Türkiye´de 37 ilde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetimindeki özel müze sayısı son verilere göre 177´ye yükseldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinden derlenen bilgiye göre, kamu kurum ve kuruluşları, gerçek ve tüzel kişilerle, vakıfların kendi hizmet konuları veya amaçlarını gerçekleştirmeleri için başvurmaları halinde özel müze açılmasına bakanlık tarafından izin veriliyor.

Özel müze kurma istekleri “Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmelik” hükümleri doğrultusunda incelenirken, müzenin yeterli nitelik ve nicelikte bulunması, sürekli hizmet vermesi hususları dikkate alınarak değerlendirme yapılıyor.

Gerçek ve tüzel kişilerce kurulan müzeler, bakanlığın izin belgesinde belirlenen konu alanlarına ilişkin taşınır kültür varlığı bulundurup, teşhir edebiliyor. Bu müzelerde taşınır kültür varlıklarının korunması ise devlet müzeleri statüsünde gerçekleştiriliyor.

Ülke genelinde 37 ilde yer alan, 177 özel müze her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

Türkiye´de en çok özel müzenin bulunduğu il ise 43 özel müze ile İstanbul. İstanbul´u 34 müze ile Ankara, 11 müze ile İzmir takip ediyor. Gaziantep ve Bursa´da 7´şer, Kütahya ve Aydın´da 6´şar, Eskişehir ve Çanakkale´de 5, Balıkesir ve Edirne´de 4, Malatya, Samsun, Muğla, Nevşehir ve Konya´da 3, Amasya, İçel, Kastamonu, Yalova, Kocaeli, Afyon, Şanlıurfa ve Antalya´da 2´şer, Bartın, Erzincan, Hakkari, Kayseri, Erzurum, Sakarya, Tokat, Düzce, Karabük, Kırıkkale, Zonguldak, Trabzon, Mardin ve Bayburt´ta 1´er özel müze yer alıyor.

Turizmin marka şehirleri arasında gün geçtikçe adını daha yukarılara yazdıran İstanbul´daki müzeler içerisinde ilginç eserleri de barındırıyor. Kiminin yapılışı çok eskilere dayanırken, kimi de 21’inci yüzyıldaki gelişimlerin ardından hayata geçirilen müzeler şöyle:

Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Sirkeci Garı TCDD Müzesi Sanat Galerisi, İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi, İstanbul Arkeoloji ve Kültür Müzesi, Adalar Müzesi, Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi, Kont Szechenyi İtfaiye Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Basın Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Haluk Perk Müzesi, Atatürk Müzesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim ve Heykel Müzesi, Aşiyan Müzesi (Tevfik Fikret´in Evi), Türkiye İş Bankası Müzesi, Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Müzesi, Santral İstanbul Enerji ve Çağdaş Sanatlar Müzesi, Pera Müzesi, Sait Faik Abasıyanık Müzesi, İstanbul Özel Okçular Tekkesi Müzesi, Rezzan Has Haliç Kültürleri Müzesi, Ayşe ve Ercüment Kalmık Müzesi, Osmanlı Bankası Müzesi, İstanbul PTT Müzesi, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi, Vakıflar Halı Müzesi, Vakıflar Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi, İSKİ Su Medeniyetleri Müzesi, Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi Sakıp Sabancı Müzesi, Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi, Miniatürk Mini Türkiye Parkı, Kazım Karabekir Paşa Müzesi, Masumiyet Müzesi, Orhan Kemal Müzesi, Yahya Kemal Beyatlı Kent Müzesi, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Akaretler Mustafa Kemal Müzesi, BJK Müzesi, Doğa ve Bilim Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi, 500’üncü Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Şehir Müzesi.

“HAFIZALARINA YATIRIM YAPMAK İSTEYENLERE, MÜZE ZİYARETİ ELBETTE ÇANAKCILAR ZARAFETİYLE...”

Çanakcılar Şirketler Grubu’nun internet sitesinde “Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi”yle ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

“Müzeler, toplumların yaşayan hafızalarıdır. Geçmişten geleceğe atılan bu köprünün yapıtaşlarını bulursunuz nefes aralıklarında... ‘Böyle miymiş?’ diye şaşarak baktığınız nesnel özne, hakikaten öyleymiş ve evrilip günümüzdeki gerçeğine kadar ulaşmış. Bu yüzden önemlidir, değerlidir müzeler fark edip anlayabilene... Şirketler Grubumuz Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Mithat Çanakcı´nın yıllar süren yoğun çabaları ile oluşturulan ‘Çanakcılar Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’, Çanakcıların sosyal sorumluluk projelerine verdiği ve toplumuna kazandırdığı çok önemli argümanlardan sadece biridir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Müzeler statüsünde bulunan müze, eklentili fabrika, hayvanat bahçesi ve botanik alanı müzeyi ziyaret etmek ve tarihsel bilincini güçlendirmek isteyen herkese kapılarını açıyor apansızca. Ücretsiz ve serbestçe dolaşabiliyor insanlar, tarihin kültürel miraslarını... Hafızalarına yatırım yapmak isteyenlere, müze ziyareti elbette Çanakcılar zarafetiyle...”
Editör: Pusula Gazetesi