Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti), geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirilen ve tartışmalara neden olan İl Danışma Kurulu Toplantısı’nın ardından İl Başkanı Hamdi Uçar toplantının yankılarını değerlendirdi. Toplantıda herkesin fikrini net bir dille söylemesinden kimsenin rahatsız olmaması gerektiğini belirten Uçar, eksiklik varsa herkesin kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini söyledi. İsim vermeden seçimlerde CHP adayı Muharrem Akdemir ve MHP adayı Gürkan Gülay’a çalışan bazı Ak partili yönetici ve partiye yakın görünen isimlere de seslenen Uçar net mesajlar verdi.

Uçar, toplantıda herkesin özgür ve rahat bir şekilde konuştuğunu ifade ederek “Parti içinde tam anlamıyla ne oluyor biliyor musunuz? Demokrasi dediğimiz insanların duygu ve düşüncelerini özgürce ifade edebildiği bir ortam oldu. Eğer buradaki açıklamalar, kavga, çatışma, birilerinin gelecek hesapları olarak algılanıyorsa o zaman farklı amaçla r vardır.

İşin özü şu; şimdiye kadar yaptığımız danışma toplantılarında milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanı çıkıyordu iltifat ediyorlardı, övgüler yağdırıyorlardı. Ondan sonra da aşağı iniyorlardı. Sonra da perde arkasında ‘Şunu diyecektim, bunu diyecektim diyemedim’ diye dedikodu yapıyorlardı. O günkü toplantıda birisi patladı, önünü açtı. Milletvekili ile rahatsızlığı olan konuştu. İlçe başkanıyla rahatsızlığı olan da konuştu. Hem de çok özgür ve rahat bir şekilde. Ama eskiden milletvekillerine, teşkilata saygısızlık olmasın veya öyle algılanmasın diye konuşmadılar. Aslında bu toplantıların basına kapalı bölümünde bir rahatsızlık, bir huzursuzluk varsa bugüne kadar zaten konuşulması lazımdı. Şimdi konuşmaya başlayınca ortaya böyle bir tablo çıktı” dedi.

“O SÖYLENENLER DOĞRU İSE VE MUHATAPLARI KİMSE KENDİLERİNE PAY ÇIKARTMALILAR”

Uçar, birilerinin gerçekleri, yapılan yanlışları dile getirdiğinde kavga, çatışma çıkacakmış gibi algılanmaması gerektiğini belirterek şöyle konuştu; “O toplantıda söylenenler doğru ise ve muhatapları kimse, milletvekili, il başkanı, ilçe başkanı kendilerine pay çıkartmalılar. ‘Acaba biz nerde yanlış yaptık’ demeleri lazım. Ama doğru değilse de gelip ‘Bir dakika kardeşim sen ne konuşuyorsun, ben kime ne söylemişim, nerde yanlış yapmışım’ diye hesap sorması lazım. Kimler açıklama yaptıysa onlara sorulması lazım. Açılamayı Ali Bektaş mı yapmış. Bektaş’a ‘Benim taraftarlarımdan Allah’ın kulu şunu yapmadı, bunu yapmadı’ diyebiliyor mu? Çıksın bunu söylesin. Ama bu şu olmamalı; birileri gerçekleri, yanlış yapılan işleri konuştuğunda dile getirdiğinde kavga çatışma olacakmış, birbirlerine düşmen kesilecekmiş, yeni bird önem başlayacakmış gibi bir algı oluşmamalıdır. Bir milletvekilinin yanlışını, hatasını bir belediye başkanı veya bir teşkilat mensubu dile getirdiğinde ‘Artık tamam kırılmalar, dökülmeler başladı’ mı oluyor?”

