SOMA´daki maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci için Zonguldak´ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü maden ocağı önünde Kuran okundu, dua edildi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) tarafından düzenlenen anma için gece vardiyasından çıkan işçiler ile gündüz vardiyasına girecek işçiler ´kuyubaşı´ denilen maden ocağı girişinde toplandı. Ölen işçiler için Kuran okundu ve dua edildi.

GMİS Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun, Soma´da meydana gelen olayın iş kazası değil, iş cinayeti olduğunu söyledi. Facianın göz göre göre geldiğini ifade eden Tutkun, "Sabah vardiyası orada bile bile ölüme gönderilmiş, ihmaller zinciri çok. Zonguldak bu tür kazaları çok yaşadı. Madenci arkadaşlarımız duyarlılığını daha önce bir gün iş bırakma eylemi yaparak gösterdi, şimdi de ölen şehitlerimizi yad etmek için böyle bir program düzenledik" dedi.

TTK´da ihmalden doğabilecek kazalardan çok kaçınılmaz kazalar olduğuna işaret eden Tutkun, "Zonguldak´ın ve TTK´nın jeolojik yapısı çok değişik. Yerine göre 4 metrelik, yerine göre 1 metrelik, yerine göre 30 santimlik damar kalınlığı oluyor. Yerine göre işçilerimiz sürünerek çalışıyor, yerine göre de rahat çalışıyor. Madenciye psikolojik baskı yaparsan, insanın üzerine kapı kilitlersen üretim artmaz" diye konuştu.

Maden kazalarında ölen işçilerin sivil şehit sayılması düzenlemesine de değinen Tutkun, "Yer altında çalışan maden şehitlerini sadece Soma olarak ayırmak mümkün değil. 1983´den buyana Armutçuk, Kozlu, Karadon´da elim kazalar oldu. Bu arkadaşlarımız da şehit oldu. Soma´da 301 madenci şehit oldu diye diğer şehitleri ayırmak yanlış. Bununla ilgili zaten biz girişimde bulunuruz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi