Zonguldak Platformu’nun Zonguldak Havaalanı’nın iç hat seferlerine başlatılması için hazırladığı raporu kamuoyuna duyurması ve başlattığı imza kampanyasının ardından Zonguldak Valiliği de harekete geçti. Zonguldak Havaalanı’nın uçuş kapasitesinin artırılması amacıyla; talep analizinin gerçekleştirilmesi, ekonomik verimliliğinin yapılması ve somut politika önceliklerinin belirlenerek, mevcut destinasyonun çeşitlendirilmesine yönelik anket çalışması düzenlenecek. Zonguldak Valiliği, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile Akdan Danışmanlık Firması’nın işbirliğinde 4 ayda hazırlanacak anket çalışmasının sonuçları Ağustos ayı içerisinde açıklanacak. Anket sonuçları doğrultusunda yurt içinde uçuş talep edilen iller için iç hat uçuşları ve yurt dışında potansiyel arz eden dış hat uçuşları için yeni destinasyonlar belirlenecek, bu doğrultuda havayolu şirketleri ile görüşmeler yapılacak.

Zonguldak Havaalanı Müdürü Hasan Özşahin, BAKKA yetkilileri, Akdan Danışmanlık Firması yetkilileri, Vali Ali Kaban ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıyla ilgili olarak Zonguldak Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle:

“Günümüzde ulaşım sektörü, küreselleşmenin de etkisiyle, dünya ekonomisinin en önemli aktörlerinden bir haline gelmiş; bu sektörün gelişmesi, sanayinin gelişmesine, uluslararası ticaret kapasitesinin artmasına ve insanların daha kolay ve hızlı bir şekilde seyahat etmesine olanak sağlamıştır. Bildiğiniz üzere, Batı Karadeniz Bölgemizdeki tek havaalanı, ilimiz Çaycuma ilçesinde bulunan Zonguldak Havaalanı´dır. Çaycuma ilçemizin sınırları içerisinde bulunan ve yıllık 500 bin yolcu kapasiteli havaalanımız, iç hatlarda belirli dönemlerde açılan uçuşlarda yeterli yolcu kapasitesine ulaşılamadığı için zaman içinde kapatılmıştır. Dış hatlarda ise; yılın belirli dönemlerinde, yalnızca Almanya´nın Düsseldorf kentine uçuşlar yapılmaktadır. Bu gün burada bir araya gelmemizin sebebi, havaalanımızın uçuş kapasitesinin artırılması amacıyla; talep analizinin gerçekleştirilmesi, ekonomik verimliliğinin yapılması ve somut politika önceliklerinin belirlenerek, mevcut destinasyonun çeşitlendirilmesine yönelik başlattığımız araştırma çalışmasını kamuoyuna sizlerin aracılığıyla duyurmaktır. Araştırma, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Akdan Danışmanlık firmasının işbirliğinde 4 ayda hazırlanacak ve sonuçları Ağustos ayı içerisinde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Bu çalışmanın yapılan benzer çalışmalardan farkı, tamamen bilimsel ve istatistiksel yöntemlerle hazırlanacak olması, aynı zamanda eylem planı nezdinde havaalanımızın daha fazla işlerlik kazanmasına katkı sağlayacak olmasıdır. Çalışma kapsamında, havaalanının hinterlandında bulunan Zonguldak, Karabük ve Bartın illeri kapsamında; otobüs terminallerindeki yolcular, üniversite öğrencileri, iş dünyasında faaliyet gösteren şirketlerin sahipleri, kamu ve özel sektörde çalışanlar olmak üzere, toplam 2 bin 400 adet anket yapılacaktır. Anket sonuçları doğrultusunda yurt içinde uçuş talep edilen iller için iç hat uçuşları ve yurt dışında potansiyel arz eden dış hat uçuşları için yeni destinasyonlar belirlenecek, bu doğrultuda havayolu şirketleri ile görüşmeler yapılacaktır.

Ayrıca araştırma tamamlandığında, Türkiye´nin en büyük entegre yatırım projelerinden biri olan Filyos Projesi’ne yönelik olarak, proje-havaalanı ilişkinin tutarlı bir şekilde incelenmesi de gerçekleştirilmiş olacaktır. Filyos Projesi hayata geçtiğinde, havaalanı kapasitesinin ve imkânlarının ne derece yeterli olduğu, hangi gelişim önceliklerinin ve tedbirlerinin ele alınması gerektiği yapılacak çalışmada ortaya konulacaktır. Zonguldak Valiliği olarak çalışmanın başta ilimiz olmak üzere; havaalanından faydalanacak olan tüm bölgemize olumlu katkılar sağlamasını diliyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi