Posbıyık, "Derdimiz 3 trilyonluk su parası filan değil. Ereğli halkını görmezden gelmeleri. Ereğli halkını yok farz etmeleri. Gelecekler bizimle uzlaşacaklar gelmedikleri taktirde Ereğli olarak, Ereğli´nin varlığını ispat ettireceğimize Ereğli halkı adına sizlere söz veriyorum" dedi.



Ereğli Belediyesi, Ereğli Demir Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) ile iki milyon 190 bin TL´lik su borcu nedeniyle mahkemelik oldu. Ereğli Belediyesi tarafından gazetecilere haber verilerek basın toplantısı yapılacağı söylendi. Gazeteciler ve belediye meclis üyeleri iki otobüsle ERDEMİR Ana Giriş kapısına geldiği sırada Belediye Başkanı Halil Posbıyık, minibüsten çıkarılan üzerinde "Ereğli Halkı" yazan siyah çelengi ERDEMİR Ana Giriş kapısına bıraktı. ERDEMİR güvenlik görevlileri karşı çıkmasına rağmen çelenk kapı girişine bırakıldı.


Kavga başladı


Belediye Başkanı Halil Posbıyık basın açıklaması yaparak, Ereğli´nin ERDEMİR´in hiçbir şeyine ihtiyacı olmadığını söyledi. Bugünün ERDEMİR´in Kuruluşu&8217;nun 44. Yıldönümü olduğunu belirten Posbıyık, Ereğli için de bu günün karanlık bir gün olduğunu belirterek şöyle konuştu:


"Bugün 44. Kuruluş Yıldönümü&8217;nü kutladığımız Ereğli Demir Çelik Fabrikaları´nın kuruluş çalışmaları 1960´lı yıllarda başlamıştır. O günlerde dedelerimizin, ninelerimizin, çocuklarımız, torunlarımız çalışacak iş bulacak diye yok pahasına verdiği bu topraklar üzerinde kurulmaya başladı ERDEMİR. ERDEMİR, Ereğli´de yaşayanların baş tacıydı. ERDEMİR´de çalışmak ERDEMİR´li olmak bir ayrıcalıktı. Milli ve dini bayramlarımızda törenlerimizde, yemeklerde ve tüm sosyal faaliyetler de Ereğli´nin gelişmesi için üretilen her projede ERDEMİR en öndeydi. ERDEMİR Genel Müdürleri, Genel Müdür Yardımcıları her türlü sosyal olayda halkla iç içeydi. ERDEMİR ile Kdz. Ereğli halkı bir bütündü. ERDEMİR yönetimi ile Ereğli halkı değil mahkemeye gitmek birbirlerine yan gözle bile bakmazlardı. Ne güzel ne muhteşem günlerdi o günler. Karadeniz Ereğli ile Erdemir ve Erdemir çalışanları arasına barış vardı. Sinter bacasının filtresi bozulduğunda, Erdemir yetkilileri bakım gününü beklemez, Ereğli yaşayanı zehirlenmesin diye anında müdahale eder filtreyi değiştirirdi. Hele arıtma tesislerinde arıza olduğunda, denizdeki canlılar ölmesin diye anında müdahale edilirdi. Ağır yağları gecikmeksizin İzmit´teki katı atık yakma tesislerine İzaydaş´a gönderirdi."


Kara gün


Bu anlattıklarının masal değil gerçek olduğunu anlatan Posbıyık, şunları söyledi: "Ta ki özelleştirme olana kadar. Bugün 15 Mayıs 2009 Ereğli halkı için kara bir gün. Aslında aydınlık bir gün olmalıydı. Çünkü bugün 15 Mayıs 2009 ERDEMİR´in Kuruluşu&8217;nun 44. Yıldönümü. Aynı zamanda ERDEMİR´in Kdz. Ereğli Belediyesi´ni tarihinde ilk kez mahkemeye verdiği gün ve birinci duruşmanın yapıldığı gün. ERDEMİR özelleştirildiğinde Belediye Başkanıydım. 8 Mayıs 2007 tarihine yani belediyeden istifa edip ayrıldığım tarihe kadar ERDEMİR´e aylık ortalama 200 bin TL´lik su borçlarını aksatmadan ödedim. Belediyeden ayrıldığım tarihten itibaren yerime gelen Ak Partili Belediye Başkanı ERDEMİR yönetiminden aldığı tavizlerle 29 Mart 2009 yerel seçimlerine kadar hiç su parası ödemedi. Olayları izleyen sadece bir vatandaş olarak Genel Müdür Oğuz Özgen´i bizzat ziyaret ederek, yanlış yaptıklarını, belediyenin borçlarını ödemesi için ikaz etmelerini, hatta elektriği, hava gazı kesintisinden belediyeye ödedikleri parayla mahsuba gitmeleri gerektiğini aksi halde 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde seçilecek belediye başkanının zor durumda kalacağını defalarca ikaz etmeme rağmen o günlerde su borçları nedeniyle belediye başkanı ikaz edilmedi."


Uzlaşma yerine mahkeme


29 Mart 2009 tarihinde yeniden belediye başkanı seçildiğini anlatan Posbıyık, sözlerine şöyle devam etti:


"ERDEMİR´den davet ederler, iki yıllık birikmiş su borçlarının ödenmesi için karşılıklı ödeme ve borçlanma protokolü yaparız diye beklerken, Ereğli belediyesi daha doğrusu Ereğli halkı ERDEMİR tarafından icraya verildi.


İlk duruşmaya bugün çıktık. Bugün Ereğli ERDEMİR dostluğu açısından karanlık bir gündür."


Varlığımız ispat edeceğiz


Belediye Başkanı Halil Posbıyık, ERDEMİR genel müdürü ve genel müdür yardımcılarının ortalıklarda hiç görünmediğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "ERDEMİR´in hiçbir şeyine ihtiyacımız yok. Derdimiz 3 trilyonluk su parası filan değil. Ereğli halkını görmezden gelmeleri. Ereğli halkını yok farz etmeleri. Bugüne kadar sesimiz çıkmadı. Ne yaptılarsa başımızı öne eğdik. ERDEMİR genel müdürü yok, genel müdür yardımcıları Ereğli´de yok. Siz ne zannediyorsunuz?


Bu toprakları dedelerimiz, ninelerimiz burada keyif yapasınız diye, yeni çimento fabrikaları alın diye yeni kok fabrikaları yapın diye size bedava vermedi. Bugünden uzlaşmaya gelecekler bizimle uzlaşacaklar gelmedikleri taktirde Ereğli olarak, Ereğli´nin varlığını ispat ettireceğimize Ereğli halkı adına sizlere söz veriyorum."


Halil Posbıyık konuşmasını bitirip üzerinde "Ereğli Halkı" yazılı çelengi Erdemir´in önüne bıraktıktan sonra Erdemir´in güvenlik görevlileri çelengi alıp yakındaki çöp bidonuna attılar.

Editör: Pusula Gazetesi