Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı ve 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı Ahmet Demirci, “1 Mayıs Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü”nü, Türk-İş Konfederasyonu’nun katılımıyla “Emeğin Başkenti” Zonguldak’ta coşkuyla kutlayacaklarını belirterek, tüm halkı, emekçileri ve emek dostlarını 1 Mayıs’ta Madenci Anıtı’nda düzenlenecek mitinge davet etti.

Demirci’nin açıklaması şöyle;

“Dünya işçi sınıfının ve emekçilerinin, birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ı Madenci Anıtı’nda, Türk-İş Konfederasyonu’nun katılımıyla coşkuyla kutlayacağız. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun küçüldüğü, Zonguldak’ın ve bölgemizin hızla göç vermeye devam ettiği bir dönemde, tüm dünyaya ve Türkiye’ye gür sesimizi duyuracak, tarihimizde olduğu gibi birlik, beraberlik ve dayanışmamızı yine göstereceğiz. Çünkü biz Zonguldak’ta, Emeğin Başkenti’nde kardeşçe yaşamayı öğrendik. 5 bin şehidimiz, ırk, dil, din, inanç ayrımı gözetmeksizin yeraltında can verdi ve biz hep birlikte ağladık. 167 yıllık mücadele ve üretim kültürünün oluşturduğu bir sosyal dokuda birliğin, beraberliğin, dayanışmanın, mücadelenin ne demek olduğunu en iyi bilen bölge insanlarıyız. Gün; dayanışmamızı, birliğimizi, beraberliğimizi yine güçlü bir şekilde gösterme günüdür. Ülkemizin ve bölgemizin geleceği için, can damarımız olan maden ocaklarımıza yatırımlar yapılmalı ve işçi açıkları acilen giderilmelidir.

Esnafımızın, işsizimizin, emeklimizin gözü maden ocaklarının üzerindedir. 1 Mayıs; işimize, işyerimize, aşımıza, ekmeğimize sahip çıkmanın da ötesinde işsizimize, esnafımıza, köylümüze, çiftçimize, emeklimize, memurumuza, öğrencimize, halkımızın tüm kesimlerine ve geleceğimize sahip çıkma günüdür. Taşeronlaşmaya, düşük ücretli çalıştırmaya, iş cinayetlerine hayır demek için, işimize, işyerimize, aşımıza, ekmeğimize, öz kaynaklarımıza sahip çıkmak için, ülkemizin ve bölgemizin geleceği için, işsizliğe, kölelik düzenine, taşeronlaşmaya, sendikasızlaştırmaya karşı 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nde meydanlardayız. 1 Mayıs, sadece işçi sınıfının ve emekçilerin değil, tüm halkımızın meydanlarda buluştuğu bir gün olacak. 1 Mayıs’ta Emeğin Başkenti Zonguldak’ta tarihi bir gün yaşanacak. 1990-1991 Büyük Grevi’nde ve Ankara Yürüyüşü’nde olduğu gibi, başta Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK), Maden Tetkik Arama Kurumu’nda (MTA), HEMA’da, Denfa’da ve tüm özel sektör maden ocaklarında çalışan maden işçilerimiz olmak üzere tüm halkımızı, emekçileri ve emek dostlarını, çocuklarıyla birlikte, bu anlamlı günü Emeğin Başkenti’nde kutlamaya davet ediyoruz. İşçisi, memuru, emeklisi, işsizi, esnafı, köylüsü, çiftçisiyle, siyasetçisi, yaşlısı, genci, çocuğuyla, kadını, erkeğiyle tüm halkımızı 1 Mayıs günü saat: 10.45’te Madenci Anıtı’nda bekliyoruz.”

1 MAYIS TERTİP KOMİTESİ TOPLANDI

Zonguldak’ta “1 Mayıs Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü” kutlamaları için hazırlıklar sürüyor. 1 Mayıs Kutlamaları, Zonguldak Belediyesi 100’üncü Yıl Şehirlerarası Otobüs Terminali yanında saat 09.30’da toplanmayla başlayacak. Gruplar, buradan Milli Egemenlik Caddesi, Gazipaşa Caddesi güzergahını izleyerek Madenci Anıtı’na yürüyecek.

Saat 10.45’te Madenci Anıtı’nda 1 Mayıs Mitingi düzenlenecek.

Türk-İş Konfederasyonu’nun katılımıyla düzenlenecek etkinlikle ilgili 1 Mayıs Tertip Komitesi ve Zonguldak’taki sivil toplum örgütleri, meslek odaları, siyasi partilerin ve sendikaların başkan, şube başkanı ve temsilcileri, önceki akşam GMİS Toplantı Salonu’nda bir araya geldi. Toplantıda, 1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, çalışmalar ve miting programı hakkında bilgi verdi.

