Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ve 19 mahalle muhtarı, sabah kahvaltısında bir araya gelerek, mülkiyet sorununu masaya yatırdılar. Muhtarlar, akıllarına takılan soruları Köktürk ve Akdemir’e aktardılar.

Karadeniz Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı ve Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas, bu kadar sorunu en çok Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’i ilgilendirdiğini ve her zaman istişare içerisinde olduklarını belirterek, “Muhtarlarımız kenetlendi, ben de onların yanındayım. Kentin sorunları için tek vücut olmamız gerekiyor” dedi.

Başkan Nas, konuşmasında şunları söyledi:

NAS: “KENTİN SORUNLARI İÇİN TEK VÜCUT OLMAMIZ GEREKİYOR”

“Son zamanlarda mahalle muhtarları arkadaşlarımıza çok yoğun baskı olduğundan ve üst komisyon meclise gelmediğinden Zonguldaklı vatandaşlarımız çok büyük sıkıntı içinde olduklarını ve bu yasanın geçip geçmeyeceğini öğrenmek için muhtarlıklara yüklendiler. Biz Zonguldaklı olarak siyasilerimizden bu sorunumuzun kısa dönem içerisinde yasalaşmasını istiyoruz. Biz bu düşüncelerimizle siyasilerle en başında bu şehrin sahibi olan Belediye Başkanımızı destekliyoruz. Çünkü bizim kadar bu konu onu da ilgilendiriyor. Bütün Zonguldaklılar bilsin Sayın Belediye Başkanımız konu ile ilgili düşüncelerini aktarmakta ve çalışma yapmaktadır. Hiç kimseden hiçbir beklentim ve çekincem yok. Ama benim siyasilerden beklentim var. İktidar ve muhalefet kısa dönem içerisinde bunu yasalaştırması lazım. Bütün siyasi partilerin ortaklaşa önergesiyle meclise gireceğini biliyorum. Bu iş bir tek muhalefetle olmaz. İktidarın da bunun yanında olması lazım. Bir kişi kendi başına önerge verirse o önerge oradan geçmez, meclise gelmez. Öncelikle Sayın Başkanıma teşekkür ediyorum. Ben yola girdim bugün Ankara’ya gidiyorum. Tekrar vekillerle görüşüp dilimin döndüğünce anlatacağım. Ondan sonrasını Zonguldaklılar karar verecek. Benim gücüm bir yere kadar. Ben ricacı makamım. Ben rica ederim icrası orasıdır. Bizim dargınlığımız, küslüğümüz olur. Zonguldak’ın menfaatleri için herkesle görüşürüz. Kabul görür-görmez, o ayrı bir konudur. Sandık önümüze geliyor. Ama bunu tehdit için konuşmuyorum. Zonguldak’ın bir sürü sorunu var. Ben birçok Bakanla çalıştım. Zonguldak’ımızın halini görüyoruz. Bu mesele o adayların önüne gelecek. Bu yasa neden çıkmadı diye onlara hesap sorulacak. Bütün muhtarlarımız kenetlendiler ve tek vücut oldular. Çünkü en büyük sıkıntı onların üzerinde… Vatandaş direk muhatap olarak muhtarlarımızı buluyorlar. Bizde siyasilerimizi ve Belediye Başkanlarımızı buluyoruz. Samimiyetle söylüyorum, eğer bu yasalaşmazsa siyasiler çok durumda kalacaklar. Bunun A ya da B partisi yok. Kimin eli güçlüyse başımızın üzerindedir. Mülkiyet sorununu biz kendi kendimize çıkartmadık. Gündeme geldi biz devamını getirdik. Soğumasın, unutulmasın, kulak arkası edilmesin diye hep gündemde tuttuk. Bizler Belediye Başkanımızın yanındayız. Başkanımızın elini güçlendirme adına bütün arkadaşlarımızla elimizden ne geliyorsa yapacağız. Sayın Muharrem Akdemir bu işi kulak arkası etmedi. Ankara’da iktidarın bütün milletvekilleriyle görüşeceğim. Ali İhsan Vekilimden bu konuda destek istiyoruz. Muhtarlarımız kenetlendi, ben de onların yanındayım. Kentin sorunları için tek vücut olmamız gerekiyor.”

AKDEMİR: “BOŞ DURMADIM”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, bu konuyla ilgili hep çalışmalar yaptığını belirterek, “Eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca Bey, bu çalışmayı başlatmış, ama yarım kalmış. Benim bu konuyu devam ettirmediğimi zannediyorlar. Ben devam ettirdim. Politika asla yapmıyorum, çünkü Zonguldak halkına hizmeti en iyi şekilde yerine getirmek adına bu görevi kabul ettik” dedi.

Başkan Muharrem Akdemir, konuşmasına şöyle devam etti:

