Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık ve Basın İlan Kurumunu eleştiren bir açıklama yaptı.

İşte o açıklama:

"Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu olarak, 2 Haziran 2014 tarihinde bir açıklama yaparak, Derneğimizin üyelerinin de bulunduğu Ereğli Gazeteciler Derneği’nin (EGD) Olağan Genel Kurulu’nda sergilenen tutumları kınadık.

Bu kınama üzerine Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Başkanı sıfatını taşıyan Derya Akbıyık adlı şahsın ZGC adına yaptığı açıklama, birkaç gazetede yayınlanmıştır.

ZGC tarafından yapılan “Kara leke sahibine aittir” başlığı altındaki -ki KGD’nin ifade ettiği de budur- açıklamaya karşılık kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bir açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur. Anılan şahsın, çıkar ilişkisi içinde bulunduğu kişilerle birlikte uzun süredir KGD’yi hedef alan yazı ve tutumu nedeniyle “sessiz kalmamız yanlış yorumlanacağından” aşağıdaki açıklamayı kamuoyunun takdirine sunuyoruz.

KGD, 2003 yılında “aktif olarak gazetecilik yapan gazeteciler tarafından” kurulmuştur. KGD kurulduğunda, KGD’ye “hasbelkader” diyenlerin mesleği emlakçılıktır.

KGD, kurulduğu günden bu yana gazetecilik meslek etkinlikleri ve eğitimlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerini de hayata geçirmiştir. Üstelik tüm bu etkinlikleri mali güçten uzak olarak yerine getirmiştir. KGD, kişisel ya da mali çıkarları uğruna derneği kullanmak isteyenlere hiçbir zaman izin vermemiştir. KGD’nin, bugün ZGC Başkanı için kamuoyunda dillendirilen bazı hususlarla itham edilmesi mümkün bile değildir.

Gazeteciler saldırıya uğradığında, gazetecilerin hak ve görevleri engellendiğinde tek kelime açıklama yapmayan şahsın, sıra kendisini aklamaya, buna karşılık KGD’yi mesnetsiz, basın meslek ilkeleriyle de bağdaşmayacak ifadelerle karalamaya gelince açıklama yapması manidardır.

Uzun süredir isim verme cesareti bile göstermeden KGD’yi ve yöneticilerini hedef alan sözde köşe yazıları yazan şahsın; bazı gazeteciler ve bürokratlar arasında “Zonguldaklı olmamak”, “Onları memleketlerine postalamak” gibi ayrımcılıklar yaptığı arşivlerdedir. KGD, böyle bir ayrımcılığı da kınamaktadır.

KGD’nin anılan genel kurulun ardından yaptığı açıklamaya cevaben yazıldığı anlaşılan açıklamada, KGD’nin açıklamasında yer alan eleştiriler cevaplanmamış, kişisel çıkarları korumaya yönelik saldırıya dönüştürülmüştür.

KGD, gazetecilik camiasını hedef alan bir açıklama yapmadığı halde böyle bir açıklama yapılmış gibi değerlendirilmesi, ancak kötü niyetle açıklanabilir. ZGC’de ve EGD’de aktif olarak gazetecilik yapan değerli meslektaşlarımızı tenzih ediyoruz. Ancak anılan şahsın açıklaması, açıkça KGD’nin kurumsal kimliğine ve yöneticilerine yönelik; haksız, doğrulardan uzak, kamuoyunu yanıltmaya yönelik, eleştirinin de ötesinde saldırı niteliğindedir.

EGD’NİN GAZETECİLERE YAPTIĞI ZULÜMDÜR

EGD Genel Kurulu’nda yaşananlarla ilgili olarak yasal sürecin başlatıldığını öğrendik. Bu nedenle konuyla ilgili bir değerlendirme yapmayı doğru bulmuyoruz. Ancak EGD Genel Kurulu’nda yaşananlar, kamuoyunun gözü önünde gerçekleşmiştir. Anılan şahsın hem genel kuruldaki, hem de daha sonra yazdığı yazılarda açıkça işbirliği içinde bulunduğunu belirttiği Necati Günay’ı destekleyen ve açıkça taraf tuttuğunu itiraf eden tutumunu kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Bunun yanı sıra yine anılan genel kurulda gazetecilere yönelik ön yargılı tutumu ve sonraki yazılarında, haklarını korumak ve savunmak isteyen, ancak bu bile engelle karşılanan gazetecileri “provokatörlükle” suçlaması da kabul edilebilir değildir. Anılan şahıs, bu hususu, yaptığı açıklamada çarpıtarak, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışmaktadır.

