Türkiye Taşkömürü Kurumu´na bağlı Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra Müesseseleri, bağlı işletmeler, Merkez servisleri ve Maden Tetkik Arama (MTA)´da çalışanlarından oluşan 8 bin işçi ocak başlarında buluşarak 1 saat boyunca iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Gece 00.00-08.00 vardiyasında çalışan işçiler, işyerlerinden 1 saat erken çıkarken, sabah saat 08.00-16.00 vardiyasındaki işçiler de 1 saat gecikmeli olarak mesailerine başladı. Gece ve sabah vardiyasındaki işçiler sabah kuyu başlarında buluşan madenciler, devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varılmamasına tepki gösterdi. Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) yöneticileri de sabah saat 07.30 sıralarında, kuyu başında maden işçileri ile bir araya geldi. İş yerlerinde izinli yaklaşık 4 bin madencinin de büyük kısmının destek verdiği eylemde GMİS Genel Başkan yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanları tarafından hazırlanan ortak açıklama okundu. TTK Kozlu Müessesi´nde işçilere son gelişmeler hakkında bilgi veren Erol Bilgin, "Bugün ülke genelinde eylemlerimizin ikincisini hayata geçiriyoruz. Tüm işerlerimizde bir saat süreyle çalışmama hakkımızı kullanıyoruz. Bu mücadele ekmek mücadelesidir. Yani eve giren paranın, sofraya konan yemeğin mücadelesidir. Çocuklarımızı okula gönderebilmenin, hastamıza ilaç alabilmenin, ev kirasını ödeyebilmenin, elektrik, su faturalarını ödeyebilmenin mücadelesidir. Herkes biz maden işçilerini Türkiye´nin ve işçi sınıfının hak mücadelesinin öncü gücü olarak görüyor. Bizler dünyanın en zor, en riskli işini yapan insanlarız. Emeğimizin, alınterimizin karşılılığını ölçecek bir para yok. Bizim amacımız kavga etmek değildir. Ama herkes iyi bilir ki, maden işçisi davet edildiği bir kavgaya yüreğiyle gider" diye konuştu.
Konuşmaları kimi ayakta, kimi de oturarak dinleyen maden işçileri, Erol Bilgin´i konuşmasının sonunda bir süre alkışladı.
İş bırakma eyleminin sona ermesinin ardından mesaisi biten işçiler evlerine giderken, mesaiye başlayacak madencilerden ise kimi, mesaiye 1 saat gecikmeli başlamanın sevinciyle, kimisi de 8 saat boyunca sevdiklerinden ayrılmanın hüznüyle demir parmaklar arkasındaki asansörün demir kafesine doluştu.

AMASRA DA OTURMA EYLEMİ
Hükümetin verdiği ilk 6 ay için yüzde 3, ikinci 6 ay için de yüzde 4´lük zam teklifini kabul etmeyen maden işçileri eylem kararlarını uygulamaya başladı. TTK Amasra Müessese Müdürlüğü´nde 08.00-16.00 vardiyasına gelen yaklaşık 400 maden işçisi ocağa girmedi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, hükümetin önerdiği zammı kabul etmediklerini ve eylem kararlarını uygulamaya başladıklarını belirtti TTK Amasra Müessesesinde ocak girişinde toplanan ve ocağı girmeyen maden işçileri, dakikalarca oturdu. Konuşmalar esnasında alkış temposu tutan işçiler, hükümet aleyhine sloganlar attı.
Editör: Pusula Gazetesi