“Zonguldak, Türkiye Cumhuriyeti’nin İlk şehri.. Türk sanayisine yön vermiş ve ülkemizi kalkındırmak üzere madenin sahibi ve bu uğurda binlerce şehit vermiş bir il. Zonguldak kurulduğundan beri sorunlar ile var olmuş. Yerleşme ve imarlaşma ile ilgili sıkıntılar oluşmuş. İşçi kardeşlerimiz yerleşik düzene sahip olabilmek üzere, yerleşmiş ve burada Hazinenin yeri var, TTK’nın ve belediyenin yeri var. Bu yerleşik düzen bir şekilde sağlanmış. Gelişen zaman içerisinde Havza-ı Fehmi’ye kanunu çıkmış. O günkü şartlarda hazırlanırken, kurumda kendini tabiî ki düşünecek. Ardından Rahmetli Turgut Özal, tapu tahsis belgesi konusunu çıkararak, sıkıntıları gidermeye ve kişilerin mağduriyetini önlemeye çalışmış. 1984 yılından bugüne kadar, biraz çalışma yapılmış ama geç kalınmış bir çalışma olmuş. Bu konuda şunu da ifade etmek istiyorum. Benim söylemimi yanlış yorumladılar. O zaman ben bu tapu tahsis belgesini veriyorum ama sizlerde işinizi takip edin şeklinde söylenmiş. Tapu alabilmek adına ilgili mercileri zorlayın. Ben bu şekilde söylemek istemiştim. Yani vatandaşlarıma kabahat bulma anlamında iş takip edilmedi anlamında asla değil. Keşke o günden bu güne kadar olan Belediye Başkanlarımız da, bu tapu ile ilgili çalışmaları da sıkıştırsalardı. Şimdi ise zorlama oldu ve komisyonlar kuruldu. Bir sıkıntı ve ihtiyaç var ortada ve bu sorunun artık çözülmesi gerekti. Bir dosya hazırlandı ve sunduk. Bu konuda geç kalındı. Çünkü süre çok kısa. Yasanın bu hükmü, keşke kanun olarak halkımızın lehine çıksa… Bu sorunu çözmek için bu süreyi kullanalım. Meclisimiz ve milletvekillerimiz orada. Konu ise mecliste... Mecliste sayı numarası dahi verildi. Yalnız araya iş güvenlik paketi girdi. Ama mecliste bu sorun asla atlanmayacak. İnşallah meclisimizden olumlu sonuçlar çıkar. Bu arada ben Sayın Şerafettin Nas Bey’in dediği gibi boş asla durmadım. Eski Belediye Başkanı Secaattin Gonca Bey bu çalışmayı başlatmış. 2981 sayılı yasayı işlerliğe koymak adına. Sağ olsun başlatmış, ama yarım kalmış. Benim bu konuyu devam ettirmediğimi zannediyorlar. Ben devam ettirdim. Politika asla yapmıyorum, çünkü Zonguldak halkına hizmeti en iyi şekilde yerine getirmek adına bu görevi kabul ettik. Şehrimizin sorunlarına çare bulma adına da elimizden gelen her şeyi yapmak üzere çalışıyoruz. Ama geç olur ama erken olur. Bunun için uğraş veriyoruz. Görev süremiz içerisinde ne kadar sorunu çözebiliyorsam, düzgün bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Devlet memurluğundan geldim ve bu yapıyı ölünceye kadar bırakmam. İnşallah bu sıkıntılarımızı siz muhtarlarımız ile de çözmeye çalışacağız. Sizler bizim vatandaşlarımız ile aramızda köprü vazifesi görüyorsunuz. Televizyonu herkes seyretmiyor, herkes basında yer alan haberleri okumuyor, vatandaşlarımıza sizler kanalıyla yaptıklarımız daha çabuk ulaşabiliyor. Bizler bu anlamda adımlarımı attık. 6-7 ve 8’inci etapları devam ettiriyorum. İlgili şirket başladı çalışmalarına.”

KÖKTÜRK: “KONUNUN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise, son olarak konuşmasında şunları söyledi: “Her şeye rağmen gelinen nokta Zonguldak için olumludur. Tapu tahsis belgelerinin sorunun çözülmesi son derece olumlu bir adımdır ve gelişmedir. İnşallah bunları iktidarı ve muhalefetiyle güçlerimizi birleştirerek Türkiye Büyük Millet Meclisinden çıkartacağız ama ondan sonraki yol haritamız Havza-i Fahmiye sınırları içerisinde kalan diğer taşınmazlarla ilgili, bedelsiz devri konusunda yeni bir adım atılması için çabalarımızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Aslında bunlar hazine arazisi değildir. Medeni Kanunun 639’uncu maddesi gereğince vatandaş adına tespit ve tescilinin yapılması gereken arazilerdir. Türkiye’nin her tarafında bu tür araziler vatandaş adına tescil edilmiştir ama Zonguldak’a geldiğinde sırf taşkömürünün bulunması nedeniyle vatandaş adına tescil edilememiş. Bunun önündeki sınır 86 yılında 3303 sayılı yasayla kalkmış ve ‘sadece madenler devlete aittir. Üzerindeki taşınmazlar vatandaşa aittir’ diyor. Orası bir adalet komisyonu değil ve o nedenle onların da aydınlatılmasına ihtiyaç vardı. Biz aydınlatma görevimizi yaptık. Tutanaklara da bunları yazdırdık. Cumhuriyet Halk Partisinin görüşü olarak da sıra sayısının arkasına Zonguldak Milletvekili olarak bunları ekledik. Değerli Mehmet Haberal Hocam da bizimle beraber oldu. 5 milletvekili ve belediye başkanımızla bir araya geldiğimizde yaklaşık 4 saate varan bir toplantı gerçekleştirdik. Bir yol haritası için, bunu mecliste yasalaştırmak için çalışma gerçekleştirdik. Burada yeniden bir kadastro çalışması yapılacak. Vatandaşların oradaki fiili durumları yeniden tespit edilecek. Kadastro ve belediye başkanlığımız bu çalışmaları birlikte sürdürecekler ve inşallah sizleri de rahatlatacak bir süreci birlikte yaşayacağız. Siz baskınızı sürekli kılacaksınız, takipçisi olacaksınız ve bizde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

Ben belediye başkanımıza teşekkürü bir borç biliyorum. Bu sorunlar başlar başlamaz iktidar muhalefet demeden Ankara’ya geldi ve bizlerle saatlerce toplantılara katıldı.”


Editör: Pusula Gazetesi