"Lavuar alanı en önemli projemiz. Lavuar alanı Zonguldak´ın önünü açacak tek projedir. Lavuar alanı konusunda herkes bir şeyler söylüyor ama bunların hiçbiri bir yere dayanmıyor. Bu işin imarının sahibi de belediyedir."


"Lavuar alanı sosyal amaçlı olmalı. Bir nevi Zonguldak´ın merkezi nefes alacağı bir yer olarak değerlendirilmelidir. 2010´a kalmadan işlemleri bitirip 2009´un üçüncü çeyreğine kadar bitirilip çalışmalara başlanacağını umut ediyorum."


Haber: İlknur Yılmaz


Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Zonguldak´ın önünü açacak en önemli ve tek projenin Lavuar alanı olduğunu söyledi.


Lavuar alanının proje ve planının düzenlenmesindeki tek sahibi Zonguldak Belediyesi&[#]8217;nin olduğunu belirten Başkan Eşref; "Lavuar alanı sosyal amaçlı yerler olmalı. Bir nevi Zonguldak´ın merkezi ve nefes alacağı bir yer olarak değerlendirilmelidir" dedi.


2010´a kadar da çalışmalara başlanacağını ifade eden Belediye Başkanı İsmail Eşref, konuşmasına şöyle devam etti: "Lavuar alanı en önemli projemiz. Kaynak gerektirmeden Zonguldak adına yaratılabilecek en güzel mekan. Lavuar alanı Zonguldak´ın önünü açacak tek projedir. Kanalizasyon projemiz hariç en önemli projemizdir. Lavuar alanı konusunda herkes bir şeyler söylüyor. Kurumlar, meslek odaları, dernekler, vakıflar bir şeyler söylüyor, forumlar yapılıyor ama bunların hiçbiri bir yere dayanmıyor. Bir dayanak olması lazım ve bu dayanak belediyedir. Bu işin imarının sahibi de belediyedir. Proje ve planının düzenlenmesindeki sahibi belediyedir. Korunması da Kültür ve Tabiatları Koruma Kurulu&[#]8217;nun ama mülkiyet sahibi de Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;dur.


Bu işin dört ayağı var. Birincisi kamuoyu yani kent konseyi, ikincisi belediye, üçüncüsü Türkiye Taşkömürü Kurumu, dördüncüsü de Kültür ve Tabiatları Koruma Kurulu&[#]8217;dur. Belediye plan yapacak. Arsa sahibi bu plana göre arsasını değerlendirecek. Koruma Kurulu bu planı onaylayacak veya onaylamayacak ve halk da bir şeyler isteyecek. Bu süreci başlatıyoruz. Bu ay içerisinde Mayıs ayı bitmeden bunu yapmak istiyoruz. Kent Konseyi henüz toplanmadı. Kent Konseyi&[#]8217;nin kurulması yasalara bağlı. Kent Konseyi&[#]8217;nin kurulması için 3 ay gerekir gibi maddeler var. Biz bu 3 ayı beklemek istemiyoruz. Kent Konseyi kurulmadan, Kent Konseyi&[#]8217;nin içerisindeki meslek odalarının, derneklerin, sendikaları, gençleri, kadınları tüm komisyonu toplayıp Kent Konseyi kurulmadan dahi o çalışmayı başlatmak, işin halkla danışma ayağını tamamlamak istiyoruz. Tüm bunlar tamamlandığında ve bu süreç bittiğinde Kültür ve Tabiatları Koruma Kurulu ile görüşerek, bu taleplerin burada olup olmayacağını tartışarak bir proje hazırlığına gideceğiz. Bu ya bir firmaya yaptırılır yada yarışma açılır. İkisi de bir yöntemdir. Tüm bunlar sonuçlandıktan sonra, Koruma Kurulu&[#]8217;ndan da onayı aldıktan sonra iş kurumla belediye arasındaki ilişkilere kalıyor.


Arsa sahibi diyecek ki; ´ben burayı satarak değerlendireceğim yada kat karşılığı değerlendireceğim yada yap işlet devret şeklinde değerlendireceğim´ diyebilir. Asıl sahip mülkiyet açısından Türkiye Taşkömürü Kurumu&[#]8217;dur. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra çalışmalara başlanacak. Ama Lavuar alanı için ana fikrimiz, her şeyden önce mevcut otopark düzeni ve bin´e yakın minibüslerin tamamı bodrum katına inmeli. Bunların üzerine de çok katlı binalar değil şehir meydanı olmalı. Arsanın tamamı 60 bin metrekare ise meydan da 20 bin metre ise 40 bin metrekarelik alana ne olacağına halk karar verecek.


Mimarlar Odası proje çalışması yapmıştı ve bunlarda sayılacak. Orada, açık ve kapalı otopark alanları, parklar, yeşil alanlar, su gösterileri, rekreasyon ve gezi alanları, eğlence alanları, sinema ve kültür faaliyetleri, kafeteryalar, restoranlar, müze, sanat galerileri, satış alanları veya üretim yerleri, konferans salonları ve kütüphaneler gibi alanlar olmalı. Yani sosyal amaçlı yerler olmalı. Bir nevi Zonguldak´ın merkezi burası olacak. Burası Zonguldak´ın nefes alacağı bir yer olarak değerlendirilmelidir diye düşünüyorum.


Kent konseyi, belediyenin yarışma ve proje yaptırma işleminin, kültür ve tabiatları koruma ile görüşmelerin tamamlanmasının, en son da TTK ile görüşme safhasının tamamlanmasının son bahara kadar sonuçlanacağını düşünüyorum. 2010´a kalmadan işlemleri bitirip 2009´un üçüncü çeyreğine kadar bitirilip çalışmalara başlanacağını umut ediyorum. Bu benim için çok önemli bir konu ve bu konu herkes tarafından ciddiye alındığı için teşekkür ediyorum.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi