Zonguldak’ta kırsal alanda kendiliğinden yetişen defne yaprağı, ailelerin gelir kapısı oldu. Çoğunluğu madenci eşi olan ev hanımları, defne yapraklarından kazandıkları ek gelirlerle evlerini geçindiriyor.

Çoğunluğu maden işçilerinin yaşadığı Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde ikamet eden vatandaşlar, topladıkları defne yapraklarını işleyerek, ailelerine ek gelir sağlıyor. Genellikle kırsal alanda kendiliğinden yetişen defne yapraklarını toplayan aileler, çuvalladıkları yaprakların kilosunu 1 TL’ye satıyor.
Haftanın belirli günleri mahalleye gelen firma sahipleri, satın aldıkları defne yapraklarını sanayide kullanmak üzere fabrikalarına götürüyor.

“AİLE BÜTÇESİNE EK GELİR”

İki çocuğundan birinin üniversitede okuduğunu, diğerinin de üniversite sınavlarına hazırlandığını ifade eden 47 yaşındaki Emine Tarhan, defne yaprağının toplanıp gönderilmesine kadar geçen süreci şöyle aktardı:
“Evliyim; iki çocuk annesiyim. Çocuklarımdan biri üniversite son sınıfa gidiyor, diğeri üniversiteye hazırlanıyor. Bu işi yapmak için çok düşündük, ama çok ucuz fiyata gidiyor. Eşim maden işçisi; aldığı maaş yetmiyor. Özel sektörde çalışıyor. Ek gelir sağlıyoruz, eve katkıda bulunuyoruz. Zonguldak’taki okula gitmek için her gün yol parası veriyoruz. Bu defne yapraklarını akrabalarımızla, komşularımızla birlikte topluyoruz. Evin önüne getirip bu şekilde çuvallıyoruz. Bizden alıyorlar.”

“UĞRAŞIYORUZ, AMA UCUZA GİDİYOR”

Üç çocuk annesi Kader Tarhan ise, kilosunu 1 TL’den sattıkları defne yaprağından kazandıkları parayla çocuklarına harçlık verdiklerini ifade etti. Tarhan, “Üç çocuğum var. Birisi küçük yaşta, diğer ikisi okuyor. Bunu öğrendik, biz de yapmaya başladık. Aile bütçesine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Uğraşıyoruz böyle, ama ucuza gidiyor. Emeklerimize değiyor mu? Değmiyor mu? Bilmiyorum. Ama ‘1 TL de paradır’ diye uğraşıyoruz. Benim eşim de maden işçisi, en azından akşamları yaprakları ayıklamak için bana yardımcı oluyor. Ben ilk defa bu işe giriştim. Bir çuval sattım. 30 TL kazandım. Kazandığım parayı çocuklara veriyorum. Her gün yol parası veriyoruz. Her gün iki çocuğuma 20 TL veriyorum” diye konuştu.
Eşi Emine Tarhan ve akrabası Kader Tarhan ile birlikte topladıkları defne yaprağını ayıtlayan 14 yıllık maden işçisi Ayhan Tarhan da, “Defne yaprağı topluyoruz. Tek tek ayıklıyoruz. Kilosunu 1 TL’den alıyorlar. Çocukların harçlığı için uğraşıyoruz. Ailemle birlikte ayıklıyorum” şeklinde konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi