Malkoç&[#]8217;un madencilerle bir araya geldiği etkinlikte yer alan 22&[#]8217;nci Dönem CHP Zonguldak Milletvekili ve Devrek eski Belediye Başkanı Nadir Saraç da, bir konuşma yaparak, belediye başkanı olduğu dönemde Zonguldaklı madencilerin Büyük Madenci Yürüyüşü&[#]8217;ne Devrek&[#]8217;te nasıl ev sahipliği yaptıklarını ve o günlerde yaşadıklarını genç madencilerle paylaştı.

O günleri Devrek&[#]8217;in en yetkili ağzından dinleyen Devrekli madenciler, Saraç&[#]8217;ın konuşmasını büyük bir ilgiyle dinlerken, konuşmasının sonunda kendisini alkışladılar.

CHP Devrek Belediye Başkan Adayı Songül Malkoç ise, Devrekli madencilerin Devrek&[#]8217;te yaşamlarını en güzel şekilde sürdürebilmeleri ve Zonguldak&[#]8217;a göç etmemeleri için madencilerin en kolay ev sahibi olabilecekleri olan TOKİ&[#]8217;yi belediye başkanı olduğunda Devrek&[#]8217;e getireceğinin müjdesini verdi.

Başkan Adayı Malkoç, şöyle konuştu:

&[#]8220;DESTEĞİNİZİ GÖZLERİNİZDE GÖRÜYORUM&[#]8221;

&[#]8220;Siz, alın teri döken, eli nasırlı kardeşlerimizsiniz. Sizler ekmeğini taştan yerin yüzlerce metre altından çıkaran kardeşlerimizsiniz. Onun içindir ki, siz eli öpülesi kardeşlerimizsiniz. Sizlerle zaman zaman bir araya geldik, sıkıntılarınızı çözmeye çalıştık. Sizlere işinizin kutsallığından ve zorluğundan dolayı hep ayrı bir önem verdim. Çünkü ben bu kültürü Büyük Madenci Yürüyüşü&[#]8217;nde ağabeyim Nadir Saraç&[#]8217;ın önderliğinde madenci kardeşlerimizi evlerinde misafir eden Devrek halkından aldım. Sorunlarınızı biliyorum. Eyüp Başkanımla, Muharrem Başkanımla sürekli görüşüyoruz. İşveren baskısı, ücret politikası, işçi açığının kapatılmaması, iş kazaları, taşeronlaştırma gibi sorunlar nedeniyle bir zamanların gözde mesleği madencilik bölge insanının tercihinde en son sırada kalmış durumda. Eminim hiçbiriniz çocuklarınızın madende çalışmasını istemezsiniz. Kapasitesinin üçte biri ile çalıştırılan TTK, göz göre göre zarar ettiriliyor. Kurum yetkilileri, 2 yıldır işçi açıklarının giderilmesini istiyor. Ama işçi alımı yok. Kurumda 3 kişinin yapacağı işi 2 kişi yapıyor. 1995&[#]8217;den bugüne istikrarlı bir işçi kadrosu ile çalışılmadı. Emekli olanların yerini düzenli olarak dolduramadı. Çalışanlar huzursuz, mutsuz, 2006-2009&[#]8217;da işe giren arkadaşların düşük ücret alıyor. Aynı işi yapan işçiler arasında ortalama 1400-1500 lira kadar fark var. Ama buna rağmen sizlerin üretiminde sıkıntı yok özverili bir şekilde çalışıyorsunuz. Taşeron sistemi köleliğe dönmüş durumda. Sürekli horlanırlarken, asgari ücretle çalıştırılıyorlar. Her an işten atılma korkusu altındalar. Kıdem tazminatları gasp ediliyor, sendika hakkı yok, toplu sözleşme hakkı yok, grev hakkı yok. Karın tokluğuna çalışıyorlar. Şunu biliyoruz; bu sadece bizim, Zonguldak´ın sorunu değil. Türkiye´nin her yerini işçiler için cehenneme çevirdiler. Sizlerin ev sahibi olmanızı çok, ama çok istiyorum. Bunun için öncelikle TOKİ&[#]8217;yi getireceğim. Kira öder gibi ev sahibi olmanızı sağlayacağım. Eşlerinizin de artık para kazanmasını istiyorum, bunun içinde seracılık ve çiçekçiliği geliştireceğim. Buralarda beraber üretip beraber pazarlayacağız. Eski terminal alanın durumu ortada. Burayı Devrek Turizminin giriş kapısı yapacağız. Yöresel ürünler pazarımızda ekmeğimizi, kömecimizi, bastonumuzu pazarlayacağız. Sizlerden gelen her öneriyi değerlendireceğiz, çünkü bu ilçeyi artık beraber yöneteceğiz. Bunun içinde sizlerden destek istiyorum, işin esası o desteği gözlerinizde görüyorum, ama gelin hep beraber çalışalım, daha da güçlü olarak yürüyelim. Bu ilçede söz sahibi olalım.&[#]8221;

Malkoç, projelerini de madencilere tanıttı ve 23 Mart tarihinde saat 14.00&[#]8217;de yine kendileriyle Çınar Otel&[#]8217;de bir araya geleceğini ifade etti.
Editör: Pusula Gazetesi