Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) ve İl Halk Kütüphanesi’nin “Kütüphane Haftası” etkinlikleri kapsamında düzenlediği ve Gazeteci-Yazar İbrahim Tığ’ın katıldığı söyleşi ve imza günü önceki akşam yapıldı.

"Kelebeğin Rüyası" adlı filmine konu olan Zonguldaklı Şair Rüştü Onur, 50’inci Kütüphaneler Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlikte anıldı. Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Küçük Salon’da yapılan etkinlikte Tığ, veremden hayatını kaybeden Şair Rüştü Onur’un eşi Mediha Sessiz’e yazdığı şiirlerden derlenen kitabını imzaladı.

Söyleşinin etkinliğinin açış konuşmasını ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun yaptı. Coşgun, son dönemlerde yerel tarihe eskiye oranla daha çok önem verildiğini ifade ederek “Zonguldak’ın yerel tarihi konusunda son dönemlere kadar bilgi kırıntılarıyla yetiniyoruz. Bu alanda hem Zonguldak merkezde hem Ereğli’de, Çaycuma’da yerel tarihe gönül veren arkadaşlarımızın çabalarıyla biraz daha somut bilgilerle daha yakından anlamaya ve tanımaya çalışıyoruz. Bu anlamda yerel tarih araştırması yapan arkadaşların çok katkısı var. Önemli işler yapıyorlar. Kendilerine bu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Gazeteci Yazar Tığ, söyleşide, “Zonguldak´ın saçak altındaki işçileri, çocukları, kenar mahalle insanları onu çok ilgilendirirmiş ve hep hüzünlendirmiş. Rüştü Onur, eşi Mediha Sessiz’e yazdığı 72 mektuptan oluşan ve 72 yıl sonra basılan mektuplarını ´Mektubun Avucumda´ adlı kitapta derledim. ´Rüştü Onur´ adlı kitabın ise bir özelliği var. Mümkün olduğunca Rüştü Onur´un yaşamını gerçekçi ve belgeleriyle ortaya koydum. Bildiğimiz bütün yanlışları bir kenara bırakarak belgeleriyle ortaya koydum. Bu kitabın bir başka özelliği ise Rüştü Onur´un o dönem yaşayan akrabalarıyla yaptığım söyleşiler yer aldı. Yakınları çok önemli bilgiler aktardı. Rüştü Onur’un ömrü yetmiş olsaydı, bugün bir Orhan Veli, bir Melih Cevdet, bir Cumalı, bir Oktay Rıfat olurdu. Daha çok eserler verirdi. İşte zamansız ölümü bizi bundan yoksun bıraktı" diye konuştu.

Söyleşinin ardından İl Halk Kütüphanesi Müdürü Müzeyyen Aksoy, Tığ’a plaket takdim etti. Tığ, daha sonra okurlarına kitabını imzaladı.

Editör: Pusula Gazetesi