Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğince, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” ve “Sağlık İçin Hareket Et Günü” dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Madenci Anıtı’nda toplanan engelliler, aileleriyle birlikte Gazipaşa Caddesi’ni takiben Valilik binası önündeki Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe; Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yusuf Kaya, Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’ne bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, MHP Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı ve Zonguldak Belediyesi’nin MHP’li Belediye Meclis Üyesi Mevlüde Yalçıner, Zonguldak Diyabet, Diyaliz ve Kronik Hastalar Derneği Genel Başkanı Çetin Terzioğlu, Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

ŞİRİN: “ENGELLİLERİN ÇOĞUNLUĞU, FİZİKİ ENGELLER NEDENİYLE SOSYAL YAŞAMA KATILAMIYOR”

Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, yaptığı konuşmada, 30 Mart 2014 tarihinde gerçekleşen mahalli idareler seçimleri sonucunda 81 ilde 2 bin 682 yerel yöneticinin belirlendiğini hatırlattı. Geçmiş yıllara oranla siyasi partilerin engelli adaylarına listelerinde az da olsa yer vermelerinin kendilerini sevindirdiğini belirten Başkan Şirin, “Bizler, ilimizde maalesef bütün siyasi partilere engelli meclis üyesi adayı vermemize rağmen arkadaşlarımızı seçilebilecek bir sıralamaya koymamaları neticesinde belediye meclislerinde temsil hakkı kazanamadık. Yurt genelinde Türkiye Sakatlar Derneği olarak başta İstanbul, Konya, Mardin gibi büyükşehirler olmak kaydıyla engelli arkadaşlarımız belediye meclis üyeliklerine seçilmişlerdir. Engellilerden Sorumlu Bakanımız, yayınladığı mesajında belediyelerin planlama, tasarım, inşaat, ruhsatlandırma ve denetleme faaliyetlerini erişebilirlik ilkelerinin yerine getirilmesi gerektiğine özenle vurgu yapmıştı. Engellilerin çoğunluğu, fiziki engeller nedeniyle sosyal yaşama katılamıyor. Toplu ulaşım araçlarının kullanımında da büyük zorluklar yaşıyorlar. Birçok engelli, özellikle görme ve işitme engelliler hastanelerde iletişim kuramıyor, bu kurumlarda engelliler konusunda bilgilendirilmiş personel bulmakta zorluk çekiyorlar. Bilindiği gibi il düzeyinde kurulan Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Kurulu’nda ben ve Başkan Yardımcım Songül Sorku ile görev yapıyoruz. Bu güne kadar il merkezimizde yaptığımız denetimlerde, kamu binaları ve okulların yüzde 82´si erişebilirlik noktasında tamamen uygunsuz durumda. Bu konuda tüm yetkilileri, özellikle yerel yöneticileri göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

KAYA: “FİZİKSEL AKTİVİTENİN YETERSİZLİĞİ BÜYÜK BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLARAK ORTAYA ÇIKIYOR”

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Yusuf Kaya de, bilim ve teknolojinin hızlı bir şekilde değişmesi ve gelişmesi ile birlikte insanların daha az hareket ettiğini belirterek, “Bu hareketsizliğe bağlı olarak toplum oldukça önemli sağlık problemleri ile karşı karşıya kalıyor. Fiziksel aktivitenin yetersizliği büyük bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkıyor. Giderek artan hastalıkların önlenmesi, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için toplumun en büyük sağlık sorunlarından biri olan inaktif yaşam konusunda bilinçlendirilmesi ve egzersizin günlük hayatın bir parçası haline gelmesi büyük önem taşıyor. Bunun için de, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. ‘10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü’ ve ‘10-16 Mayıs Engelliler Haftası” dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi ile ortak bir etkinlik gerçekleştirdik " diye konuştu.
Editör: Pusula Gazetesi