Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) TAŞ Genel Müdürü Oğuz Özgen, kriz dönemi başlarında tonu bin 200 dolar seviyesinde olan mamul fiyatlarının, 400 dolar seviyelerine kadar gerilediğini, gerilemeye de devam ettiğini bildirdi.


Özgen, ERDEMİR çalışanlarına yönelik yayımladığı genelgede, şu anda dünyanın son yüzyılın en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya kaldığını, ABD´de başlayan ve önce finans sektörünü vuran krizin dalga dalga reel sektörü de etkisi altına aldığı belirtti.


Türkiye´de 2008´in üçüncü çeyreğinden itibaren de dalga dalga hissedilen krizin Eylül-Ekim aylarından itibaren sanayiyi de etkisi altına aldığını anlatan Özgen, şunları söyledi:


´´Otomotiv sektörü başta olmak üzere beyaz eşya, boru, makine ve teçhizat sektörlerini tam olarak etkilemiştir.


Müşterilerimiz olan bu sektördeki daralma şirketimize de yansımıştır.


Kriz dönemi başlarında tonu bin 200 dolar seviyesinde olan mamul fiyatlarımız, 400 dolar seviyelerine kadar gerilemiş olup, gerilemeye de devam etmektedir.


Ülkemizdeki birçok işletme krize karşı üretimlerini durdurmuş, toplu işçi çıkarma ve benzeri tasarruf tedbirlerini uygulamaya başlamıştır.


Ülkemiz yüzde 15,5 ile işsizlikte dünya rekoru kırmış ve maalesef bu konuda 1. sırada bulunmaktadır.


Bir yılda 1 milyon 59 bin kişi işsizler ordusuna katılmıştır.


ERDEMİR&[#]8217;de gerekli tasarruf tedbirlerini uygulamaya koymuştur. Ancak, şirketimiz krizin başladığı Ekim ayından bu yana 6,5 aydır eleman çıkarmayı gündeme getirmemiş, bunun yerine maliyetlerin düşürülmesi ve krizden çıkışımızı sağlayacak diğer alternatif önlemleri hayata geçirmeyi tercih etmiştir.´´


ÜCRETLERDE FERAGAT


Özgen, sürecin şimdiye kadar yapılanların ötesinde bir çabayı gerektirdiğini belirterek, şöyle devam etti: ´´Giderek ağırlaşan krizin etkilerinden şirketimizi koruyabilmek için yıllar içinde yetiştirdiğimiz, ekmeğimizi paylaştığımız elemanları işten çıkarma yerine, çalışanlarımızın özverisine güvenme temel ilke olarak benimsenmiştir.


Buna göre, başta ben Genel Müdürünüz ve yardımcılarım olmak üzere tüm yönetici arkadaşlarım, kriz sonuna kadar ücretlerimizden belli oranda feragat ederek, fedakarlık yapmayı kararlaştırmış bulunuyoruz. Sizlerin de bu konuda katkı sağlayacağınıza inancım tamdır.


Bu bağlamda, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki demir çelik sektöründe de gittikçe genişleyen, derinleşen ve süresi kestirilemeyen genel ekonomik krizin oluşturduğu zararların etkilerinin şirketimiz açısından en alt düzeye indirilmesine yönelik olarak; ERDEMİR TAŞ´de ve en önemli iştiraki İskenderun Demir ve Çelik Fabrikaları AŞ´de, alınan ve alınmakta olan tüm önlemlerin yanı sıra toplu iş sözleşmelerinin tarafı işçi sendikaları ile işverenler arasında yaşanılmakta olan koşullar çerçevesinde, sizlerden gelen çözüm önerileri de dikkate alınarak, toplu iş sözleşmesinin bazı maddelerinin 16 aylık süre için tadil edilmesi konusunda anlaşma sağlanmıştır.´´


YÜZDE 35 ORANINDA İNDİRİM


Türkiye´de bu büyüklükte ilk uygulanan anlaşmanın yaşanan koşullarda çok sayıda işçinin işten çıkarılmasının alternatifi olması sebebiyle iş barışına hizmet ettiğini anlatan Özgen, şu görüşlere yer verdi:


´´Ücretler ve ücrete bağlı diğer hakların, nakdi ve gayri nakdi sosyal yardımlar hariç, 1 Mayıs tarihinden itibaren yüzde 35 oranında indirilmesi karara bağlanmıştır.


Bu anlaşmanın bütün şartları, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki personelimizin yanı sıra en üst düzey yöneticilerimiz ve toplu iş sözleşmesi kapsam harici personelimiz dahil olmak üzere tüm personele istisnasız aynen uygulanacaktır.


Bu uygulama, şartlara ve kalıcı iyileşmelerin tespitine bağlı olarak tekrar gözden geçirilebilecektir. Bunun yanı sıra kriz dönemlerinde şirketler tarafından yaygın şekilde benimsenen ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği şirketimizin yapısına uygun olmaması nedeniyle faydalı görülmemiştir.´´


´´ERDEMİR ANITTIR´´


Özgen, ERDEMİR´in 1965 yılından itibaren 44 yıllık süre içinde sayısız çalışanının yerleştirdiği taşlarla yükselmiş bir anıt olduğunu belirterek, şunları kaydetti:


´´Geçen süre içerisinde karşılaşılan her zorluk ERDEMİR´li olma inancı, ekip ruhu ve sonsuz aidiyet duyguları ile aşılmıştır.


Şirketimizi bugünlere taşıyan tüm çalışanlarımıza sonsuz teşekkürler sunarım.


Şirketimizin ekonomik hayatı süresince karşılaşılan en ağır buhranlardan biri olmakla birlikte, bütün dünyayı sarsan bu krizin, tecrübeli, kalifiye ve bağlı çalışanları olan şirketimiz için daha güçlü yarınlara erişmede bir adım olduğunu değerlendiriyorum.


Şirketimizin bu zor günleri geçirmesinde en üst düzey dahil tüm çalışanlarımız için yapılacak bu uygulamada göstereceğiniz özveri, birlik ve beraberlik ruhu için şimdiden teşekkür ediyorum.´´


ERDEMİR VE İSDEMİR TOPLU SÖZLEŞMELERİNDEKİ TADİL


ERDEMİR´den 21 Nisan&[#]8217;da İMKB´ye gönderilen yazıda, ERDEMİR ve en önemli iştiraki İskenderun Demir ve Çelik A.Ş´de, toplu iş sözleşmelerinin tarafı olan işçi sendikaları ve işverenlerin yürürlükteki toplu iş sözleşmelerinin kimi maddelerinin 16 aylık bir süre için tadil edilmesi konusunda anlaştığı, bu anlaşmaya göre, ücretler ve ücrete bağlı diğer haklar yüzde 35 oranına indirileceği, ancak nakdi ve gayri nakdi sosyal yardımların bu indirimden etkilenmemesinin kararlaştırıldığı belirtilmişti.


Yazıda, anlaşmanın bütün şartlarının, en üst düzeydeki yöneticiler dahil olmak üzere hiçbir istisna yapılmaksızın, toplu iş sözleşmesi kapsamında olmayan diğer tüm personele de aynen uygulanacağı, uygulamanın şartlara ve kalıcı iyileşmelerin tespitine bağlı olarak yeniden gözden geçirilebileceği kaydedilmişti.

Editör: Pusula Gazetesi