Mesajlar şöyle:
ULUPINAR: &[#]8220;YERALTI KAYNAKLARIMIZI İNSANLIĞIN VE ÜLKEMİZİN HİZMETİNE SUNUYORLAR&[#]8221;
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8221; nedeniyle bir mesaj yayımladı. Ulupınar, mesajında, &[#]8220;Madenci kardeşlerimiz, dünyanın en zor ve en anlamlı mesleğini yaparak, yeraltı kaynaklarımızı insanlığın ve ülkemizin hizmetine sunmaktadır. Bu görevi yerine getirirken yerin metrelerce altında canlarını hiçe sayarak verilen mücadeleyi, birlikteliği ve dayanışmayı başka meslek dallarında göremeyiz. Geçimlerini sağlayabilmek için tehlikeli ve zor koşullar altında canları pahasına çalışan madenci arkadaşlarımız çok büyük emek vermektedirler. Madenci kardeşlerimizin çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve iş kazalarının önüne geçilmesi için AK Parti hükümeti olarak çalışmalar yapıyoruz. Madenci kardeşlerimizin ve şehit madenci ailelerinin her zaman yanındayız. Bu vesile ile yerin metrelerce altında, yaşadıkları her türlü zorluğa karşı birlikte verdikleri mücadelenin ve dayanışmanın bütün halkımıza örnek olması dileğiyle, tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü&[#]8217;nü en içten dileklerimle kutluyor, maden şehitlerimizi saygı ile anıyorum&[#]8221; ifadelerine yer verdi.
KÖKTÜRK: &[#]8220;ACİLEN TTK&[#]8217;YI NORM KADRO DÜZEYİNE GETİRECEK 4 BİN 700 ÜRETİM İŞÇİSİ ALINMALIDIR&[#]8221;
CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk&[#]8217;ün &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8221; mesajı şöyle:
&[#]8220;Madenciliğimizin içinden geçtiği sıkıntılı süreç, maden işçilerimize yaşatılanlar ve özelleştirme saldırıları altında 4 Aralık &[#]8220;Dünya Madenciler Günü&[#]8221;nü oldukça buruk bir şekilde kutluyoruz. 2014 yılı içinde Soma&[#]8217;da, Ermenek&[#]8217;te, Zonguldak&[#]8217;ta ve diğer bölgelerimizde yaşadığımız maden kazalarında kaybettiğimiz madencilerimizin acısını yüreğimizde duyduk. Bu yürek acımız hala sürmektedir&[#]8230; Şehit maden emekçilerimizi bir kez daha saygı ve şükranla anıyorum&[#]8230; Hepimizin bildiği gibi; Zonguldak İlimizde 19. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren başlayan kömür üretimi, özellikle Cumhuriyet dönemimizin ilk yıllarında ülkemiz kalkınmasının ateşleyicisi olmuş ve Zonguldak kömürüyle, demir - çeliğiyle Cumhuriyet kalkınmasına büyük katkı sağlamıştır. Ancak; 1980&[#]8217;lerden sonra başlayan, TTK&[#]8217;yı küçültme ve psikolojik olarak çökertme sürecini maalesef bugün AKP iktidarıyla doruk noktasına ulaşmıştır. Bu politikalar sonucunda; Zonguldak&[#]8217;ın değil, tüm Türkiye&[#]8217;nin en stratejik kurumlarından biri olan TTK&[#]8217;da 2002 yılında 15.792 olan toplam işçi sayısı, 2014 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 9.240&[#]8217;a düşmüş, üretim miktarı da; yıllık 2.2 milyon tondan 1.3 milyon ton düzeyine gerilemiştir. Bugün kömür kenti Zonguldak Limanlarına ithal kömür boşaltılmaktadır. Her seçim sürecinde TTK&[#]8217;ya işçi alınması vaatleri birer masala dönmüş, ne yazık ki iktidar temsilcilerince verilen sözler bugüne kadar yerine getirilmemiştir. TTK&[#]8217;da bugün 14 bin norm kadroya rağmen 9240 işçi çalışmaktadır. TTK, 4760 norm kadro çalışan eksiğiyle faaliyetini sürdürmektedir. TTK&[#]8217;nın varlığını sürdürebilmesi ve ayakta kalması ancak, norm kadro eksiğinin, üretim işçisi açığının giderilmesiyle mümkündür. Acilen TTK&[#]8217;yı norm kadro düzeyine getirecek 4700 üretim işçisi alınmalıdır. Yine Taşkömürü ve madencilik sektörü teşvik uygulamalarından hak ettiği payı alamamıştır. Ayrıca; Madencilik sektörünün iş kazalarının en çok yaşandığı sektör olduğu düşünülerek, iş sağlığı ve güvenliğine yönelik yatırım ve önlemlerin alınması, taşeronlaşmanın önlenmesi zorunluluktur. TTK&[#]8217;daki taşeronlaşma sonucu ortaya çıkan huzursuzluklar ve iş kazaları kaygı vericidir. Maden emekçilerinin insanca çalışma şartları ve insanca ücret taleplerine gözler ve kulaklar kapatılmamalıdır.
