Bülent Ecevit Üniversitesi&[#]8217;nin (BEÜ) konuğu olarak Zonguldak&[#]8217;a gelen Türk edebiyatının yaşayan en büyük isimlerinden Yavuz Bülent Bakiler&[#]8217;in, &[#]8220;Türkçeye Tuzak&[#]8221; başlıklı konferansı yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu&[#]8217;nda, dün gerçekleşen konferansa öğrenciler ve Zonguldaklı edebiyatseverler büyük ilgi gösterdi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Muhlis Bağdigen, Prof. Dr. Orhan Uzun, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Yıldırım, öğrenciler, akademik ve idari personel, Zonguldak Uzun Güney Köyü Ortaokulu 8&[#]8217;inci sınıf öğrencileri ile davetliler izledi.
Konferans öncesinde yayınlanan ve BEÜ Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından hazırlanan &[#]8220;Yavuz Bülent Bakiler Tanıtım Filmi&[#]8221; katılımcıların büyük beğenisini kazandı.
&[#]8220;SÖZÜN MÜŞTERİSİ KULAKTIR&[#]8221;
&[#]8220;Sözün müşterisi kulaktır&[#]8221; diyerek sözlerine başlayan Yavuz Bülent Bakiler, kulak müşteri olmadığı zaman, yani dinleyicisi olmadığı zaman sözlerin ve konuşmanın bir anlam ifade etmediğini belirtti. Bakiler, &[#]8220;Türkçeye Tuzak deyince farklı milletlerin dilimize verdiği zararlardan söz ettiğim zannedilmesin; Türk milletinin kendi diline verdiği zararlardan bahsediyorum. Okula başlayana dek yedi yıl evde ailemizden öğrendiğimiz Türkçe üzerine öğrenim sürecinde okulda öğrendiklerimizi ekliyoruz. Yaklaşık 18 yıl Türkçe öğreniyoruz. Üniversiteye gittiğinizde yine Türk dili dersi almak zorundasınız; çünkü Türkçe öğrenmiyorsunuz o güne kadar. Bir insan, ülkesinin tarihini, edebiyatını, kültürünü anlatan eserleri okuyup anlayacak; bunları ifade edebilecek kadar dilini bilmek zorundadır. Ben kendimi örnek vermek istiyorum; hukuk fakültesinde öğrenim görmeye başladığımda toplum önünde konuşacak yeteneğim yoktu, çünkü hiç okumamıştım o zamana kadar. Derslerde anlatılanları, kitaplarda yazanları anlamıyor; bunları ve kendimi ifade edecek gücü bulamıyordum. Bunun sebebi, kelime haznemin yetersiz oluşuydu. Ben o dönem okumaya ve öğrenmeye başladım. Sizler de üniversite öğrencisisiniz. Okuyacaksınız, okudukça eksikliklerinizi göreceksiniz ve konuşacak düzeye erişeceksiniz&[#]8221; dedi.
&[#]8220;Bizim millet olarak geçmişten bu güne yaşadığımız her türlü sorunun, sıkıntının ve çıkmazın temelinde yatan önemli bir problem var; bu da kültür ordumuzun zayıflığıdır. Eğer öğretmenler ve o öğretmenler tarafından bizlere okutulacak olan bilgi, belge ve dersler öncelikle tarihimizi, kültürümüzü ve bunların yanında genel bilgi haznemizi geliştirici nitelikte olursa biz kendimizi ve kim olduğumuzu tanıyabiliriz&[#]8221; diyen Bakiler, Osmanlı İmparatorluğunun duraklama ve gerileme dönemlerini yaşanmasındaki temel nedenlerden birinin de dil olduğunu vurguladı. Kelime dağarcığının insanın cebindeki paraya benzediğini belirten Yavuz Bülent Bakiler, Atatürk döneminde ve sonrasında Türk dili üzerinde yaşanan gelişme ve sorunlara da değindi.
Yavuz Bülent Bakiler konferansın ardından &[#]8220;Şiirimizde Ana&[#]8221; adlı eserini öğrenciler ve konuklar için imzaladı.
Bakiler, Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer&[#]8217;i makamında ziyaret etti. Rektör Özer tarafından BEÜ&[#]8217;yü ziyareti anısına Bakiler&[#]8217;e, Devrek bastonu, bir yağlıboya tablo ve çeşitli hediyeler sunuldu.
Editör: Pusula Gazetesi