Demirci şunları söyledi:

“GMİS Genel Başkanı olarak benim başkanlığımda 1 Mayıs Tertip Komitemizi oluşturduk ve Sayın Valimizle de bizzat görüşerek yasal çalışmaları tamamladık. Tertip Komitemizde, daha önceki yıllarda bu çalışmaları birlikte yaptığımız değerli arkadaşlarımız; Maden Mühendisleri Odası’ndan Erdoğan Kaymakçı, Tes-İş Sendikası’ndan Ahmet Hasanefendioğlu, Makine Mühendisleri Odası’ndan Birhan Şahin, GMİS’ten Satılmış Uludağve Adnan Tıska, Atatürkçü Düşünce Derneği’nden Kemal Yurtbay, Türk Metal Sendikası’ndan Metin Ercan, Eğitim-Sen’den Orhan Yılmaz, ESM’den Tahsin Kumkumoğlu, Orkam-Sen’den Erkut Alacalı ve Belediye İş Sendikası’ndan Tahsin Atayan var. Bu yıl kutlayacağımız 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın bizim için özel bir önemi var. Zonguldak tarihi bir gün daha yaşayacak.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), geçtiğimiz yıl madencilik sektöründe yaşanan ve bizim iş cinayeti olarak tanımladığımız maden facialarının anısına, 1 Mayıs’ı Zonguldak’ta kutlama kararı aldı. Türk-İş Başkanlar Kurulu, bizim Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yaptığımız bu öneriyi kabul etti. 1 Mayıs İşçilerin, Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü bir maden havzasında, Zonguldak’ta, Emeğin Başkenti’nde birlikte kutlayacağız. Zonguldak’ın genel sorunları var. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun sorunları var. İşçiler, emekçiler olarak hepimizin ortak sorunları var. Türkiye olarak barış ve kardeşliğe ihtiyacımız var. Doğal olarak 1 Mayıs’ta bütün gözler bizim üzerimizde, Emeğin Başkenti’nde olacak. Kalabalığımız, coşkumuz ve sloganlarımız dikkatle izlenecek.

Aynı zamanda ülkemizde genel seçim süreci de yaşandığı için taleplerimiz ve önerilerimiz de siyasetçilere yol gösterecek. Bu yıl yürüyüş güzergahımız değişti. Çünkü 20 bin dolayında katılım bekliyoruz. İstasyon Meydanı yerine 100’üncü Yıl Terminali yanında toplanacağız. Köprü kalabalığa karşı risk oluşturduğu için en uygun çözüm bu oldu. Terminal önünden Kozlu Kavşağı’na kadar caddenin bir tarafı kapatılacak. Liman girişinden itibaren terminale doğru yol boyunca kortej oluşturacağız. Kortejin önünde Türk-İş olacak, sonra GMİS ve Türkiye Maden-İş olacak, sonra işçi sendikaları, memur sendikaları (KESK, Türkiye Kamu-Sen), meslek odaları, dernekler ve siyasi partiler olarak sıralanacağız. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak kürsü çevresinde ve kortej güzergahında 200 arkadaşımızı görevlendirdik. Her grubun bir kortej sorumlusu olacak ve tertip komitemiz onlarla muhatap olacak. Kozlu Kavşağı’ndan, Ulucami yanından Gazipaşa Caddesi’ne gireceğiz. Girişte güvenlik araması yapılacak. Madenci Anıtı’nda toplanacağız. Kürsü, Demokrat Büfe’nin önüne kurulacak ve Gazipaşa Caddesi’ne bakacak. Pankart, döviz, slogan listemizi önceki yıllardaki gibi geniş tutmaya çalıştık. Türk-İş’in önerisi ile dışardan gelenlere katılım kolaylığı sağlamak ve disiplini koruyabilmek, dağılmayı önlemek için miting saatini öne aldık. Saat: 09.30’da toplanacağız, 10.30 gibi yürüyüşü başlatmayı planlıyoruz. Bu yıl sanatçı getirmiyoruz. Maden Faciaları nedeniyle böyle oldu. Ancak mahalli düzeyde, bu yılın özelliğine uygun etkinliğimiz olacak. Açılış konuşmasını Türk-İş Genel Sekreteri yapacak. İkinci konuşmacı olarak Tertip Komitesi Başkanı, madenciler ve Zonguldak adına ben konuşacağım. Memur arkadaşlar ve meslek odaları adına Sayın Erdoğan Kaymakçı konuşacak. Bizim konuşmalarımız kısa olacak. Günün anlam ve önemine binaen asıl konuşmayı Türk-İş Genel Başkanımız Ergün Atalay yapacak. Mitinge katılım için size yardımcı olmaya çalışacağız. İlçelerden araç kaldırma çalışmamız var. İlçe merkezlerinde belediyeler aracılığıyla anons yaptıracağız.”

Demirci’nin konuşmasının ardından değerlendirme toplantısı yapıldı.
Editör: Pusula Gazetesi