Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ) akademik kalite çalışmaları büyük ivme kazandı. BEܒde Mühendislik Fakültesi Çevre ve Geomatik Mühendisliği Bölümlerinin MÜDEK Akreditasyonu çalışmaları son aşamasına geldi. Bu bölümlerin de akredite olmasıyla Mühendislik Fakültesinin MÜDEK Akreditasyon Belgesi’ne sahip bölüm sayısı 3’e yükselecek.

Akademik eğitimin uluslararası standartlarda kalite güvencesine sahip olması amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında önemli yere sahip olan Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) üyeleri, 12-14 Nisan 2015 tarihleri arasında BEÜ Çevre ve Geomatik Mühendisliği Bölümlerine, akreditasyon süreci değerlendirme ziyaretini gerçekleştirdiler. Ziyaret kapsamında Bölümlerin sahip olduğu derslik, laboratuvar, genel alt yapı olanaklarını yerinde inceleyip değerlendiren MÜDEK üyeleri, son aşamaya gelinen akreditasyon çalışmalarının kısa sürede tamamlanacağı görüşünü paylaşarak Bülent Ecevit Üniversitesinden memnuniyetle ayrıldılar.

Konu hakkında açıklama yapan Geomatik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, eğitimde kalitenin vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, “Bölümümüzde yetiştirdiğimiz geomatik mühendisi adaylarının teknolojik gelişmeleri yerinde ve zamanında kavrayan, iyi eğitilmiş, güncel bilgiler ışığında donanımlara sahip, nitelikli mezunlar olarak topluma kazandırmayı hedefliyoruz. Bu yaklaşımla kalite çalışmalarına büyük önem veriyoruz. MÜDEK akreditasyonu sürecini tamamlayarak sona ulaştık. Bu noktada son çalışmalarımızı da ziyarete gelen MÜDEK üyeleri ile paylaştık. Sürecin tamamlanmasını bizler de büyük heyecanla bekliyoruz. Bu noktada emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim” dedi.

Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım da, sürecin son aşamasına ulaşılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Bölümümüzde Rektörümüz desteğiyle son yıllarda geliştirilen altyapı olanaklarımız ile tüm akademik ve idari personelimizin katkıları sayesinde yürüttüğümüz MÜDEK akreditasyon çalışmalarının son aşamasına ulaşmış bulunuyoruz. Akreditasyon ile amacımız değişen ve gelişen dünyada daha nitelikli, piyasanın ihtiyaçlarına cevap verebilen Çevre Mühendisleri yetiştirmektir. MÜDEK üyeleri gerçekleştirdikleri son ziyarette çalışmalarımız hakkında olumlu görüşler belirttiler. Kalite ve akreditasyon çalışmalarının büyük önem kazandığı günümüzde özellikle Çevre Mühendisliği alanında akredite olmuş bir bölüme sahip olmamız tüm Üniversitemiz açısından gurur verici bir durum olacaktır. Sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

MÜDEK NEDİR?

Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK), 2002 yılından bu yana Türkiye’deki Mühendislik Fakültelerinde sürdürülen eğitim-öğretim çalışmalarının kalite standartlarını değerlendiren ve bu kapsamda bölümlere uluslararası geçerliliği olan EUR-ACE etiketi verme yetkisine sahip bir akreditasyon ajansıdır. MÜDEK, European Network for Accreditation of Engineering Education (ENAEE) Avrupa’da akreditasyon verme hakkına sahip 10 ajanstan biridir. MÜDEK, akreditasyon süreçlerini takip ettiği Fakültelere ziyaretler gerçekleştirerek belirlenmiş bir çok kriter çerçevesinde yaptığı değerlendirmeler sonunda bölümleri belli süreler için akredite etmektedir.
BEܒDE ABDULKADİR GEYLANİ ARAŞTIRMALARI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULDU
Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) bünyesinde Abdulkadir Geylani Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulması hakkındaki teklif Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edildi. Merkez, Abdulkadir Geylani başta olmak üzere tüm tasavvufî şahsiyetler hakkında araştırma çalışmaları yürütecek.
Tasavvuf bilginlerinin kültür, sanat, inanç ve düşünce tarihi içerisindeki yerlerini, bilgi ve belgelere dayalı olarak araştırıp tespit etmek; hayatlarını, eserlerini, tasavvuf ve sanat telakkilerini ortaya koymak üzere çalışmalar gerçekleştirmek Merkezin amaçları arasında yer alıyor. Elde edilen bilgiler Merkez tarafından yayımlanacak ve araştırmacıların ilgisine sunulacak. Merkez ayrıca konferans, panel ve sempozyumlar düzenleyerek elde ettiği araştırma sonuçlarını geniş kitleler ile de paylaşacak.

Faaliyet alanlarına da yer verilen yönetmeliğe göre Merkez, Abdulkadir Geylani’nin ve onun yetiştirdiği kişilerin, Anadolu içinde ve dışında yetişen diğer mutasavvıfların yazma, basma eserlerini ortaya çıkaracak, çeviri yazılarını yapacak, dijital ortama aktaracak, arşivleyecek, Türkçeye çevirerek yayımlayacak, içerik analizleri yaparak, elektronik ortamda Türkçe ve diğer dillerde özetlerini yayımlayacak ve uygun yörelerde alan araştırmaları yapacak.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer, Merkez hakkında yaptığı açıklamada, “Merkezimizin temel amacı, her biri bizlere önemli kültürel miraslar bırakan tasavvuf bilginlerimiz hakkında araştırmalar yapmaktır. Abdulkadir Geylani gönül dünyamızda derin izler bırakan en önemli şahsiyetlerden biridir. Bu amaçla Merkezimizde Abdulkadir Geylani adına yaraşır bir kütüphane de oluşturacağız. Kütüphanemizde tasavvuf bilginlerinin eserlerine yer vereceğiz. Merkezimizin başarılı çalışmalar gerçekleştirmesini ve Üniversitemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Editör: Pusula Gazetesi