AKP; derhal, emeği yok sayan, madencinin insanca çalışma taleplerini görmezden gelme politikalarından vazgeçmelidir. Bu duygu ve düşüncelerimle, başta 5 bin Zonguldak Madenci şehidimiz olmak üzere, tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, çalışan madencilerimize esenlikli günler diliyor, tüm madencilerimizin &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü &[#]8221;nü yürekten kutluyorum.&[#]8221;
AKDEMİR: &[#]8220;MADENCİLERİMİZ, DÜNYANIN EN ZOR İŞİNİ YAPIYORLAR&[#]8221;
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8221; nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Belediye Başkanı Akdemir, dünyanın en zor işinin madencilik olduğunu belirterek, &[#]8220;Ülkemizin kalkınması için madencilerimiz yerin metrelerce altından zor koşullar altında kömür çıkarmaktadırlar. Yeraltı kaynaklarını her türlü tehlike ve zorluk altında doğayla mücadele ederek üreten madencilere, toplumun vefa borcu bulunmaktadır. Yerin metrelerce altında insanlığa hizmet için gerektiğinde canlarını hiçe sayan maden emekçilerine hakkettikleri değerin verilmesi aynı zamanda bir insanlık görevidir. Bu görevi yerine getirirken yerin metrelerce altında canlarını hiçe sayarak verilen mücadeleyi, birlikteliği ve dayanışmayı başka hiçbir alanda görmek mümkün değildir. Madencilik, tarih boyunca uygarlıkların gelişmesinde çok önemli yer tutan sektörlerden biri olmuştur. İçinde bulunduğumuz yüzyılda yeraltı kaynakları insanın yaşamını sürdürülebilmesi ve refah düzeyinin yükselmesi bakımından belirleyici olmuş ve gelecekte daha da belirleyici olacaktır. Bu bakımdan, madencilik sektörü dün olduğu gibi bugün de uluslar için vazgeçilmez konumunu sürdürmektedir. Zonguldak ilimiz, ülkenin önemli maden ocaklarının bölgemizde kurulmasıyla Karadeniz&[#]8217;e ayrı bir itibar kazandırmıştır. Şüphe yok ki, bu uğurda binlercesini şehit verdiğimiz vefakâr ve cefakâr maden işçimizin alın teri ve kutsal emeği vardır. Madencilerimizin emekleri asla yadsınamaz. Ekmeklerini kazanmak için yerin yüzlerce metre altında çok zor koşullarda ve canları pahasına çalışan madenci arkadaşlarımızın emekleri büyük övgü ve takdiri hak etmektedir. Tüm dünya toplumların kutladığı bir gün olan 4 Aralık, emeğin başkenti Zonguldak için de ayrı bir öneme sahiptir. İlimizde, maden işçiliği, alın teri, emek demektir. Bu duygu ve düşüncelerle, maden kazalarında yaşamını yitiren maden işçilerimizi bir kez daha saygıyla anıyor, maden çalışanlarının daha iyi koşullarda çalışma yaşamlarının oluşturulması temennisi ile 4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8217;nü kutluyorum&[#]8221; şeklinde konuştu.
SEMERCİ: &[#]8220;MADENLERİN YER ALTINDAN ÇIKARILMASI OLDUKÇA TEHLİKELİ VE MEŞAKKATLİ BİR İŞTİR&[#]8221;
Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8221; dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı. Başkan Semerci, mesajında, &[#]8220;4 Aralık, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de &[#]8216;Dünya Madenciler Günü&[#]8217; olarak kutlanmaktadır. İnsanların başta enerji olmak üzere diğer ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kullanılan madenlerin yer altından çıkarılması oldukça tehlikeli ve meşakkatli bir iştir. Madencilerimiz hayatlarını tehlikeye atarak geçimlerini kazanmaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışmaktadırlar. Yerin yüz metrelerce altında canını hiçe sayarak verilen bu kahramanca mücadele, birliktelik ve dayanışmanın da en güzel örneklerindendir. Her türlü tehlike ve zorluğu göğüsleyerek mücadele veren, ekmeğini yerin yüzlerce metre altında çalışarak çıkarmaya çalışan madencilerimizin &[#]8216;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8217;nü kutluyorum. Şehit olan madencilerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, madencilerimize ve fedakar ailelerine sevgi ve saygılarımı sunuyorum&[#]8221; dedi.
BAŞKAN ŞAHİN &[#]8216;MADENCİLER GÜNÜ&[#]8217;NÜ KUTLADI
Kozlu Belediye Başkanı Ertan Şahin, &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8221; dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Şahin mesajında şunları kaydetti:
&[#]8220;Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 4 Aralık tarihi &[#]8216;Dünya Madenciler Günü&[#]8217; olarak kutlanmaktadır. Yeraltı kaynaklarımızı, her türlü tehlikeye rağmen yerüstüne çıkarmak için çalışan, üreten madencilerimiz ülkemizin kalkınması için zor şartlarda çalışmaktadırlar.
Yeraltı kaynakları ülkelerin refah düzeyinin yükselmesi açısından son derece büyük öneme sahiptir. Zonguldak, ülkenin en önemli yeraltı kaynaklarından taşkömürünün merkezi olması dolayısıyla ayrı bir öneme sahiptir. Madencilik Zonguldak&[#]8217;ta baba, ata mesleğidir. Atalarımız 166 yıldır Zonguldak Kömür Havzası&[#]8217;nda taşkömürü üreterek ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamaktadırlar. Madenci kardeşlerimiz, abilerimiz, arkadaşlarımız hayatları pahasına bu madeni yeryüzüne çıkarmak için mücadele ederken binlerce madencimizi şehit verdik. Bu vesile ile madenlerde hayatlarını kaybeden tüm maden şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyor, hayatta olan tüm madencilerimizin &[#]8216;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8217;nü kutlayarak, sağlık ve mutluluk diliyorum.&[#]8221;
ALABAŞ: &[#]8220;ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE KATKI VERMEYE ÇALIŞIYORUZ&[#]8221;
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak, &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8221;nü kutladı.
Alabaş&[#]8217;ın açıklaması şöyle:
"4 Aralık tarihi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de &[#]8216;Dünya Madenciler Günü&[#]8217; olarak kutlanmaktadır. Efsaneye göre; 4 Aralık tarihi, Roma İmparatorluğu döneminde, Milattan Sonra 230&[#]8217;lu yıllarda babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve madenciliğin piri olarak kabul edilen Santa Barbara´ya adanmıştır. Madenciler tarafından azize kabul edilen Santa Barbara´nın aynı zamanda İzmit´te yaşamış olması ve efsanenin geçtiği mekânların Anadolu olmasının da ayrı bir önemi vardır. 4 Aralık tarihi önce Anadolu´da daha sonra Avrupa ve tüm dünyada &[#]8216;Dünya Madenciler Günü&[#]8217; olarak kutlanmaya başlanmıştır. 166 yıldır Zonguldak Kömür Havzası&[#]8217;nda taşkömürü üreterek ülkemiz ekonomisine kazandırma mücadelesine katkı veren tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü&[#]8217;nü kutluyoruz. Bugüne kadar hayatını kaybeden yaklaşık 5 bin maden şehidimizi rahmetle anıyor, hayatta olan tüm arkadaşlarımıza sağlık ve mutluluk diliyoruz. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, her ortamda madencilik sektörü ile ilgili düşüncelerimizi, önerilerimizi ifade ediyor, madencilik sektörüne, ülkemize ve milletimize katkı vermeye çalışıyoruz. Biz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha verimli üretim yapmak için çalışıyoruz. Biz üretmek, ülkemizin sanayisine ve ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz. Bugün, ülkemiz yıllık yaklaşık 25 milyon ton taşkömürü tüketiyor. Türkiye&[#]8217;nin tek taşkömürü havzasında bu ihtiyacın ancak, kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 3 milyon tonunu üretebiliyoruz. Ülkemiz her yıl taşkömürü ithalatına yaklaşık 4-5 milyar dolar ödüyor. Yerin altında 1 milyar 300 milyon ton civarında taşkömürü var ve Türkiye&[#]8217;nin tek taşkömürü havzası olan Zonguldak&[#]8217;ta işçi sayısı 45 binlerden 9 bin 250&[#]8217;lere kadar inmiş durumda. TTK, tarihinin en az sayıdaki işçisiyle yine tarihinin en az üretimini gerçekleştiriyor. Kurulu kapasitesinin üçte biriyle çalıştırılıyor ve göz göre göre zarar ettiriliyor. Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;nun norm kadrosu 12 bini yeraltı, 2 bini yer üstü olmak üzere toplam 14 bin işçi, kurulu kapasitesi ise yıllık 5 milyon ton. Buna rağmen bugün 9 bin 250 işçiyle, norm kadronun 4 bin 750 eksiğiyle çalışıyor ve yaklaşık 1 milyon 500 bin ton taşkömürü üretebiliyor. Kurulu kapasitesinin üçte biriyle ve norm kadrosunun çok altında işçi sayısıyla çalışan bir kurumun ülkemize ve kendisine yeterli katkı sağlaması beklenemez. Madencilik işi her şeyden önce devlet ciddiyeti ister. Bu sektör bu şekilde çalışmaya devam edemez. Herkes kendi sorumluluklarını bilmek zorundadır. Bu düşüncelerle tüm madencilerimizin ve bölgemiz halkının Dünya Madenciler Günü&[#]8217;nü kutlarız.&[#]8221;
AKIN, MADENCİLERİ KUTLADI
Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Harun Akın, &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü mesajı şöyle:
"Madencilik, tarih boyunca uygarlıkları şekillendiren temel sektörlerden biri olmuştur. İçinde bulunduğumuz yüzyılda da, madencilik faaliyetleri olmaksızın insan yaşamının sürdürülebilmesi olası değildir. Fakat madencilik oldukça fazla iş kazasının meydana geldiği en tehlikeli iş grupları arasında yer almaktadır. İş kazalarının çok olması ise faaliyet gruplarındaki kazaların daha yakından izlenmesini, değerlendirilmesini ve kaza önleme çalışmalarını daha fazla ağırlık verilmesini gerektirmektedir. 2014 yılında ülkemizde madencilik sektöründe ve hayatın içinde yaşanan iş kazalarının yüzde 89&[#]8217;unun kömür ve linyit çıkartılmasında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Cumhuriyet tarihinin ilk kenti olması sebebiyle taşkömürü üretimi ve Zonguldak&[#]8217;a dolayısıyla değerli işçilerimiz ve çalışma koşullarının iyileştirilmesine ve daha iyi teknolojik şartlarda işçilerimizin can güvenliği altında çalışmasına son derece önem veriyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, yaşadığımız büyük acılar nedeniyle kutlayamadığımız 4 Aralık Dünya Madenciler Gününün; tüm işçilerimiz için can güvenliği korkusu olmadan, iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri alınmış madenlerde insanca koşullarda çalışmalarına vesile olmasını dilerim. Sevgi ve saygılarımla&[#]8230;"
ŞAHİN: &[#]8220;MADEN İŞÇİSİNİN EMEK YOĞUN ÇALIŞMASI İLE ÇIKARTILAN TAŞKÖMÜRÜ, DEĞERİ TARTIŞILMAZ BİR CEVHERDİR&[#]8221;
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, &[#]8220;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8221; dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Başkan Şahin&[#]8217;in mesajı şöyle:
&[#]8220;Tarih içinde 200 yıllık bir geçmişe sahip Zonguldak, aynı zamanda Türkiye&[#]8217;de taşkömürü üretimin merkezindedir. Maden işçisinin emek yoğun çalışması ile çıkartılan taşkömürü, sadece ülkemiz ve Zonguldak için değeri tartışılmaz bir cevherdir. Bu cevher sadece evlerimizde ve sanayide kullanılan ve toprağın altında yatan ülkemiz ve Zonguldak&[#]8217;ımızın kalan 100 yıldan fazla geleceğine yetecek kadar taşkömürünün ilimiz jeolojik özelliklerine uygun üretim tekniği, iş sağlığı ve iş güvenliği ile çalışma hayatına uygun ortamda daha da ötesi canlarımızı yitirmeden taşkömürü üretimini gerçekleştirme temennisi ile gerek rödevans, gerekse Türkiye Taşkömürü Kurumu bünyesinde çalışan mühendis, tekniker ve maden işçilerimizin &[#]8216;4 Aralık Dünya Madenciler Günü&[#]8217;nü kutlarım. Bu arada maden şehitlerimiz başta olmak üzere yakın geçmişte Karaman-Ermenek, Manisa-Soma, Zonguldak-Kozlu-Karadon ve başka yerlerde yitirdiğimiz tüm maden şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum. Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanlığı olarak maden ölümlerinin madencinin fıtratında olmadığı günleri getirme mücadele kararlılığımızla saygılar sunuyorum.
KUTLAMA PROGRAMI
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, "Dünya Madenciler Günü" dolayısıyla 4 Aralık 2014 Perşembe günü saat 12.45´de Zonguldak Valiliği önündeki Atatürk Anıtı´ne çelenk sunacak ve basın açıklaması yapacak.
Editör: Pusula Gazetesi