Türkiye’den ve yurt dışından önemli karikatürcülerin eserlerinin bulunduğu, Zonguldak Kültür ve Eğitim Derneği (ZOKEV) ile Karikatürcüler Derneği Zonguldak Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Çizgilerle İnsan Hakları Karikatür Sergisi”, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde açıldı.

10 Aralık’ın Dünya İnsan Hakları Günü olması nedeniyle insan haklarının karikatürlerle anlatıldığı sergide önemli karikatürcülerin eserleri bulunuyor. Sergide bulunan eserler, insan haklarını anlatan karikatürlerden oluşuyor. Karikatürler, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde

10 gün boyunca ziyarete açık olacak. Serginin daha sonra ilçe ve beldelerde açılacağı belirtildi.

ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı ve Karikatürcüler Derneği Zonguldak Temsilcisi Kürşat Coşgun, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, “10 Aralık, bütün dünyada ‘İnsan Hakları Günü’ olarak kutlanıyor. Biz de bu günü karikatürlerle anlatarak kutluyoruz. Zonguldak Kültür ve Eğitim Derneği ile Karikatürcüler Derneği Zonguldak Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlemiş oldukları bir sergi. Sergimiz, yerli ve yabancı karikatürcülerin insan haklarıyla ilgili yapmış oldukları karikatürlerden oluşuyor. İnsan hakları, günümüzde artık tartışması olmayan bir konu olmalıydı. Ama ne yazık ki, gündemden hiçbir zaman düşmüyor. İnsan hakları konusu, her zaman hayatın yakıcı olan yönünü oluşturuyor. Biz bu anlamda insanların ve kamuoyunun ilgisini çekmek ve bilgisini artırmak için bu sergiyi düzenledik” dedi.

“ÖNEMLİ KARİKATÜRİSTLERİN ESERLERİ BULUNUYOR”

Serginin önemli eserlerden oluştuğunu belirten Coşgun, “Sergimizde, Türkiye’nin en önemli karikatüristlerinin eserleri bulunuyor. Burada Milliyet Gazetesi’nden Ercan Akyol’un karikatürleri var, Tan Oral, Cafer Zorlu, Muhittin Köroğlu, Raşit Yakalı gibi ünlü karikatürist arkadaşlarımızın kaleminden eserler var. Bunun yanında burada sadece yerli değil, yabancı karikatürist arkadaşlarımızın da eserleri var. Küba’dan Ares isimli arkadaşımızın karikatürleri yer alıyor. Aynı zamanda Zonguldaklı sanatçıların emeğiyle çıkan yerel dergimiz ‘ZonKişot’ 25’inci sayısını çıkarttı. Bu dergimiz de, bu anlamda Zonguldak için büyük önem taşıyor” diye konuştu.

Serginin 10 gün boyunca Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sergileneceğini, daha sonra da ilçe ve beldelerde sergilemeyi düşündüklerini ifade eden Coşgun, “Bütün Zonguldak halkını sergimize bekliyoruz” dedi.
Editör: Pusula Gazetesi