EGD Başkanı Necati Günay’ın seçim kazanmak adına “gazetecileri” çeşitli bahanelerle üyelikten çıkarması etik olmamakla birlikte bir zulümdür ve aynı tutum ZGC’de her genel kurulda yaşanmaktadır. Yıllardır devam eden bu zulüm, gerçek anlamda gazetecilik yapanları meslekten soğutacak boyuta gelmekle birlikte kamuoyundaki gazeteciye bakışı da olumsuz etkilemiştir.

KGD, bugün 151 aktif gazeteci üyeye sahiptir. Ve tüm kayıtlı üyeleri genel kurullarında oy kullanma hakkına sahiptir. Anılan şahıs, 2003 yılından bugüne KGD’den 30 kişinin istifa ettiğini ifade etmekte, bu istifa dilekçelerinin birer “orijinal örneklerinin” kendilerinde olduğunu öne sürmektedir. Anılan şahıs, KGD’ye yazılmış bir istifa dilekçesinin “orijinal örneklerinin” neden kendilerinde olduğunu açıklamalıdır. Daha önceki yazılarında da KGD’den onlarca istifa olacağını iddia etmiştir. İstifa, kişisel bir karardır. Ancak gazetecilerin birbirleriyle bağı olmamasına rağmen KGD’ye ulaşan istifa mektuplarının birbirine tıpatıp benzemesi, hatta yazım hatalarının bile aynı olması ve anılan şahsın ifadeleri, üyelerimizin istifa etmesi için kimin çaba harcadığını ve bunu hangi niyetle yaptığını açıkça ortaya koymaktadır.

Anılan şahıs, ZGC adına yaptığı açıklamada, KGD Yönetim Kurulu Başkanı arkadaşımızın faal gazeteci olmadığını iddia etmektedir. Kendisi emlakçılıktan gelme ve halen yakınları aracılığıyla bu mesleği sürdüren bir kişi tarafından böyle bir çarpıtmanın ortaya atılması bir garabettir.

KGD Yönetim Kurulu Başkanı, hayatı boyunca başka hiçbir iş yapmamış, geçimini gazetecilikten sağlamış, çeşitli gazetelerde ve haber ajanslarında 20 yılı aşkın süredir görev yapmış bir isimdir. Ve kendisi halen bir kurumumuzda Basın Danışmanlığı görevini sürdürmektedir ve aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Zonguldak İl Temsilcisi’dir. “Gazetecilik yapmaya” hasbelkader ZGC Başkanı olmasının ardından başlayan bir şahsın, ömrünü gazetecilik mesleği içinde geçirenlere yönelik bu tür anlamsız suçlamalar yöneltmesini ve amacını kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

ZGC Başkanı sıfatını taşıyan şahıs, Basın İlan Kurumu’nun (BİK) her yıl gazeteci örgütlerine verdiği nakdi yardımın hakları olduğunu iddia etmiştir. BİK Genel Müdürlüğü, il merkezlerinde en yüksek sayıda aktif gazetecilerin üye olduğu meslek örgütlerine bu yardımı yapmaktadır. ZGC Başkanı sıfatlı şahsın yardımın dağıtılmaya başlandığı ilk yıldan itibaren üye olmadıkları halde cemiyete üyeymiş gibi gösterdiği isimlerle bu yardımı aldığını öne sürdük. Öne sürmekle kalmadık, tespit ettiğimiz isimleri dilekçeleriyle birlikte BİK Genel Müdürlüğü’ne bildirerek, bu hususu kanıtladık ve soruşturma açılması talebinde bulunduk. Ne yazık ki, BİK Genel Müdürlüğü bu hususta duyarsızlık göstermiştir. Bu usulsüzlüğe göz yumulduğu takdirde daha sonraki yıllarda da aynı usulsüzlüklerin yapılacağını açıkça ifade ettik. Nitekim, öngörülerimiz gerçekleşmiş, sonraki yıllarda da anılan şahıs, yakın olduğu gazete sahiplerinden ve üyelerinden konuyla ilgisi olmayan çeşitli vaatlerle imzalar ve evraklar alarak, anılan başvuruları yapmıştır. ZGC’nin genel kurulunda da BİK’e bildirilen isimlerden kaçına oy kullandırılacağı bile tartışmalıdır.

Bu durum üzerine 2014 yılında verilecek BİK yardımı için her hangi bir başvuruda bulunmadık ve bunun gerekçelerini de BİK Genel Müdürlüğü’ne yazı ile bildirdik. BİK İl Müdürü’nün anılan şahsa açıkça taraf olmasını, ayrımcılık yapmasını anlamakta da güçlük çektiğimizi ifade etmek isteriz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Editör: Pusula Gazetesi