Maden işçilerinin de aralarında bulunduğu Kamu´da çalışan yaklaşık 300 bin çalışanı ilgilendiren Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde hükümet kanadının henüz teklif vermemesi üzerine, dün maden işçilerine okunan bildiride hükümet uyarıldı.


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), Türkiye Taşkömürleri Kurumu´na (TTK) bağlı işyerlerinde okunan bildiriyle madencilere, toplu sözleşme görüşmeleri hakkında bilgi verdi.GMİS Genel Merkez ile Şubeler Başkan ve yöneticileri tarafından Karadon, Gelik, Üzülmez, Kozlu, Armutçuk, Amasra taşkömürü üretim bölgeleri ile Merkez servislerine bağlı işyerlerinde okunan bildiride TTK 23. Dönem ve MTA 13. Dönem Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde arabulucu sürecinin de tamamlandığı belirtildi.


Türk-İş´e bağlı sendikaların oluşturduğu Koordinasyon Kurulu´nun ücret tekliflerini Hükümete sunduğu belirtilen bildiride "Biz, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, Hükümetin ücret teklifini en kısa zamanda vermesini istiyoruz. Amacımız sözleşme görüşmelerini masa başında bitirmektir. Ama Hükümet, bu duyarsız tavrını sürdürürse biz de örgütsel gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz" denildi.


GMİS Yöneticileri tarafından tüm işyerlerinde okunan bildiri şöyle;


TİS GÖRÜŞMELERİNE


ŞUBAT AYINDA BAŞLADIK


"Bugün, Türkiye Taşkömürü Kurumu´na bağlı tüm işyerlerimizde sendikamız adına bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Genel Merkez ve şube yöneticisi arkadaşlarımız tüm işyerlerimize dağıldılar.


Başta Genel Başkanımız olmak üzere tüm arkadaşlarımızın selamlarını da getirdik.


Genel Başkanımız, bugün Ankara´da olacak ve Türk-İş Yönetimi ile birlikte gelişmeleri değerlendirecekler.


01.01.2009 tarihinden itibaren geçerli olan TTK 23. Dönem ve MTA 13. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerimize Şubat ayı içinde başladık. Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü adına sözleşme görüşmelerini sürdüren Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) ile 60 günlük görüşme süresini tamamladık. İdari maddelerimizin büyük bir çoğunluğu üzerinde görüş birliğine vardık. Ancak ücretlerle ilgili maddeler, Hükümeti ile Türk-İş arasında imzalanacak genel bir protokol sonrasında şekillenecek.


TÜRK-İŞ TEKLİFİNİ VERDİ,


HÜKÜMETİN TEKLİFİNİ BEKLİYORUZ


Kamu´da çalışan yaklaşık 300 bin arkadaşımızı ilgilendiren sendikaların genel başkanları ve Türk-İş yönetimi tarafından oluşturulan Toplu Sözleşme Koordinasyon Kurulu, ücret teklifini 15 Nisan 2009 tarihinde Hükümete sundu.


Genel Başkanımızın da içinde yer aldığı Koordinasyon Kurulu, Hükümetin karşı teklifini bekliyor.


Bildiğiniz gibi Türk-İş´in teklifinden sonra, Bakanlar Kurulu´nda değişiklik yapıldı ve Toplu Sözleşmelerden Sorumlu Devlet Bakanlığı´na yeni bir Bakan atandı.


Yeni Kabine´nin Maliye ve Hazine bünyesinde çalışmaları sürdürdüğü, kısa sürede Hükümetin ücret teklifini sunacağı açıklandı. Ancak o günden bugüne, Hükümet teklifte bulunmadı.


KRİZ FIRSATÇILIĞI YAPANLAR VAR


ABD ve Avrupa´dan dünyaya yayılan ekonomik krizin, ülkemize yansıması gerekçe gösterilerek çok sayıda işçinin işten çıkartıldığı, ücretlerin düşürüldüğü, zorunlu izinlerin kullandırıldığı bir dönemde sözleşme görüşmelerinin uzaması tüm çalışanlarımızı rahatsız etmektedir.


Tüm dünyada, krizi bahane ederek karlarını artırmak isteyen ve kriz fırsatçılığı yapan işverenler olduğu biliniyor.


Ülkemizde de benzer davranışlar içerisinde bulunanlar var.


ÖRGÜTSEL GÜCÜMÜZÜ


KULLANMAKTAN ÇEKİNMEYİZ


Bu krizin Türkiye´ye teğet geçtiğini söyleyen Başbakanımız ve Bakanlarımız, çalışanlarımızı daha fazla mağdur etmemelidir. Dünyadaki bu krizin sorumlusu, çalışanlar ve sendikalar değildir. Bunun için krizin bedeli de çalışanlara ödettirilemez. Biz, Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, Hükümetin ücret teklifini en kısa zamanda vermesini istiyoruz. Amacımız sözleşme görüşmelerini masa başında bitirmektir. Ama Hükümet, bu duyarsız tavrını sürdürürse biz de örgütsel gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz.


DÜŞÜK ÜCRETLERLE İLGİLİ


DÜZELTME İSTEDİK


Yasal görüşme sürecinde arabulucu aşaması da tamamlandı. Önümüzdeki 60 gün içinde grev kararı almak durumundayız. Dünyanın en zor işini yapan biz maden işçileri olarak, 2006 ve 2009 yıllarında farklı ücret uygulamaları ile karşı karşıya kaldık. Kamuda 300 bin arkadaşımızın çalıştığı tüm işyerlerinde benzer uygulamalar var. Bunun için, Türk-İş olarak, yüzdelik zam artışından önce, taban ücretlerinin belirli bir seviyeye çıkarılmasını istedik. Hükümetin verecek olduğu teklifi de hem Türk-İş hem de Genel Maden İş olarak değerlendirecek ve sizleri bilgilendireceğiz. Ve son kararı, yine birlikte vereceğiz.


HİÇKİMSE EMEĞİMİZE, ALINTERİMİZE, İŞİMİZE, AŞIMIZA GÖZ KOYMAYA KALKMASIN


Maden işçileri, bölge ve Zonguldak halkı olarak, birlik ve beraberlik içerisinde verdiğimiz mücadeleler ile bugüne kadar pek çok sorunu aştık. Hep birlikte işimize, aşımıza, ülkemizin zenginliklerine sahip çıkarak bugünlere geldik. Bu dönemi de yine birlik ve beraberlik içerisinde vereceğimiz mücadele ile başarılı bir şekilde tamamlayacağız. Kimse, bizi tahrik etmesin.


Hiç kimse bizim emeğimize, ekmeğimize, alınterimize, işimize, aşımıza göz koymaya kalkmasın.


Maden işçisi, geçmişte olduğu gibi bugün de emeğine, alınterine göz koymaya kalkanlara cevabını vermekten kaçınmayacaktır. Gerektiğinde kavga etmekten çekinmeyeceğimizi herkes iyi bilmektedir".

Editör: Pusula Gazetesi