Bülent Ecevit Üniversitesi’nin (BEÜ) 30 Ekim 2014 Perşembe günü yapılacak Rektörlük seçimlerinde aday olan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, projelerini açıkladı. Projelerini “etkin yönetişim”, “yetenek” ve “finansman” olarak açıklayan Rektör Adayı Çetinkaya, “Batı Karadeniz’in incisi, emek ve alın terinin başkenti, yeşil ve mavinin buluştuğu Karaelmas diyarımızın yeniden bir cazibe merkezi haline gelebilmesi için üniversitemiz, yeni üniversiteye-dünya üniversitesine doğru hızla ilerlemelidir” dedi.

Çetinkaya, şunları söyledi:

“YENİ TÜRKİYE’NİN YENİ ÜNİVERSİTESİNİ KURMAK İÇİN ADAYIM”

“Yeni Türkiye’nin yeni üniversitesini kurmak için Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü’ne adayım. İlim ve irfanın araştırılıp geliştirildiği, bilimsel bilginin üretilip insanlığın hizmetine sunulduğu kurumlar olarak üniversiteler toplumların geleceğinde belirleyici role sahiptir. 2023, 2053 ve 2071 vizyonu ile demokratik yönetim, öncü ülke ve refah toplumunu kendine hedef tayin eden Yeni Türkiye’nin gücünü gelenekten ışık alarak geleceği kuran ilim ve irfan yuvalarından alacağına inanıyorum. Ekonomik ve sosyal kalkınmaya hizmet etmenin yolu bilimsel bilgiyi üretmek veya ona ulaşmaktan geçer. Evrenselliğin temsil edildiği kurumlar olarak üniversiteler bilimsel bilgide önder olabilmek için evrensel düşünmek zorundadır.

Yükseköğretimde rekabetin hızla arttığı günümüz Türkiye’sinde üniversitemizin tercih edilebilirliğini ve rekabet etme gücünü artıracak tedbirler almak durumundayız. Hayırda yarışarak ülkemizin 2023 vizyonunun gerçekleşmesine güçlü şekilde destek olabilmek için sahip olduğumuz imkânları en verimli şekilde kullanmak ve yeni imkânlar oluşturmak çabası içinde olacağım.”

“ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ BEܒDE ‘ETKİN YÖNETİŞİM’İ KURMAKTIR”

“Yeni üniversite dünya çapında bir araştırma ve eğitim üniversitesidir. Biliyoruz ki, bu hedef ancak etkin yönetişimle gerçekleştirilebilir ve 20 ile 30 yıllık bir zaman alır. 2023 ve 2053 hedeflerine ulaşmak için Bülent Ecevit Üniversitesi üstüne düşeni yapacak ve dünya çapında bir üniversiteye dönüşecektir. Bunun için öncelikli hedefimiz Bülent Ecevit Üniversitesi’nde ‘Etkin Yönetişim’i kurmaktır. Etkin bir yönetişim sistemini kurmakla yeni üniversitemizin diğer iki amacı, ‘Mevcut Yeteneklerin Önünün Açılması-Yeni Yeteneklerin Toplanması’ ve ‘Yeterli Finansman’ gerçekleştirilebilir olacaktır. Etkin bir yönetim, öğretim üyelerimizin bağlılığını temin eder ve onlara dünya üniversitesi projesinin önemli bir parçası olduklarını hissettirir. Bu benim en temel yönetim yaklaşımım olacaktır. Bu doğrultuda, insan odaklı, adalet ve hakkaniyetten ayrılmayan, zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı, engeller çıkartan değil kapılar açan, kapsayıcı ve demokratik bir yönetim anlayışının temsilcisi olacağıma inanıyorum. Zira ilham aldığımız düşünce dünyamız bizlere, ‘İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’ düşüncesini en temel yönetim ilkesi olarak fısıldamaktadır.”

“YETENEĞİN TOPLANMASI BAŞARIMIZIN ÖNEMLİ BİR ANAHTARIDIR”

“Yeteneğin toplanması başarımızın önemli bir anahtarıdır. Yeni üniversiteye doğru adımlar atabilmek mevcut başarılı akademisyenlerimizi muhafaza etmeyle, yeni yetişen akademisyen adaylarımızın kalitesini yükseltmeyle ve yeni yetenekleri çekmekle mümkün olur. Yeni gelen öğrencilerin kalitesi de üniversite yeteneğinin bir parçasıdır. Yükseköğretim ekosistemimizin gittikçe yeteneklerin toplanması amacımızı gerçekleştirmeye müsait bir hale geldiğini gözlemliyorum. Sahip olduğumuz en değerli sermaye bilimsel düşünce gücüne sahip, yerelden kopmadan evrensel düşünebilen, üniversitemizin mensubu olmaktan mutluluk duyan, enerjisini kısır çekişme ve çatışmalarda değil birlikte büyümek için harcama inancında olan, akademik özgürlük ve özgünlüğe sahip, minnet altında bırakılmaksızın özlük haklarını kullanabilen akademisyenlerimizdir. Yeteneklerin muhafazası ve toplanmasındaki ilkelerim şunlar olacaktır: Araştırma Üniversitesi Paradigması, Eğitim Üniversitesi Paradigması, Araştırma Üniversitesinin Ruhu, Akademik Mükemmeliyet, Yükseköğretim Ekosistemi, Akademik Disiplin Gelişiminin Desteklenmesi, Araştırma Mükemmeliyetinin Desteklenmesi, Performans Ölçüleri ve Başarı Göstergeleri, Akreditasyon ve Araştırma Desteği, İngilizce Olarak Verilen Derslerin Yüzdesini Artırma, Uluslararasılaşma Stratejilerini Teşvik Etme, Üniversite-Sanayi Bağlantısı, Hükümet Desteği.”

“EK KAYNAKLAR MOBİLİZE EDİLEREK, KENDİ KAYNAKLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRECEĞİZ”

“Dünya üniversitesi bol ödeneğe sahip bir kurumdur. Kamu üniversitesi olarak hükümetten alınan doğrudan yardımların yanında mevzuat imkânları çerçevesinde ek kaynaklar mobilize edilerek, kendi kaynaklarımızı çeşitlendirmeliyiz. Ödenek bolluğu kaliteli tesisler ve fiziksel altyapı için gerekli olmakla birlikte, yüksek düzey akademisyenleri etkilemek ve elde tutmak için de gereklidir. Unutmamalıyız ki, ek kaynaklar üniversite yeteneğinin ve kurumun uluslararası yapısının artışıyla beraber daha çok yükselecektir. Batı Karadeniz’in incisi, emek ve alın terinin başkenti, yeşil ve mavinin buluştuğu Karaelmas diyarımızın yeniden bir cazibe merkezi haline gelebilmesi için üniversitemiz, yeni üniversiteye-dünya üniversitesine doğru hızla ilerlemelidir. Bu güzide coğrafyanın en köklü üniversitesi olarak, toplumun tüm kesimleri ile kucaklaşarak ürettiği bilimsel bilgiyi, onların hizmetine sunmak ve bölgemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasına hizmet etmek dünya üniversitesi projesine doğru yol almakla mümkündür. Yeni Türkiye’nin yeni üniversitesi için desteklerinizi bekliyorum.”

Editör: Pusula Gazetesi