TTK Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kuruma bağlı Kozlu, Karadon, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk müessese müdürlüğü maden ocaklarında üretilen kömürler bazı fabrikaların yanı sıra kuruluş ve kişilere pazarlandı.
Kurumun en çok satışı 581 bin 803 tonla Çatalağzı Termik Santralı ve 191 bin 68 tonla Karabük Demir ve Çelik Fabrikalarına, işletmeler arasındaki en az satışı da bin tonla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarına (ERDEMİR) oldu.
Maden ocaklarında 2008´e göre yılın 6 ayında 57 bin 699 ton artışla 858 bin 653 ton satılan kömür karşılığında 33 milyon 743 bin 309 lira yükselişle 128 milyon 628 bin 633 lira gelir elde edildi.
ERDEMİR´in geçen yılın 6 ayına oranla 10 bin 383 ton daha az kömür aldığı TTK´dan, 2008´de toplam 32 bin 700 ton kömür alan Bartın ve Nuh çimento fabrikalarının ise kömür alımı yapmadıkları görüldü.
TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, kurumda yeni istihdam edilen 3 bin yeni işçiyle üretimde belirli oranda artış yaşandığını, yeni madencilerin işlerinde tecrübe kazandıkça daha fazla kömür çıkarılacağını söyledi.

-KÖMÜR DEĞER KAZANIYOR-
Ocaklarda üretilen kömürün pazarlama sıkıntısının yaşanmadığını, dünya piyasalarında taş kömürünün her geçen gün değer kazandığına dikkati çeken Dağdelen, şunları kaydetti:
´´Dünyada yaşanan global krizin birçok sektörü etkilemesine rağmen taş kömürü satışında her hangi olumsuzluk görülmedi. Milli kaynaklara sahip devletler özellikle bu tür sıkıntılı dönemlerde bunun büyük avantajını yaşıyorlar. Fabrikalarımızın ve santrallerimizin ihtiyaç duyduğu taş kömürünün mümkün olduğunca bölgemizden karşılanması için çalışıyoruz. Geçen yıla oranla üretimimiz de artmaktadır.
TTK´nın zararının azaltılabilmesi için ürettiği kömürü pazarlaması önem taşıyor. Pazar şansını değerlendirmek için üretimimizi yılda 5 milyon tona çıkarmayı amaçlıyoruz. Stratejik öneme sahip taş kömürünün 1 milyar 300 milyon ton civarındaki rezervini ülke ekonomisine kazandırmayı sürdüreceğiz.´´
Dağdelen, son 30 yılın en büyük yatırımlarını yaparak gelecek yıllarda üretime katkıda bulunacak çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bunu da Türkiye´nin yurt dışından ithal ettiği kömürün oranının azalmasında etkin rol oynayacağını belirti.
Editör: Pusula Gazetesi