Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Abdurrahman Uysal, Sağlık Bakanlığı&[#]8217;nın hastanelerin birleştirilmesi kararının onaylandığını belirtti.


Uysal, hastanelerin birleştirilme kararı alınırken kimseye danışılmadığını ve sistemin nasıl olacağı şeklinde bir açıklama yapılmadığını ifade ederek; "Bizim önceliğimiz vatandaşa iyi hizmetin gelmesi. Aksamaların olmaması için birleştirdik oldu bitti değil de bundan sonra vatandaşa daha iyi nasıl hizmet veririz onun çalışması yapılması lazım" dedi.


Başkan Uysal konuşmasına şöyle devam etti: "Sağlık Bakanlığı onay verildi. Burada birleştirilmeden kasıt yönetimlerin birleştirilmesidir. Fakat şuan itibariyle hangi uzmanlık dallarının, hangi servislerin, hangi hastanede hizmet vereceği belli değil. Bu oluşturulan koordinasyon kurullarıyla kararlaştırılacak. Türk Sağlık-Sen olarak bizim görüşümüz her iki hastanede bundan sonrada kaliteli ve verimli bir sağlık hizmeti sunmaya devam etmesi yönündedir. Hem sağlık çalışanları adına hem de vatandaş adına bu çok önemli.


Karşı çıkmamız mümkün değil


Bunun böyle olmasını onaylamıyoruz ama biz sağlık hizmetinin öncelikli olarak vatandaşa hizmete ulaştırılmasını istiyoruz. Bu ana unsurlarından bir tanesidir ve karşı çıkmamız mümkün değil. Bu birleştirme yapılırken amaçlanan şeyin ne olduğu ortada yok. Neden birleştiriliyor bu ortada yok. Şehrimiz bir dereyle ortadan ikiye ayrılıyor. Sağlıkta da hizmetin vatandaşa çabuk ulaşması gerekiyor. Dereyle ikiye ayrılmış şehrimizde her iki tarafa da kurulmuş hastanelerimiz var. Her iki hastanedeki hizmet ortadan ad kaldırılmamalı. Örneğin acil servislerin hizmet vermesi gerekiyor. Acil servisi yada acil serviste hizmet veren servisleri ortadan kaldırırsanız bu birleştirmeye vatandaşa ulaştırdığınız sağlık hizmetinde aksaklılar meydana gelir. Bizim temennimiz olmamasından yana.


Herkesin görüşünün alınması lazım


Bu birleştirilme kimseye danışılmadan, gerek siyasi, gerek bürokrasi gerekse vatandaşa danışılmadan yapılmıştır. Bizim önceliğimiz vatandaşa iyi hizmetin gelmesi. Aksamaların olmaması için birleştirdik oldu bitti değil de bundan sonra vatandaşa daha iyi nasıl hizmet veririz onun çalışması yapılması lazım. Örneğin Devlet Hastanesinde veya SSK´da hangi branşlar kalacak. Eğer bu birleştirme Zonguldak Devlet Hastanesi´nin tasfiyesi şeklinde olursa bugün Cumhuriyet&[#]8217;le yaşıt bir hastaneyi ortadan kaldırmış oluruz. Etkin bir hizmet verebilmek için siyasileri, bürokratları, vatandaşı herkesi bu işin içine katmak lazım. Sonuçta hizmet alan vatandaştır. Bu işin içine olabildiğince insan katmak lazım. Herkesin görüşünün alınması lazım.


Çalışanların işine son verilmemeli


Her iki hastanede çalışan firma elemanları var. Birleşme noktasında bunların işlerine son verilmesini istemiyoruz. Çünkü bu arkadaşlarımız kriz ortamında işsiz kalmaları hem kendileri adına hem de Zonguldak adına birçok problemi beraberinde getirecektir.



Temennimiz birleşmeden sonra her iki hastanenin de Zonguldak insanına layık bir sağlık hizmeti sunumunun yerine getirilmesidir. Ama Cumhuriyet&[#]8217;le yaşıt olan Zonguldak Devlet Hastane tasfiye edilememeli. Her iki hastanede geliştirilmeli. İlerleyen günlerde çok büyük problemler ortaya çıkacak. Onun için ortak akıl gerekli. Biz başından bu yana birleştirilmesini istedik. Çünkü hastane arasında bir rekabet var. Rekabet olunca hizmette daha iyi geliyordu. Ama böyle oldu. Şimdi yönetimde de problemler yaşanacak. Çalışanlar arasında da problemler çıkacak."

Editör: Pusula Gazetesi