“KULİSLERLE İL BAŞKANINI GÖREVDEN ALMAZLAR, BOŞUNA HAYAL KURUYORLAR”

Uçar, İl Başkanlığı görevinden alınması yönündeki dedikodulara net yanıtlar verdi. Genel Merkez’de kendisine “Siz kesinlikle devam edin. Biz devam etmeyeceğimiz illeri belirledik” denildiğini ifade eden Uçar, şöyle konuştu; “İki gündür Zonguldak’ta Ali Er Coşkun vardı. Teşkilatlarla ilgili çalışmayı kendisi yaptı. Parti içi ya da parti dışındaki artık sözü dinlenmeyen, itibar görmeyen, partinin tabanı ya da üst seviyelerinden ilgi gösterilmeyen insanlar kulis yapmaya çalışıyorlar. Bizi yıpratmaya çalışıyorlar, bu vesileyle de kendi önlerini açmaya çalışıyorlar. Bir beklenti içindeler. Ben Genel Merkez’e başında söyledim. ‘Eğer böyle bir düşünceniz varsa, sokağa düşürmeden söyleyin, ben yarın istifamı hemen veririm’ dedim. Bir takım ayaklı gazetecilerin ağzına düşürmeden, teşkilatı yıpratmadan anında bırakırım’ dedim. ‘Varsa bunu açık bir şekilde ifade edin, yoksa teşkilata zarar verirsiniz’ dedim. Şimdi başka bir şey ortaya çıktı. Genel merkez bana kesinlikle ‘Siz kesinlikle devam edin, işinize devam edin. Biz devam etmeyeceğimiz illeri belirledik’ dediler. Bundan sonra ki süreçte de şu olacak; teşkilatların güçlenmesi adına belki bize diyecekler ki; ‘Yönetimlerinizin istifasını alın, yeni yönetim yapın’ diyecekler. Bu ne olur. Teşkilatların yerel seçimlerde istifa eden, ayrılan, çeken giden oldu. Bu yüzden yeniden yapılandırma içine girebilirler. ‘Yok Perşembe görevden alındı, yok Cumartesi görevden alınacak’ gibi yazan çizenler var. Beklenti içerisinde olanlar var. Ben 6-7 yıldır il başkanlığı yapmış biriyim. Ben 6 ay sonra son yapılacak kongrede aday değilim. Ha 6 ay önce ayrılmışım, ha 6 ay sonra ayrılmışım. Dışarda kalanların sözüyle, kulisleriyle il başkanını görevden almazlar. Boşuna hayal kuruyorlar.”

PARTİNİN VE ALİ BEKTAŞ’IN ALEYHİNE ÇALIŞAN YÖNETİCİLER OLDU

Milletvekili Özcan Ulupınar ile Ali Bektaş’ın salondaki söylemleri ve konuşma tarzlarıyla ilgili bir soru üzerine Uçar; “ “Ali Bektaş’ın tarzı bu, içinde ne varsa aleni bir şekilde doğal, doğaçlama konuşuyor. Köksal Bey’e karşı kırgınlığını dile getirdi. Bana karşı kırgınlığını dile getiren bir sürü insan var. Ben şimdi çıkıp onlara ana avrat küfür mü edeyim. Beni sevmeyebilir, herkes herkesi sevecek diye bir kural yok. İl yönetiminde beni sevmeyen bir sürü adam var. Ama yönetim kurulu toplantısına geliyor. Benim için gelmiyor ki AK Parti için geliyor. Yönetim oluştururken muhalif gurupları kucaklayalım dedik. Ama muhalif guruplar bizi istiyor mu? Ali Bektaş’ın belediye başkanı olmaması için gayret edenler oldu” dedi.

“KAYBEDİNCE HEMEN ‘HAMDİ BAŞKANIN ADAYI’ DİYORLAR”

Uçar, soru üzerine Ali Bektaş’ın Zonguldak’tan Belediye Başkan Adaylığıyla ilgili maksatlı olarak kendisini hedef almaya çalışanlar olduğunu belirterek üç milletvekilinin de Bektaş’ın adaylığına imzalarını attığını, en potansiyel adayın onun olduğunu belirtti. Uçar; “Özcan Ulupınar’ın oradaki açıklaması Cumhuriyet Halk Partili milletvekili olsa bu açıklamayı yapar mı? Ali Bey’in yaptığı hizmetlerle ilgili yanlış yaptı gibi açıklamalar yaptı. Yanlışlar elbette olur, ama bu kendi içinde konuşularak, tartışılarak düzeltilir. Şu bir gerçek ki; Ali Bektaş’ın adaylığına üç milletvekili de ‘Bu olsun’ diye imzasını attı. Kaybedince ‘Hamdi Başkanın adayı’ diyorlar. Ben sahip çıktım, doğrudur. Mevcutların içinde en potansiyeli oydu. Hataları var mı, var. Ama Zonguldak’ın yapısına en uygun isim oydu” diye konuştu.

