Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü&[#]8217;nde gece vardiyasında çalışan 300 maden işçisi, iş güvenliği önlemleri ve çalışma koşullarının yetersiz olduğu gerekçesiyle sabah ocaktan çıkmama eylemi başlattı. Soğuğa rağmen TTK ve sendika yöneticilerinden kesin bir yanıt almayı bekleyen işçiler, öğle saatlerinde müjdeli haberi aldılar.

TTK Genel Müdür Yardımcıları İsmail Güner ve Mustafa Şimşek ile görüşmesi sonunda işçilere açıklama yapan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taleplerinin karşılanacağını bildirdi. Bunun üzerine işçiler, saat 14.30´dan itibaren gruplar halinde ocaktan çıktı.

Eylem sırasında yerin 170 metre altında bekleyen işçilerden Mustafa Telli fenalaştı. Telli, arkadaşları tarafından ocaktan çıkarılarak ambulansla Atatürk Devlet Hastanesi´ne kaldırıldı. Telli´nin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

&[#]8220;MADENCİNİN ÜZERİNDE İŞ BASKISI VAR&[#]8221;

GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, madencilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle ocaktan çıkmama haklarını kullandığını söyleyerek, "İşçi arkadaşlarımızın, yer altında ´fayton´ dediğimiz işçileri taşıyan aracın geç geldiği, bu nedenle giriş çıkış saatlerinin uzadığı, sağlıklı giriş çıkış koşullarının oluşmadığı, ayrıca kapıların kilitlenmesiyle iş baskısı oluşturulduğu yönünde şikayetleri vardı. TTK yetkileriyle yaptığımız müzakereler sonunda olay tatlıya bağlandı. Fakat TTK´nın 3 binin üzerinde işçi açığa var. 2012´de, 4 bin 492 işçi alımı için hazineye başvurdu kurum. O günden bu yana 850 işçi emekli oldu. 3-4 kişinin yapması gereken işi 1, 2 kişi yapmaya başladı. Bu da arkadaşlar üzerinde ciddi anlamda iş baskısı oluşturmaya başladı. Kapı kilitlenmesi, cezaevi görüntüsü veren bir durum... Madencinin bu şikayetlerinin iyileştirilmesi yönünde söz aldık" diye konuştu.

&[#]8220;İŞ GÜVENLİĞİ İSTİYORUZ&[#]8221;

Ocak önünde eyleme destek veren maden işçileri de, yer altında iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu, maden işçisine gereken değerin verilmediğini söyledi. Baskı altında çalıştıklarını ileri süren işçiler, "Ocakta emniyet olduğu söyleniyor ama ocakta iş güvenliği emniyeti sıfır. Eleman yetersiz, ana yollarımızı güvensiz, üretim elverişli değil. Kent merkezindeki TTK Sağlık Merkezi&[#]8217;nde 7-8 doktor her gün personel muayenesinde. Burada sadece donanımsız bir ambulans, 2 acil tıp teknisyeni var. Onlar da telefonla çağırılıp geliyor. İş güvenliği istiyoruz" diye konuştular.

Sabah 08.00´de ocakta iş başı yapması gereken ve ocak önünde bekleyerek eyleme destek veren gündüz vardiyasındaki işçiler de mesailerinin bitimine 1,5 saat kala eylemin sona ermesiyle ocağa girmeden evlerine gitti.

Editör: Pusula Gazetesi