Yüksek Seçim Kurulu (YSK), illerin seçim çevrelerini ve milletvekili sayılarını yeniden belirledi. Buna göre 4 ilin milletvekili sayısı değişti. İstanbul ve Van´ın milletvekili sayısı artarken, Ordu ve Kütahya´nın milletvekili sayısı düştü. İstanbul´un milletvekili sayısı 87´den 88´e, Van´ın milletvekili sayısı ise 7´den 8´e çıktı.

6 milletvekili çıkaran Ordu 5, 5 milletvekili çıkaran Kütahya ise 4 milletvekili çıkaracak. Zonguldak, Bartın ve Karabük ise, milletvekili sayısını korudu. 2015 yılında yapılacak milletvekilliği genel seçimlerinde Zonguldak 5, Bartın 2 ve Karabük 2 milletvekili çıkaracak. 2010 yılında 619 bin 703 olan Zonguldak’ın nüfusu 2013 yılı sonu itibariyle 601 bin 567 oldu. Son dört yılda nüfusumuz 18 bin 136 kişi azaldı.

YSK’nın seçim çevrelerine ilişkin kararı Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı. Kararda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanlığı tarafından 31 Aralık 2013 tarihi itibarıyla resmi olarak ilân edilen ve YSK´ya da gönderilen Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2013 nüfus sayımı sonuçlarının, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu´nun 5’inci maddesi gereğince, seçim çevreleri ve her seçim çevresinin çıkaracağı milletvekili sayısının genel nüfus sayımı sonuçlarının açıklanmasından itibaren en geç 6 ay içinde tespit edilerek Resmi Gazete’de, radyo ve televizyonda ilân edildiği anımsatıldı.

Milletvekillerinin seçim çevrelerine dağılımı yapılırken toplam milletvekili sayısından (550) önce her İl´e bir milletvekilinin tahsis edildiğinin belirtildiği kararda, son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusunun, kalan milletvekili sayısına (469) bölünerek bir sayı elde edildiği, il nüfusunun bu sayıya bölünmesi ile her ilin ayrıca çıkaracağı milletvekili sayısı tespit edildiği ifade edildi. Hesaplanan milletvekillerinin sayısı 550´yi bulmadığı takdirde, nüfusu; milletvekili çıkarmaya yetmeyen illerin nüfusları ile artık nüfus bırakan illerin, nüfusları büyüklüklerine göre sıraya konulduğunun ifade edildiği kararda, ilk hesapta iller arasında bölüştürülmemiş bulunan milletvekillerinin bu sıra esas alınarak dağıtıma tabi tutulduğu kaydedildi.

Yapılan tespit sonunda çıkaracağı milletvekili sayısının 18´e kadar olan illerin bir seçim çevresi sayıldığının anımsatıldığı kararda, milletvekili sayısı 19´dan 35´e kadar olan iller iki, 36 ve daha fazla olan illerin üç seçim çevresine bölündüğü vurgulandı.

Editör: Pusula Gazetesi