Geçtiğimiz günlerde Kandilli’de 850 işçinin çalıştığı kömür işletmesini kapatma kararı alan ancak tepkiler üzerine bu kararını gözden geçiren HEMA’dan yapılan açıklamada TTK yönetimi suçlandı.

Maden işçileri eylem yaparak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yürümüş ve çözüm bulunmasını istemişti.

Bunun üzerine işten çıkarmalar geçici olarak durdurulmuş ve geçtiğimiz günlerde 20 işçiye tebligat gitmesi üzerine işçiler bu defa kendilerini madene kilitlemişti.

İŞTE HEMA’DAN YAPILAN AÇIKLAMA

“TTK Kandilli İşletmesi ihalesinde sözleşme ve şartnamede belirtilen rezervin yarısının dahi bulunmadığı, mahkeme kanalı ile yaptırılan bilirkişi incelemelerinde ve hatta bizzat TTK kurumunun kendi bünyesinde yaptırdığı tetkik sonucu oluşturduğu raporda açıkça belirlenmiştir.

Halen ihale ile tarafımıza verilen bölgede işletmekte olduğumuz kuyularda, ekonomik değer taşıyan çıkarılabilir kömür rezervi kalmamıştır.

Ancak sözleşme ve şartnamede belirtilen alanın dışında, kısmen üretimi yapılabilir kömür varlığı şirketimizce büyük maliyetler sonucu yaptırılan karotlu sondajlar ile saptanmış ise de, bu kömürün can ve mal emniyetini dikkate almak sureti ile 1950 yılında TTK´nın açtığı ocakta, galeri ve kuyuların yenilenmesi ve modernize edilerek, tahmin edilen rezerve ulaşılıp yeraltındaki taş kömürün Türkiye´de ikinci bir büyük kazaya neden olmadan emniyetli bir bir şekilde çıkarılabilmesi için ek hazırlık süresine ihtiyaç bulunmaktadır.

Bu konuya ilişkin ek hazırlık süresi taleplerimiz TTK Genel Müdürlüğüne 04.06.2014, 04.07.2014. 04.08.2014 tarihli yazılarımızla iletilmiştir. Ayrıca 06.06.2014, 10.06.2014, 17.07.2014 ve 18.07.2014 tarihli yazılarımızla Kurumdan konu ile ilgili resmi görüşme talebinde bulunmamıza rağmen TTK Kurumu teknik toplantı talebimiz için randevu vermemiştir. Bu olumsuz durum GMİS Genel Başkanlığına bildirilmiştir.

Ayrıca TTK 17 numaralı panodan yapılan üretimi herhangi bir teknik zorunluluk olmamasına rağmen durdurmuş, üretimi tamamen yapılamaz hale getirmiştir.

Dört ayı aşan bir süredir üretim yapılmamasına rağmen TTK kurumunun neden olduğu sebepler ile çıkartılamayan kömürün rödövans bedeli ödemek zorunda bırakıldık.

Keza TTK üretim yapılamadığını bilmesine rağmen eskalasyona bağlı artırımlı rödövans ödemelerini ısrarla talep etmektedir. Bu durumda şirketimiz dört aydır üretim yapamadığı için, işçilerin bir kısmını işten çıkarmak zorunda kalmıştır.

Şirketimiz işçilerine sadıktır. Üretim yapmamız için yeni bulunan alanda hazırlık çalışmaları için süre verilmemesi ve ısrarla rödövans talebinde bulunulmasının mağduriyetinin emekçilerimize yansıtılmasından büyük üzüntü duymaktayız.

Kamuoyuna Saygı İle Duyurulur”

Editör: Pusula Gazetesi