Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan maden işçilerinin yılbaşı ikramiyelerini alamamasının ardından yaptıkları eylemle ilgili açıklamada bulunan AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar, kullandığı “Haddini bilmezler” ifadesinin yanlış yorumlandığını söyledi.

Emek işçisine hiçbir zaman böyle bir ifade kullanmayacağını ve her zaman yanlarında olacağını ifade eden Başkan Uçar, “Benim sözüm, cam-çerçeve kırmaya teşebbüs eden, polisi darp etmeye çalışan ve bunları örgütleyen insanlaradır” dedi.

Kendisini ticareti ve mal varlığıyla ilgili eleştirenlere de yanıt veren Başkan Uçar, “Beni eleştirenler, ben emek sarf ederken, gece geç saatlere kadar çalışırken, pantolon dikerken ve ütülerken, bu insanlar Çaycuma’da gazinolarda günlerini gün ediyorlardı” diye konuştu.

Uçar, Pusula’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“EMEĞİ VE ALIN TERİNİ EN İYİ BİLENLERDENİM”

“Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan işçi kardeşlerimizin 26 Aralık itibariyle ikramiyelerinin 3 gün geciktiğini öğrendik. Gecikme neticesinde de demokratik eylemlerini ortaya koymak üzere Genel Müdürlüğün önünde toplandıklarını duyduk. Ama orada demokratik tepkilerini koyma adına hak arayışı anlayışı içinde yapmış oldukları eylemde, güvenlikçilere taşkınlık yaptılar. Sivil polislere karşı direndiklerini ve buna benzer pek uygun olmayan eylemlerin içinde olduklarını gördük. Biz bununla ilgili bir açıklama yaptık. Bu açıklamanın ardından bir takım yöneticiler Twitter’da ve Facebook’ta şahsıma atfen bir takım açıklamalar yapmışlardır. Oysa ben 35 yılını madende geçirmiş bir işçinin çocuğuyum. Emeğin ve alın terini en iyi bilenlerden birisiyim. Beni eleştiren arkadaşlarımız hiçbir zaman, alın terinin, helal kazancın benim kadar ne olduğunu bilmezler. Bunu bilmelerini istiyorum. Babamın dışında akrabalarımın çoğu TTK’da çalışmıştır. Hiçbir tanesi de bir yerde yöneticilik yapıp da ‘yan sanatlara kaçayım, işe gitmemeyim’ şeklinde çalışan insanlar değildi.”

KULLANDIĞIM ‘HADDİNİ BİLMEZLER’ İFADEM İŞÇİLERE DEĞİLDİ”

“Bu eylemi koordine eden çevreler, kesinlikle gerçekten hak arayışı içinde olsalardı, bu taşkınlığa mahal vermezlerdi. Herkesin demokratik tepkilerine saygı duyuyoruz. TTK’nın, 11 yıllık dönemimiz içerisinde haklarını, sosyal talepleri, işçi istekleri, hepsiyle ilgilendim ve mücadele ettim. Bugün beni eleştiren arkadaşlar, kurumu benim kadar düşünemezler. Kurumun ayakta kalması için benim kadar mücadele eden insanlar değildir. Bu eylemi yapanların hepsi ideolojik, siyasi zihniyet içinde organize etmiştir. Benim oradaki ‘haddini bilmezler’ ifadesinin içinde kesinlikle alın teriyle ilgili yapılan bir açıklama değildir. Emekçilerimizin her zaman yanında olduk ve olmaya da devam ederiz. Ama ‘haddini bilmezler’ dediğim insanlar, madencileri kurumun önüne getirip de cam-çerçeve kırmaya teşebbüs eden, polisi darp etmeye çalışan bunları örgütleyen insanlardır. Ayrıca bunları örgütleyen insanlardan bir tanesi de iki gün sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun Devrek’teki karşılama töreninde bizzat elini öpen insanlardan bir tanesidir. Bu belli ki hak arayışı değildir. Ayrıca AK Parti iktidarında işçilerimizin KEY’ler, nema haklarının ödenmesi konusunda hassasiyet göstermiştir. 15 katrilyonluk parayı da ödemiştir.”

“BEN PANTOLON DİKERKEN, ONLAR GAZİNODA GÜNLERİ GÜN EDİYORDU”

“Benim şahsıma atfen yapılmış bir takım açıklamaları üzüntüyle okudum. Benim ticaretimle ilgili açıklama yapanlara buradan sesleniyorum; 30 yıldır ticaret yapıyorum. Beni eleştirenler ben emek sarf ederken, gece geç saatlere kadar çalışırken, pantolon dikerken ve ütülerken, bu insanlar Çaycuma’da gazinolarda günlerini gün ediyorlardı. Şimdi de ekonomik olarak kendilerini bizle kıyaslamaya çalışıyorlar. Önce kendi geçmişlerine bir baksınlar. Ondan sonra bizi eleştirsinler. Ben çalışan ve emek veren bütün işçilerimizin yanında olmaya devam edeceğim. Bu açıklamalar TTK işçisini bağlamamaktadır. İsim vermek istemiyorum, onlar kendilerini bilirler. AK Parti’ye karşı geçmişten Gezi Parkı olaylarından dolayı meydanlara çıkıp tencere-tava çalan insanlardır. O yüzden bu insanların gerçek duygularla işçinin emeğine saygı duyduklarını sanmıyorum. Bunlar emek mücadelesi veren değil, art niyetli insanlardır. İşçinin hiçbir zaman AK Parti döneminde alacağı kalmamıştır.”

Editör: Pusula Gazetesi