Filyoslu Mask Sanatçısı Mehmet Türkçelik´in atölyesinin Filyos Belediyesi tarafından ´işyeri ruhsatı yok´ gerekçesiyle mühürlenmesinin ardından ve Türkçelik´in ortaya attığı iddialarla ilgili Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal açıklamada bulundu.

Ünal, Türkçelik´e defalarca uyarılarda bulunduklarını fakat dikkate almadığını encümen kararıyla da mühürleme kararı aldıklarını ifade ederek şunları söyledi;

"Onların derdi sanat yapmak değil. Orayı göstermelik olarak kullanıyorlar ve akşamları içerler, kafayı bulurlar, müzik koyup oynarlar. Orada yaptıkları sanatsa biz saygı duyuyoruz" dedi.

Belediyenin ruhsat için yüksek meblalar istediği yönündeki söylemleri yalanlayan Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Pusula´ya yaptığı açıklamada şunları söyledi.

"Bu arkadaşımızın sanatçı olduğuna dair elinde bir belge yok. Kültür Bakanlığı sanatçılara belge verir. Yine bu arkadaşımız burada bir şeyler yapıyor ve para karşılığı satıyor. Bu geliri elde ederken de boya, tiner gibi yanıcı maddeler kullanıyor. İş yeri açma ve çalıştırma yönetmeliği vardır. Arkadaşa belediyemiz tarafından gerekli ikazlar sürekli yapıldı. En son bize bir dilekçe verdi. Dilekçede; &[#]8216;Ben ruhsatsız olarak çalışmaya devam etmek istiyorum&[#]8217; diyor. Bizde buna müsaade edemeyeceğimizden gittik mühürledik. Ruhsat alamadığı sürece de dükkanını açamayacak. Ama onların derdi de orada sanat yapmak değil. Orayı göstermelik olarak kullanıyorlar ve akşamları içerler, kafayı bulurlar, müzik koyup oynarlar. Orada yaptıkları sanatsa biz saygı duyuyoruz.

DERTLERİ KÜÇÜK DÜŞÜRMEK

Bunların amacı üzüm yemek değil bağcığı dövmektir. Çünkü bir önceki seçimde de aynını yaptılar. Bu ekip bizi çalıştırmamak için ellerinden geleni yapıyor. &[#]8216;Biz burada yasa dışı bir iş yapalım. Belediye Başkanı bize gelsin. Bizde gazetecileri çağıralım. Veryansın edelim. AKP&[#]8217;li belediye şöyle böyle yaptı deyip belediye başkanını kamuoyunda küçük düşürelim&[#]8217; derdindeler. Başka da bir dertleri yok.

SANATÇI BELGESİNİ GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MI VERİYOR?

Oradan günlük 500 lira ciro yapar ama devlete vergi vermez, biz kapatınca da, &[#]8216;Ben sanatçıyım&[#]8217; der. Kendi beyanında, &[#]8216;Çaycuma Gelir İdaresi Başkanlığından almış olduğum sanatçı belgesi&[#]8217; diyor. Sanatçı Belgesini Çaycuma Gelir İdaresi Başkanlığı mı verir? Ruhsat almak için belediyeye müracaat ettiğini ancak kendinden istenen belgeleri karşılama gücü olmadığını ve kendisinden milyar liraları bulan harç paraları istendiğini&[#]8217; söylüyor. Müracaat etmedi ki kendisinden bu paralar istensin. Bu da iftira. &[#]8216;Ustalık belgesi dahil bir sürü belgeyi tamamlamam gerekiyor&[#]8217; diyor. Tabi ki tamamlayacaksın. &[#]8216;Boyamak için kullandığım sprey boyalar kimyasal değildir&[#]8217; diyor. Sprey boya kimyasal değil mi? Tiner tehlikeli madde değil mi? Ufak bir çocuk gelse ve tehlikeli madde olduğunu bilmese, ateşe yaklaşıp orası yansa kamuoyu ne der? &[#]8216;Belediyeden ruhsat almamış ve belediyede buna göz yummuş&[#]8217; der. Bizim arkadaşlarımız; &[#]8216;Madem boyama yapıyorsun valilikten ÇED gerekli değildir belgesi gerekebilir&[#]8217; demişler. Bunlar yerine getirilmeyince encümen kararıyla mühürlendi. Ne yapmamız lazım? Birisi bunun doğrusunu bana söylesin bizde onu yapalım. Bunların amacı sanat yapmak, adam gibi iş yaparak Filyos&[#]8217;a faydalı olmak değil.

VERGİ DAİRESİNİ DE KANDIRMIŞLAR

Belediye mühürlemeye gidiyor, gazeteci çağırıyor. Belediyenin yapmış olduğu iş ve işlemler hukuka açıktır. Sen haklıysan gazeteci neden çağırıyorsun? Yargıya gidersin, eğer haklıysan zaten senin hakkını yargı verir.

Devlete vergi vermemek içinde vergi dairesini kandırmışlar. Vergi dairesinden esnaf muafiyet belgesi almış. Demek ki vergi dairesi bunun esnaf olduğunu kabul etmiş. Dolayısıyla sen burada ticari bir işlem yapıyormuşsun. Benimde belediye olarak benim burayı ruhsatlandırmam kadar doğal bir şey olabilir mi? Fotoğrafçılık sanat değil mi? O zaman biz fotoğrafçıya da ruhsat vermeyelim. Ben neden durduk yere mühürleme yapayım. Kendisi ruhsatsız çalışıp beleşe getirmek istiyor."

Editör: Pusula Gazetesi