İzinli olmasına rağmen madene giden, müdüründen izin alıp yeraltına inen Muhammet Bilgin, kendi gaz maskesini verdiği ağabeyini kolundan tutup çekerek, bir arkadaşını da sırtında taşıyarak patlamadan 9 saat sonra kurtardı. En büyük acıyı arkadaşlarının cansız bedenlerinin üzerinden geçtiği sırada yaşadığını dile getiren Muhammet Bilgin, “O an bana büyük bir güç geldi, bunları yaptım. Bazı arkadaşlarımın yanından geçtiğim sırada da onları sallayarak, taş atarak uyandırmaya çalıştım. Boruyu kırıp temiz hava almalarını sağladık" dedi.

Geçen Salı saat 15.10 sıralarında özel bir şirkete ait madende meydana gelen olayda, trafo patlaması sonucu 284 kişi hayatını kaybetti, 80 kişide yaralı kurtuldu. Türkiye´yi yasa boğan faciada mucize kurtuluşların da yaşandığı ortaya çıktı. Zonguldak´tan gelip madende çalışmaya başlayan 26 yaşındaki Muhammet Bilgin, 5 ay önce yanına çağırdığı evli iki çocuk babası 30 yaşındaki ağabeyi Murat Bilgin´in de kendi firmasında çalışmasına önayak oldu.

İZİNLİ GÜNÜNDE MADENE GİTTİ

Olay günü izinli olmasına rağmen evde canı sıkılan Murat Bilgin, ağabeyiyle servise binip madene gitti. Burada da amirlerinden izin alan Bilgin, yeraltına inip kömür çıkarmak için çalışmaya başladı. Vardiyanın tam bitip saati geldiği sırada, birden maden içerisinde patlama olduğu haberinin yayıldığını söyleyen Muhammet Bilgin, “Bir amirlerimizin yönlendirmesiyle, belli bir alana toplandık. Bu alana dumanın diğer bölgelerden sıkıştırdığı işçi arkadaşlarım da gelince, sayım yaptık kendi aramızda. Tüm 142 kişiydik. Burada dakikalarca bekledik" dedi. Bu alanda dumanın da etkisiyle baygınlık geçirdiğini ve yaklaşık bir saat boyunca da bu şekilde kaldığını anlatan Muhammet Bilgin, “Sonra kendime geldim, ayağa kalktım. Hiç bir şeyim yokmuş gibi, bayılan ben değilmişim gibi oldum. Çok dinçtim. Dumanının yönünün biraz değiştirilmesiyle çıkışa yöneldik. Bu sırada ağabeyimin bayılmak üzere olduğunu fark ettim. Hemen koluna girdim ardından da, kendi gaz maskemi çıkartarak ona verdim. Bir arkadaşım da yerde yatıyordu. Onu kaldırdım. Kendine gelmesini sağladım ama bana ´ayaklarının tutmadığını´ söyledi. Bunun üzerine onu da bir süre omuzlarından tutup çektim. Sonra bir yandan koluna girdiğim ağabeyimi yukarı çektim, diğer yandan da arkadaşımı sırtımda taşıdım. Saatlerce bu şekilde maden içerisinde yukarı çıkmaya çalıştık. Patlamadan 9 saat sonra da artık temiz havanın bulunduğu alana çıktık. Burada bekleyen kurtarma ekiplerine arkadaşımı teslim ettim. Bende bu kez ağabeyimi yanıma alıp madenin kapısına kadar taşıdım. Sonra da onu sağlık ekiplerine teslim ettim" dedi.

EN BÜYÜK ACIYI ARKADAŞLARIMIN

ÜZERİNDEN GEÇTİĞİM SIRADA YAŞADIM

Saatler süren ve yoğun korbonmonoksit gazının içerisinden hem kendini hem de ağabeyi ile arkadaşını kurtaran Muhammet Bilgin, en büyük acıyı ise hayatta kalmak için mücadele verdiği sırada üzerlerinden geçmek zorunda olduğu arkadaşlarını gördüğü anda yaşadığını söyledi. Bilgin, “Arkadaşımı ve ağabeyimi kurtarmak istediğim sırada bazı kişilerin baygınlık geçirdiğini görünce onları zaman zaman salladım, zaman zaman da taş atıp uyandırmaya çalıştım. Bazı arkadaşlarım namaz kılıyordu. İzinli günümde gittiğime çok sevindim. Çünkü gitmeseydim belki ağabeyim ve arkadaşım ölecekti" dedi.

Kardeşinin desteğiyle kurtulan ve 5 aydır madende çalışan Murat Bilgin ise, “ Ona hayatımı borçluyum. Gaz maskesini bana verdi. Beni yukarı çıkardı. Hastanede gözlerimi açtığımda onun da yaşadığını öğrendim. Ona hayatımı borçluyum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi