kalacağım" dedi.

“SEN YATLARA 1,21 KURUŞA VERİRKEN BİZ KAYNAK SORDUK MU?”

Çiftçinin sabahın erken saatlerinde tarlaya giderek çalıştığını, tarlayı ektiği zaman da zarar ettiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, mazotu 1,5 lira yapacaklarını söyledi. Elmas, yakut ve pırlantada ÖTV olmadığını, ancak mazotta ÖTV olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Çiftçi üretiyor, alın teri döküyor. Sabahın erken saatinde tarlaya gidiyor çalışıyor. Çiftçi ektiği zaman zarar ediyor. İki Trakya büyüklüğündeki alan ekilmiyor. Saman ithal edilen ülke olduk. Çiftçi üretsin, kar elde etsin. Üretsin, ihracat yapsın. Döviz gelsin. Bunları savunduk. Masumca bir şey söyledik. Çiftçi için mazotu 1,5 lira yapacağız dedik. Çiftçi üretecek. Satacak ve kazanacak. Esnaf kazanacak. Dünyanın en pahalı mazotu Türkiye´dedir. Eğer bir iktidar partisinden milletvekili adayı görürseniz ona şu soruyu sorun. Dünya enerji ajansının raporuna göre Türkiye´de en pahalı yakıt var. Ona da itiraz ediyorlar. Ben eski maliyeciyim. Vergi, bütçe nedir bilirim. Nasıl harcanır bilirim. Kul hakkı yemenin de ne menem bir bela olduğunu da bilirim. Sen yatlara verirken biz kaynak sorduk mu? 1,21 kuruşa veriyorsunuz. Yata binip tarlaya mı gidiyorlar. Sabahın köründe yata mı gidiyorlar? 1,50 kuruşa çiftçiye yakıt vereceğiz. Elmas, yakut, pırlanta ve inci bunlarda ÖTV yok. Çiftçinin mazotunda ÖTV var. Benim tercihim çiftçiden, üretimden ve alın terinden yana" dedi.

“BERABER YAŞAMANIN NE KADAR GÜZEL OLDUĞUNU GÖREN BİR TÜRKİYE´Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”

Yaşanacak bir Türkiye için mücadele edeceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, Zonguldak halkından 4 yıllık hükümet için yetki istedi. Kılıçdaroğlu, "Yaşanacak bir Türkiye için mücadele edeceğiz. 13 yıl kredi açtık. 13 yılda geldiğimiz nokta hiç iç açıcı değil. Hepimizin oturup yeniden düşünmesi lazım gelir. Eski anlayışımızı, eski değerlerimizi bir tarafa bırakalım. Güzel ve yaşanacak bir Türkiye için sayfa açalım. 4 yıllık yetki istiyorum. 13 yıl 10 yıl değil. 4 yıllık yetki istiyorum. 4’üncü yılın sonunda bu güzel ülkede Türkiye´de hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. 4’üncü yılın sonunda güzel bir Türkiye, huzurlu bir Türkiye, kendi içinde barışık olan bir Türkiye, sokaklarında caddelerinde güler yüzlü insanların dolaştığı bir Türkiye, gerilimlerin değil beraber yaşamanın ne kadar güzel olduğunu gören bir Türkiye´yi yeniden inşa edeceğiz. Asıl hedefimiz büyüyen ve üreten Türkiye olacak. Babalarımız, dedelerimiz, ulusal kurtuluş savaşını verdiler kazandılar. Yoksulluk içinde ülkeyi demir ağlarla ördüler. Büyümeler sağladılar. Bütün hastalıkları yendiler. Fabrikalar kurdular. Uçak dahi yaptılar" şeklinde konuştu.

“HİÇ KİMSENİN HAKKINI YEMEYECEĞİZ”

Gerginliklerden, kavgalardan, yoksulluk ve yasaklardan bıktıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bütün bunları değiştirmeye hazır mıyız? O zaman 7 Haziran´da sandığa gideceğiz. Benim tek görevim var o da size hizmet etmektir. Bize destek vereceksiniz. Partiye destek vereceksiniz. Benim çocuklarımın yatak odalarında boy boy kasalar olmayacak. Benim bakanlarımın ayakkabı kutularında paralar olmayacak. Hiç kimsenin hakkını yemeyeceğiz. Her kuruşun hesabını vermek de bizim boynumuzun borcu olacak. Şaha kalkmış bir Türkiye, büyüyen ve üreten bir Türkiye, bölgesinde dışlanan değil, sorunlar çıktığı zaman başvurulan bir Türkiye, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün görkemli Türkiye´sini yeniden şaha kaldıracağız. Onurlu duran, onurunu koruyan, bayrağını koruyan, halkının hakkını kuran bir Türkiye´yi yeniden inşa edeceğiz. Türkiye üretirse güçlü olur, tüketirse değil. Türkiye, gencine istihdam oluşturursa güçlü olur. Türkiye bunların tamamını yapabilir. Hepsini yapabiliriz. Gücümüz var, insanımız var. Eksik olan namuslu siyaset, eksik olan düzgün siyaset, eksik olan ahlaklı siyaset" dedi.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından Zonguldak Milletvekili Adayları Şerafettin Turpcu, Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, Harun Akın ve Ali İhsan Köktürk sahneye davet edildi. Milletvekillerinin ellerini kaldırarak fotoğraf çektiren Kılıçdaroğlu, havaya özgürlüğün ve barışın simgesi olan beyaz güvercin uçurdu. Kılıçdaroğlu’na, Zonguldak Kömürspor forması ve atkısı, Devrek bastonu, madenci heykeli hediye edilerek, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci tarafından madenci bareti takıldı. GMİS Genel Başkanı Demirci, TTK’ya işçi alınması için başlatılan imza kampanyasında toplanan 45 bin imzayı Kılıçdaroğlu’na teslim etti. Kılıçdaroğlu ve milletvekili adaylarının halka karanfil atmasıyla miting sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi