Zonguldak´ın teşvikten yeterince yararlanamadığını belirten Ak Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, 1996 yılında AB Uyum Yasaları çerçevesinde yapılan Uluslararası anlaşmalar nedeniyle Zonguldak´ın mağdur duruma düşürüldüğünü belirtti. Yeni Teşvik Paketi´ne umutlarını bağlayan Zonguldak, yeni bir hayal kırıklığıyla başbaşa.


Pusula´nın "Polemiği bırakın, Teşvik´e bakın" çağrısına yanıt veren CHP Milletvekili Ali Koçal ile Ak Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan´ın açıklamaları bir başka önemli detayı ortaya çıkardı.


İddialara göre Zonguldak´ın, yeni Teşvik Yasası´ndan üç önemli sektörde faydalanması hayal.


Koçal: Meslek Odaları konuşmalı


Teşvik Paketi´yle ilgili düzenlemenin Resmi Gazete´de yayınlanmadan önce yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Koçal, meslek odalarının talepleri yönünde iktidar ve muhalefet partisi milletvekilleri olarak destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Zonguldak´ın, demir-çelik, kömür madeni, tersanecilik ve seramik gibi yöreye özgü ana sektörlerde teşvik alamadığını belirten Koçal; "Ne yapabilirsek Resmi Gazete´de yayınlanmadan önce yapılmalı. Meslek Odaları´ndan bu bağlamda öneriler alamıyoruz. Elimizi çabuk tutmamız lazım" dedi.


Erdoğan: "96´daki anlaşma önümüzü kesiyor"


Teşvik Paketi´yle ilgili çarpıcı bir açıklamada bulunan Ak Parti Milletvekili Fazlı Erdoğan, AB Uyum Yasaları çerçevesinde Türkiye´nin 1996 yılında altına imza koyduğu Uluslararası anlaşmalar nedeniyle Zonguldak bölgesinin demir-çelik, tersanecilik ve kömür madenciliği gibi alanlarda teşvikten yararlanamadığını söyledi. Erdoğan; "AB Uyum Yasaları´yla ilgili daha önce verilmiş devlet destekli yasalardan kaynaklanan bir durum söz konusu. Raflarda duran bazı bilgiler var. Zonguldak, demir-çelik ve madencilikte aradığını bulamıyorsa bu, bugünden kaynaklanan bir sorun değil. 1996 yılında atılan uluslararası imzalar etkili. 6 milyon tondan fazla yassı çelik üretemez şeklinde bir anlaşma yapılmış. Avrupa Kömür ve Çelik Birliği kanalıyla verilen bir taahhüt var. Entegre tesislere teşvik verilemeyeceği belirtiliyor. Demir-Çelik´ten çıkan mamüle teşvik var. Liman İşletmeciliği´ne var tersaneciliğine yok. Sanayi Bakanımız Sayın Nihat Ergün´ü Zonguldak´a davet ettim. Temmuz gibi gelecekti. Meslek Odalarımız ve Valiliğimiz daha erken bir toplantı organize edebilirlerse, gelip detayları anlatabilir" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi