Manisa’nın Soma ilçesindeki Soma Holding’e ait Soma Kömür İşletmeleri maden ocağında önceki gün meydana gelen trafo patlamasında ölü sayısı artıyor. Zonguldaklıların hiç de yabancı olmadığı Soma’da yaşanan maden kazasıyla ilgili başsağlığı mesajları yayımlandı. Mesajlar şöyle:

CANDAN: “MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, yayımladığı başsağlığı mesajında, “Soma’da meydana gelen ve tüm Türkiye’yi yasa boğan maden kazasında maalesef çok sayıda madencimiz şehit olmuş, çok sayıda da yaralımız bulunmaktadır. Madende mahsur kalan madencilerimiz için de arama kurtarma çalışmaları aralıksız olarak devam etmekte olup, devletimiz tüm imkanlarını seferber etmiş durumdadır. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) da bölgeye arama kurtarma ekibi göndermiştir. Kazada hayatını kaybeden maden şehitlerimize Yüce Allah´tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Halen madende mahsur kalan madencilerimizde bir an önce kurtarılmasını temenni ediyorum” dedi.

ULUPINAR: “BU TÜR KAZALARIN BİR DAHA YAŞANMAMASI EN BÜYÜK DİLEĞİMİZ”

AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden kazası dolayısıyla derin üzüntü içerisinde olduklarını belirtti. Türkiye’nin en acı maden kazalarından biri olarak tarihe geçen Soma’daki özel maden ocağı kazasının ardından başsağlığı mesajı yayımlayan Milletvekili Özcan Ulupınar, “Manisa/Soma’da meydana gelen maden kazası dolayısıyla derin üzüntü içerisindeyiz. Şu ana kadar resmi olarak açıklanan 238 madenci kardeşimiz hayatını kaybetmiştir. Kazada yaşamını yitiren madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Zonguldak’tan Soma’ya giden arama kurtarma ekiplerimizin de katıldığı arama kurtarma faaliyetleri devam etmektedir. Buradaki kazada yararlı olarak kurtulan madencilerimiz de bulunmaktadır. Yaralanan madencilerimize acil şifalar diliyor, maden ocağında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizin bir an önce kurtarılmasını temenni ediyorum. Bu tür kazaların dünyada ve ülkemizde bir daha yaşanmaması en büyük dileğim. Başımız sağ olsun” dedi.

ÇAY: “MADEN KAZASI MİLLETİMİZİ HÜZNE BOĞDU”

Ereğli Kaymakam İbrahim Çay, Soma’da meydana gelen kaza ile ilgili yayınladığı taziye mesajında, “Manisa ili Soma ilçesinde meydana gelen milletimizi hüzne boğan maden faciasında hayatını kaybeden maden şehitlerimize yüce Allah´tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralı madencilerimize de acil şifalar diliyorum. Halen madende mahsur kalan madencilerimizin de bir an önce kurtulmalarını temenni ediyorum. Başbakanlığımızca 3 gün ‘Milli Yas’ ilan edilmiş olup, bayraklarımızı yarıya indirdik. Yaşanan büyük acı ve ilan edilen ‘Milli Yas´a uygun olarak 19 Mayıs kutlamalarının çelenk koyma haricindeki diğer etkinlikleri iptal edilmiştir” dedi.

AKDEMİR: “ACIMIZ ÇOK BÜYÜK, TÜRKİYE’NİN BAŞI SAĞOLSUN”

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlama nedeniyle, hayatını kaybeden çok sayıdaki yurttaşlarımız için taziye mesajı yayımladı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Türkiye’nin büyük bir acı yaşadığını, hayatını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet, yaralı madencilere ise, en yakın zamanda sağlıklarına kavuşmaları temennisinde bulundu. Akdemir, “Manisa/Soma’da trafo patlaması nedeniyle meydana gelen yangında, çok sayıdaki emekçi madencilerimizi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Hala, maden ocağında mahsur kalan vatandaşlarımız var. Umarım, acımız daha da katlanmadan bir an önce içerideki madencilerimize ulaşılır. Acımız çok büyük. Tüm Türkiye’nin başı sağ olsun” dedi.

SEMERCİ: “MADEN ŞEHİTLERİMİZİN ACISINI, ÜZÜNTÜSÜNÜ YÜREKTEN PAYLAŞIYORUZ”

Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasının büyük üzüntüsü içerisinde olduklarını belirtti. Başkan Semerci, yayınladığı başsağlığı mesajında, “Manisa’nın Soma ilçesinde hepimizin yüreğini yakan elim kazada yaşamını yitiren maden şehitlerimizin acısını, üzüntüsünü yürekten paylaşıyoruz. Millet olarak acımız büyük. Yüce Allah, başta aileleri ve yakınları olmak üzere hepimize sabırlar versin ve bir daha böyle acılar yaşatmasın. Milletimizi hüzne boğan büyük kazada yaşamını yitiren maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Yaralı madencilerimize acil şifalar diliyor ve mahsur kalan maden işçilerimizin de bir an önce kurtarılmasını temenni ediyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

TEKİN: “ACIMIZ ÇOK BÜYÜK VE DERİNDİR”

Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, yayınladığı başsağlığı mesajında, “Manisa Soma’daki maden ocağında trafo patlamasıyla çıkan yangın sonucu 238 işçimizin hayatını kaybetmesi, onlarca işçimizin de yaralanması, ülkemizin her tarafında olduğu gibi ilçemizde de büyük bir üzüntü ile karşılanmıştır. Acımız çok büyük ve derindir. Umudumuz ve duamız, her ne kadar umutlar gittikçe azalsa da, kurtarma çalışmalarının devam ettiği maden ocağında, mümkün olduğunca daha fazla canın kurtarılması ve hayatını kaybeden işçilerimizin mümkün olduğunca az olmasıdır. Dualarımız, halen maden ocağında bulunan işçilerimizin canlarının sağ olmasıdır. Endişemiz ve korkumuz ise can kaybımızın daha da artmasıdır. Maden kazaları maalesef ülkemizin acı gerçeklerinden biridir. Bu gerçeği en fazla yaşayan bölge olduğumuzdan bu acının ne demek olduğunu, içimizde nasıl silinmez izler bıraktığını Zonguldak halkı olarak en iyi biz ve özellikle bu kazalarda hayatını kaybeden madencilerimizin aileleri bilir. Dolayısıyla, Soma’daki maden kazasının bölge insanının ve özellikle hayatlarını kaybeden madenci ailelerinin yüreğini nasıl tarifi imkansız bir acı düşürdüğünü, bu acıyı defalarca yaşayan bölge insanı olarak en iyi bizler hissederiz; onları en iyi bizler anlarız. Soma’da hayatlarını kaybeden maden şehidi işçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı işçi kardeşlerimize acil şifalar; ülkemize ve kazada hayatlarını kaybeden işçilerimizin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabırlar diliyorum” dedi.

ERTEM: “YÜREĞİMİZE KOR DÜŞTܔ

Zonguldak Barosu Yönetim Kurulu adına başsağlığı mesajı yayımlayan Başkan İbrahim Kerem Ertem, “Manisa´nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 günü meydana gelen maden faciası sonrası 238 madencimizin vefat etmesi, onlarca madencimizin yaralanması bizlerin yüreğine kor düşürmüştür. Şehitlerimize Allah´tan rahmet ve ailelerine sabır ve başsağlığı dileriz. Yaralı madencilerimize acil şifalar dileriz. Bu anlamda, Zonguldak şehrinin, bu derin acıyı yüreğinde ve hafızasında öncekilerde olduğu gibi tüm sıcaklığıyla yaşayacağını söylememiz gerekir. Maden sektörünün yeni bakış ve yorumlarla gelişen teknoloji ürünlerini hayata getireceğine dair beklentilerimizi ifade ediyoruz. Daha ‘insani’ bir çalışma düzeninin, ‘daha iyiye ulaşma’ yolunda tesis edilmesi için sektörün ve emeğin bütün aktörleriyle planlanması arzumuzu tekrarlarız. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

ÖZER: “YÜREĞİMİZİ KANADI, ÜLKEMİZİ YASA BOĞULDU”

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, yayımladığı başsağlığı mesajında, “Manisa ili Soma ilçesindeki maden ocağında meydana gelen kazada hayatlarını kaybeden maden işçisi kardeşlerimizin ölüm haberini derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayız. Milletçe yüreğimizi kanatan, ülkemizi yasa boğan bu elim hadisenin acısını derinden hissediyoruz. Emeğin ve alın terinin anlamının en iyi okunabildiği bir coğrafyada yaşayan insanlar olarak karaelmas uğruna canlarını yitiren emekçilerin şehadet haberini almanın üzüntüsü içerisindeyiz. Faciada hayatını yitiren işçilerimize Allah’tan rahmet diler, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz. Başımız sağ olsun” dedi.

DURDUBAŞ: “ULUSUMUZ BÜYÜK ÜZÜNTÜYE BOĞULDU”

Zonguldak İl Genel Meclis Başkanı Vacit Durdubaş, Soma´daki maden kazasında hayatlarını kaybeden maden işçileri için taziye mesajı yayımladı. Başkan Durdubaş, mesajında, “Manisa´nın Soma ilçesinde bulunan kömür madeninde meydana gelen, beni ve tüm ulusumuzu büyük üzüntüye boğan kazada yaşamını yitiren emekçi kardeşlerimize Allah´tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dilerim. Kurtarılmayı bekleyenlerden hayırlı haberlerin ulaşmasını tüm kalbimle temenni ederim” dedi.

TÜRELİ: “KADER DEĞİL, KATLİAM!”

Emek Partisi Zonguldak İl Başkanı Ateş Türeli, Soma’daki maden kazasıyla ilgili yaptığı açıklamada, patronların karlarını işçilerin kanı üzerinden katladığını belirterek, şunları söyledi: “Her gün yeni bir işçi ölümü haberi ile sarsılıyoruz. Son 10 yılda 10 bin işçi artık kaza olmaktan çıkan göz göre göre gelen iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2014 yılının ilk dört ayında iş cinayetleri sonucu yaşamını yitiren işçi sayısı en az 396. Maliyet hesabıyla işçi hayatını hiçe sayanlar için birer rakamdan ibaret bu ölümler. Onlar için kaç yaşamın söndüğünün, kaç ocağa kor düştüğünün bir anlamı yok. Varsa yoksa daha fazla kar. Soma şirketinin patronu kömürün tonunun 120 dolardan 28-30 dolara düşürmekle övünüyordu. Peki, sadece patronlar mı suçlu? Siz, hiç önlem almadığı için bir işçinin yaşamına mal olmuş, bu nedenle ceza almış, hapse girmiş bir patron gördünüz mü? Bunca ölüm karşısında susan, patronlar ve hükümetle işbirliği içinde işçilerin ensesinde boza pişiren sendikacılar da bu iş cinayetlerinin suç ortakları değil midir? İşçi sendikaları, emek örgütleri daha ne kadar sessiz kalacak? Hala genel grev sözünü ağzına alamayanlar yalandan yere timsah gözyaşları dökeceklerine, genel grev, genel direniş çağrısı yapmalıdırlar. İş cinayetlerinin son bulması için, sorumluların hak ettikleri cezaları almaları için, insanca çalışma koşulları ve insanca bir yaşam için, ülkeyi taşeron cennetine çevirmeye çalışan iktidara karşı güvenceli iş, güvenceli bir gelecek için birleşmeliyiz.”

SARSIK: “BAŞIMIZ SAĞ OLSUN”

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rifat Sarsık, yayımladığı başsağlığı mesajında, “Çok sayıda madenci kardeşimizin hayatını kaybettiği Manisa´nın Soma ilçesindeki kömür madenindeki kazadan dolayı derin üzüntü içindeyiz. Şehit olan madencilerimize Allah´tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerken, yaralı vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, kurtarma çalışmalarının sevindirici haberlerle tamamlanmasını yürekten temenni ederiz” dedi.

OCAK: “BÖYLESİNE BÜYÜK BİR ACI MİLLETİMİZİ DERİNDEN ÜZDܔ

Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Ocak, Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden maden işçileri için başsağlığı diledi. Başkan Ocak, “Şehit olan madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor, ocakta mahsur kalan işçilerimizin de bir an önce sağ salim kurtulmalarını temenni ediyorum. Böylesine büyük bir acı milletimizi derinden üzmüştür. Bir madenci ve emekçi kenti yaşayanları olarak bu acıyı yıllardır içimizde hissettik. Dün meydana gelen bu elim kazanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Millet olarak hepimizin başı sağ olsun” dedi.

ÖZDEMİR: “BİZ BİLİRİZ BU ACIYI”

ADD Zonguldak Şube Başkanı Tayfun Özdemir, Soma’daki maden kazasıyla ilgili yayımladığı başsağlığı mesajında, şunları söyledi:

“Milletimizin başı sağ olsun. Biz Zonguldak halkı, biz çok iyi biliriz bu acıyı. İlk belirlemelere göre Soma kömür madeninde 238 madencinin şehit olduğunu tepki dolu bir acıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Bu acı her türlü taziye dileğinin, her türlü basın açıklamasının çok üstündedir. Halkımız şu gerçeği görmüştür artık: Özelleştirmeler ve taşeronlaştırılmalar iş cinayetlerinin biricik ve belirleyici nedeni durumundadırlar. Bunlara ‘kader’ demek olsa olsa en hafifinden aymazlıktır. Etkili ve yetkililerin açıklamaları, Soma gerçeğini, Soma katliamını anlatmaktan, milletimizin acısına merhem olmaktan çok uzaktır. Soma Maden İşletmesi’nde bir ‘trafo patlaması’ndan söz ediliyor. 238’yi aşkın işçinin katli bu patlamaya bağlanıyor. Hükümet yetkilileri ve sorumlu Bakanın doyurucu bir açıklama yapabilmekten yoksun olduğu görünüyor. ADD Zonguldak Şubesi olarak, maden şehitlerimize tanrıdan rahmet yakınlarına ve tüm milletimize başsağlığı diliyoruz. Başta iktidar olmak üzere, ihmali olan tüm sorumluları yargı önünde hesap vermeye çağırıyoruz. Ölümlerin iş cinayetlerinin temel nedeni özelleştirme ve taşeronlaşmaya son!”

ŞEREF: “ACIMIZ BÜYÜKTÜR. YÜCE MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN”

Türk Ocağı Zonguldak Şube Başkanı Erol Şeref, yayımladığı başsağlığı mesajında, “Manisa/Soma’da bir maden ocağında meydana gelen trafo patlaması sonrası çıkan yangın nedeni ile şehit olan madencilerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, milletimize başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza ise acil şifalar dilerim. Acımız büyüktür. Yüce milletimizin başı sağ olsun” dedi.

BACIOĞLU: “YAŞANAN ACININ TARİFİ YOKTUR”

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Büro-Sen Şube Başkanı Kadir Bacıoğlu, yayımladığı başsağlığı mesajında, şunları söyledi:

“Manisa’nın Soma ilçesinde maden ocağında yaşanan facia milletimizin yüreklerini dağlamış, 76 milyon vatandaşımızın gözü kulağı oradan gelecek iyi haberlere çevrilmiştir. Türkiye Kamu-Sen olarak faciada şehit olan işçilerimize Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyor, ölü ve yaralı sayısının daha fazla artmamasını temenni ediyorum. Yaşanan acının tarifi yoktur. Yüzlerce eve ateş düşmüş, babasız kalan çocuklar, çocuksuz kalan ana ve babaların, dul kalan eşlerin feryatları yüreklerimizi dağlamakta, tüm Türkiye Soma’daki faciaya ağlamaktadır. Her gün ülkemizin çeşitli yerlerinde onlarca çalışanımız iş kazası nedeniyle hayatlarını kaybederken alabildiğine artan taşeronlaşma, iş güvenliği ile ilgili gerekli tedbirlerin alınmadığı, minimum maliyet maksimum kar anlayışı nedeniyle insan hayatının hiçe sayıldığı, yitip giden canların, ‘Güzel öldüler’ gibi ifadelerle hafife alındığı acımasız bir bakışı doğurmaktadır. Bugün aramızdan yüzlerce işçimiz daha yüreklerimizi dağlayarak ayrıldılar. Alın terinin, helal kazancın, namusun ve çelikleşmiş iradenin sembolü olarak hafızalarımızdaki yerlerini aldılar. Allah bizlere bir daha böyle bir acı yaşatmasın. Emeğin en yüce değer olduğu gerçeğini idrak edip insan için yapılacak yatırımlarla hayatı güzelleştireceğimiz, taşeronlaşmanın, çocuk işçiliğinin, emek sömürüsünün, iş kazalarının son bulduğu bir ülke temennimizi bir kez daha yineliyoruz. Faciada hayatını kaybedenlere yüce Allah’tan rahmet, yaralananlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, tüm Türk milletine baş sağlığı diliyorum.”

