Zonguldak Merkeze bağlı Yenimahalle, Yeşilmahalle, Tepebaşı ve İnağzı Mahalleleri sakinleri, 2/B Yasası kapsamındaki rayiç bedellerinin yüksek olmasına tepki göstermek için bugün bir eylem gerçekleştirecek. Eylem, bugün saat 12.00’de Madenci Anıtı’nda yapılacak. Eyleme mahalle muhtarları ve vatandaşlar katılacak.

Pusula olarak, Tepebaşı Mahallesi Muhtarı Mustafa Akkaya ve mahalleliler adına Kemal Aydın’a eylemin içeriği hakkında sorular yönelttik.

Tepebaşı Mahallesi Muhtarı Mustafa Akkaya, rayiç bedellerinin çok yüksek olduğunu, kimsenin bu bedelleri verecek gücünün olmadığını belirterek, “Yerel seçimlerde belediye başkan adayları geldiler, ‘Tapularınızı ücretsiz vereceğiz’ dediler. Üçü de vaatte bulundu, ama maalesef şimdi kimse o sorumluluğun altına girmiyor” diye sitemde bulundu.

Öznur Güneş: Yapacağınız eylemin amacı nedir?

“SESİMİZİ DUYURMAK İÇİN EYLEM YAPACAĞIZ”

Mustafa Akkaya: Eylemimizin amacı, rayiç bedellerin çok yüksek gelmesi, vatandaşların arsaları, gecekonduları veya iki-üç katlı evlerin tamamı sıkıntıda. Bin 700 kişi civarında mağdur var. Benim de 110 bin TL gibi bir parayı vermem gerekiyor. İndirimli fiyatı 66 bin 600 TL. Bu paraları karşılamamızın mümkünü yok. Ederi yok zaten, mahallemizin arazi zemini tamamen meyilli, inişli-çıkışlı. Ama maalesef devlet bu konumunu bize böyle yansıttı. Şu an almaya gücümüz yok. Vatandaşla bu amaçlı kendi sesimizi duyurmak için saat 12.00’da eylemimizi yapacağız.”

Güneş: 2014 yerel seçimlerinde belediye başkan adayları konuyla ilgili bir takım vaatlerde bulundular, ama yerine getirilmedi. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz?

Akkaya: Üç tane siyasi partinin belediye başkan adayları geldiler, ‘Tapularınızı ücretsiz vereceğiz’ dediler. Üçü de vaatte bulundular, ama maalesef şimdi kimse o sorumluluğun altına girmiyor.

Güneş: Sizce eylem amacına ulaşacak mı?

“NE YAPACAĞIZ, O ZAMAN TERK EDECEĞİZ”

Akkaya: Biz ulaşmasını bekliyoruz. Ankara’nın bizi dinlemesi lazım, büyük şehirleri dinleyip de bizi dinlemezse biz üvey evlat gibi kalırız. Antalya-Alanya, Muğla, İstanbul-Beykoz’u dinlediyse devlet baba, bizleri de dinlemesi lazım. Bizim siyasi amacımız yok. Amacımız; tamamen kendi sıkıntılarımızı çözmektir. Devletten bedava istemiyoruz. Değerini bulsunlar, biz kabul ederiz. Müfettişler geldi, Muğla’dan gelen müfettiş benim Zonguldak’ımı ne bilir? Zonguldak’tan kurulan bir komisyonumuz olsaydı, bölgeyi çok iyi bilen bir kişi olsaydı belki böyle olmayacaktı. Vatandaş villa yapmış, villanın fiyatını soruyorsun. Biz çıplak arazinin fiyatını istiyoruz. Vatandaş kendi gücüyle yapmış. Devletten hala hizmet alamayan bölgeler var. Oralara bile çok üstte bir değer biçiyorlar. Metrekaresi 180 TL, 200 TL. Benim olduğum sokakta 170 TL’ye nasıl alacak? Devletin bizleri duymasını istiyoruz. ‘Bize neden haber vermediniz?’, ‘Alamayanlar ağlamasın’ demesinler diye böyle bir eylem gerçekleştiriyoruz. Başta ben alamam, 66 bin TL veremem. Böyle bir lüksüm yok. Ne yapacağız, o zaman terk edeceğiz. Biz de devletten istiyoruz ki; bizi yerleştirecek bir il bulacak.”

Güneş: Eyleme kimlerin katılması bekleniyor?

“MAĞDUR OLAN HERKES EYLEME KATILACAK”

Akkaya: Eyleme tüm mahalle sakinlerimiz katılacak. Tepebaşı, Yenimahalle, Yeşilmahalle ve İnağzı Mahalle Muhtarları, kısaca mağdur olan herkes katılacak. Biz kimseyi ‘mitingimiz var’ diye zorlamıyoruz. Birçoğunun elinde tebligatları var, tebligatları olmayanlar var, onlar da gelecek. 500 kadar kişiye tebligat gönderildi. 49 kişi aldı. Ama arazisi minyatür olanlar aldı. Küçük yerler olduğu için aldılar.”

“BÜROKRATLARIN ŞAŞI BAKIŞ AÇILARI SAYESİNDE BİR AŞAMA KAT EDEMEDİK”

Mahalle sakinleri adına sözcü tayin edilen Kemal Aydın ise, Ankara’nın seslerini duyarak çözüm bulmalarını istediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“2/B Yasası çıktıktan sonra Zonguldak Belediyesi’nin daha önce 2009 yılında mahallemizle ilgili tespit etmiş olduğu yüksek emlak değerleri ile başlayan ve bugüne kadar gelen sıkıntılarımız var. Biz bunu Ankara’ya taşıdık, Ankara’da bürokratların bugüne kadar olan şaşı bakış açıları bize çözüm noktasında herhangi bir aşama kat edemedik. Biz bunu mahalle halkına anlattık. Bu memleketi idare edenler, her soruna bir çözüm bulmak için varlar. Bizim sorunumuza da çözüm bulacakları inancıyla seslerimizi Ankara’ya duyurabilmek adına böyle bir eylem yapıyoruz. Sesimizi duyması gerekenler de biz kulak verip bu çığlığımıza kulak verip çözüm bulmalarını istiyoruz.”

Editör: Pusula Gazetesi