“CHP AĞZIYLA KONUŞUYOR” BENZETMESİ

Ulupınar’ın Bektaş için “CHP ağzıyla konuşuyorsun” açıklamasına katılmadığını söyleyen Uçar “Bu benzetmeye katılmıyorum. Dün kendisi ile görüşecektim. Zonguldak’a gelecekti, gelmedi, Ankara’ya geçmiş. Kendisine ‘Bu konuları derinlemesine konuşalım’ dedim. Kim nerde hata yapıyor, yanlış yapıyor? Gerçi o milletvekili sıfatında olduğu için bu tip konuları bizimle görüşme gereği duymadı” diye konuştu.

“BEN 12 YILDIR BU TEŞKİLATLARIN İÇERİSİNDE HAMALLIK YAPIYORUM”

Kendisi ve Ali Bektaş için yazılan ‘Siyasi nankörler’ yakıştırmasını değerlendiren Uçar, “O zaman düşüncelerini, fikirlerini özgürce ifade eden isimler hep nankör isimler. 12 yıldır bu teşkilatların içerisinde hamallık yapıyorum. Ben nankörlük etseydim yıldır hamallık etmezdim. Başka türlü konuşur, başka türlü davranırdım. Hiçbir zaman siyasi nezaketsizlik yapmadım. Ama bizim seçim süreci içerisinde bir takım insanlar listeye giremedi diye eleştirenleri, tenkit edenleri ben kınadım” dedi.

“AYDA 7 BİN 500 TL KİRA ÖDÜYORUM”

İşadamı Tuncay Karakuş ile birlikte işletmeciliğini yaptığı Kozlu Özsüt’le ilgili söylenti ve dedikoduların komik ve bir o kadarda çaresizlik göstergesi olduğunu belirten Uçar; “Yerel basında yer alan haberlerle ilgili hukuki süreci başlatacağım. Kaldı ki orası bana ait yer değil. Buranın daha önce çevre düzenlemesi yapan arkadaşımız burayı ihaleyle almış. Başka talipli çıkmayınca burası onda kalmış. Kendisi 7 bin 500 TL kiranın 5 yıllık bedelini karşılamış. Yani peşin ödemiş. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz. İkincisi; bina bana ait değil, Özsüt’ün isim hakkı bende olduğu için bana ortak olmam için teklif getirdiler. Bende ortak oldum. İçinin müştemilatıyla ve projesiyle ilgili bankadan kredisi kullandım. O krediyi ödüyorum. Onların bahsettiği gibi 4 milyar TL ise gelsinler onlara vereyim. Hatta 3 milyar TL. versinler yine giderim.” dedi.

“HERKESİN ELEŞTİRİLERİ, TENKİTLERİ HAZMETMESİ LAZIM”

Kimsenin Ak Parti’nin ve Ak Parti’nin değerlerinin üzerinde olmadığını belirten Uçar, bunun bilincinde olmayanların ne söylediğinin önemi olmadığını belirterek; “Bu tartışmalar, eleştiriler, tenkitler ya da takdirleri hepsini bir yerde toplanıp konuşacağız. Basına kapalı bir yerde konuşacağız. Bunlar olağan şeyler. Her örgütün, her ailenin içinde tartışma konusu olan mevzular vardır. Yerel seçimler sonrasında eleştirilen, tenkit edilen konular vardı. ‘Acaba AK Parti’de neler oluyor’ demenin bir anlamı yok. Asıl bu tartışmaları yapamıyorsanız demokrasi denilen algının neresindesiniz diye sorarlar. ‘AK Parti içinde kavga, çatışma oluyor’ denmemeli. Dilek ve temennilerde söz veriyoruz, eleştiri de olur, takdir de olur. Herkesin de bu eleştirileri, tenkitleri kabul etmesi lazım, hazmetmesi lazım” diye konuştu.

Editör: Pusula Gazetesi