DİZDAROĞLU: “KATLİAMIN FAİLLERİNİ BİLİYORUZ”

DİSK/Genel-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Enis Dizdaroğlu, Soma’da yaşananın bir doğal afet olmadığını, “kaza” denilenin göz göre göre gelen bir katliam olduğunu belirterek, “Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir. Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerini yüzde 40 artış göstermenin nedeni özelleştirme, taşeronlaştırma sonucu TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azalmasıdır. Katliamın faili, kuralsız çalıştırma nedeniyle madende çalışan işçi sayısını bile tespit edemeyenleridir. Katliamın faili, Soma’daki madenlerdeki iş cinayetlerinin araştırılması ile ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır. Geçtiğimiz sene 9 iş cinayetinin yaşandığı Soma madenleriyle ilgili önergeyi 2 hafta önce reddeden vekillerdir. Katliamın faili, kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatan işverendir. 130-140 dolardan 28 dolara indirilmiş maliyetin tamamı iş güvenliğine ilişkindir ve kömürün maliyeti işçi canıyla düşürülmüştür. Taşeron çalıştırmayı yasaklamayan, madenleri yeniden kamulaştırmayan, iş güvenliği yasasını çöpe atıp tüm denetim yetkisini emek ve meslek örgütlerine vermeyenler, yeni katliamlar için yola devam ettiklerini ilan etmiş olacaktır. Konfederasyonumuz DİSK ve Sendikamız DİSK/Genel-İş olarak, işçi katillerini affetmemek, unutmamak ve hesap sormak için mücadeleyi yükselteceğiz” dedi.

YILMAZ: “İŞ KAZASI DEĞİL, CİNAYET”

KESK’e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, Soma’daki maden kazasıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu kez Manisa’nın Soma ilçesinde Soma Holding’e bağlı ‘Soma Kömürleri’ adlı şirkete ait kömür ocağında, trafo patlaması nedeniyle çıkan yangında ilk belirlemelerin ardından yetkili ve etkili kişilerin bile ölü sayısını vermekten kaçınmaları katliamın büyüklüğü konusunda ipuçları vermeye başlamıştır. Yaklaşık 600 kişilik vardiyadan 14 Mayıs 2014 itibarıyla 238 işçinin cesetlerine ulaşıldığı açıklanmış, yine aynı gün sabah saatlerinde Başbakan tarafından yapılan açıklamada, vardiyadan geride kalanlara sağ olarak ulaşma temennilerinde bulunulmuştur. Yaşadığımız ülkenin gerçeklerinden yola çıkarak ocakta mahsur kalanlardan da ümidin kesildiği ve tevekkül içindeki bekleyişe giren yetkililerimizin koro halinde günah çıkarma seanslarına başladıklarını görüyoruz. Ne onların tevekkülü ne de bizim isyanımız yitirdiğimiz yüzlerce maden işçisini yaşama geri döndürmeyeceği gibi Soma’dan başlayan ve tüm ülkeyi yasa boğan ateşi de söndürmeyeceğini biliyor, iş kazalarında yitirdiklerimizin artık son olmasını diliyoruz. Eğitim-Sen olarak, bugün Soma’da iş cinayetinde yitirdiklerimizin artık son olmasını diliyoruz. Tüm yurttaşlarımıza ve yitirdiklerimizin yakınlarına sabırlar dilerken, her cinayetin ardından ‘sorumlular bulunacak’ temennisinin artık temenni olmaktan çıkmasını ve sorumluların bulunmasını ve özelleştirme ve taşeron çalıştırmadan derhal vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

KAHVECİ: “İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI İŞ BIRAKIYORUZ”

Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Metin Kahveci, Manisa’nın Soma ilçesinden gelen haberin tüm Türkiye’yi yasa boğduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Soma maden ocaklarında 238 işçi yaşamını yitirdi. Soma´da 16 bin maden işçisi çalışmaktadır. Bunların 14 bini özel sektördedir. 2013 yılında Soma´da 5 bin iş kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların yüzde 90´ı maden ocaklarında gerçekleşmiştir. Yaşananlar tüm iş kollarında ama özellikle ağır ve tehlikeli işlerde taşeron işçilik uygulamasına artık son vermek gerektiğini göstermektedir. Eğitim-İş olarak, insanca yaşamak için; kölelik düzeni olan taşeronlaşmaya “hayır” demek için; iş cinayetlerine ‘hayır’ demek için; iş, ekmek, özgürlük mücadelesini yükseltmek için örgütlü olduğumuz tüm kurumlarda; 14-15-16 Mayıs tarihlerinde siyah kurdele takacağız, 16 Mayıs Cuma günü 1 ders saati öğrencilerimize iş cinayetlerini anlatacağız, ardından hükümete uyarı amaçlı 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz. Tüm emek ve demokrasi güçlerini iş cinayetlerine karşı mücadeleyi ortaklaştırmaya ve belirlenecek bir tarihte 1 günlük iş bırakmaya çağırıyoruz. Soma’da hayatını kaybeden madencilerimize rahmet, ailelerine ve tüm ulusumuza sabır ve başsağlığı diliyor, yaralı madencilerimize acil şifalar diliyoruz.”

YORULMAZ: “BÖYLE BİR FACİA BİR DAHA OLMAZ, BU SON OLUR”

Zonguldak Şehit Aileleri Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, yayımladığı başsağlığı mesajında, “Soma’daki facia bütün Türk milletini derinden üzmüştür. Biz de şehit aileleri olarak acının ne olduğunu iyi bilenlerden biriyiz. Bütün bu insanlara, ailelerine rahmetle başsağlığı diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin başı sağ olsun. ‘Böyle bir facia bir daha olmaz, bu son olur’ diyoruz. Başımız sağ olsun” dedi.

SEZER: “MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞ OLSUN”

Manisa’daki Soma Kömür İşletmeleri’nde meydana gelen elim kazayla ilgili bir açıklama yapan MÜSİAD Ereğli Şube Başkanı İbrahim Sezer, başsağlığı dilerken, şunları dile getirdi:

“Soma Kömür İşletmeleri’nde meydana gelen elim kazada, şu ana kadar 238 işçi kardeşimizin hayatını kaybettiğini ve göçük altında kalan başka çalışanların olduğunu derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Önceliğimiz, hâlâ göçük altında kalan kardeşlerimizin, sağ salim çıkarılmasıdır. Bunu sağlamak için yapılan çalışmaların biran önce güzel haberlerle sonuçlandırılmasını candan temenni ederken, içeride kalan vatandaşlarımızın bir an önce kurtarılarak sevenlerine kavuşturulmasını diliyor, kazada hayatlarını kaybeden madenci kardeşlerimize şahsım ve dernek üyelerimiz adına Allah’tan rahmet, ailelerine, sevenlerine ve milletimize sabırlar diliyorum.”

US: “BU ACIYI ÇOK YAKINDAN TANIYOR, KALBİMİZİN DERİNLİKLERİNDE EN YOĞUN BİÇİMDE HİSSEDİYORUZ”

Kandillililer Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ö. Korhan Us, Soma’daki maden kazasıyla ilgili yayımladığı başsağlığı mesajında, “Manisa, Soma’daki faciada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor ve kurtulanlara geçmiş olsun diyoruz. Bizler, madenci evlatları olarak bu acıyı çok yakından tanıyor, kalbimizin derinliklerinde en yoğun biçimde hissediyoruz. Hayatımızın bir kısmında, maden bölgesi olan Kandilli’de yıllarca bu acıları görerek yaşadık. Dünyada; maden sektöründe yaşanan bu tip kazalar, dikkat çekicidir ki ülkemizdeki kadar sık ve ölümle sonuçlanan cinsten olmuyor. İddia edildiği gibi kader olmadığı apaçık ortada iken, bu kadar canı kaybetmiş olmak, acımızı daha da derinleştiriyor. Başımız sağ olsun” dedi.
Editör: Pusula Gazetesi