Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve oğlunu öldürme talimatını yerine getirmeyen tetikçinin itiraflarıyla ortaya çıkarılan Erçin M. liderliğindeki suç örgütüne ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nca hazırlanan iddianamede, ilçede nüfus ile birlikte artan ekonomik güç, suç örgütünün oluşmasında etken olarak gösterildi. 2005 ve 2012 yılları arasında “adam öldürmek, adam öldürmeye teşebbüs, tehdit, yağma” gibi suçlara karışan örgüt üyeleri hakkında hazırlanan ve Ankara 13´üncü Ağır Ceza Mahkemesi´nce kabul edilen iddianamede, ilçenin sosyoekonomik yapısına dikkat çekildi.

NÜFUS 52 YILDA 100 BİN ARTTI

İddianamede, 1960´da 8 bin 812 olan ilçe nüfusunun, 1973´te 31 bin, 1990´da 64 bin 859, 2000´de 79 bin 486, 2012´de ise 108 bin 996´ya yükseldiği belirtildi. 15 ağır sanayi kuruluşu ve 81 orta ölçekli işletmenin faaliyet gösterdiği ilçede nüfus artış hızının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olmasına neden olarak 1965´te kurulan Erdemir gösterildi. 2007´ye kadar ülkenin yassı çelik üreten tek fabrikasının Erdemir olması nedeniyle ilçede sac alım-satım işi yapan tüccarların ortaya çıktığı ve buna bağlı olarak taşımacılık sektörünün de geliştiği belirtildi. Sac tüccarlarının tüm illerden sipariş almaları nedeniyle ilçede 25 bankaya ait şubenin faaliyet gösterdiğine de dikkat çekildi.

SUÇ ÖRGÜTÜ OLUŞUMU İLÇENİN KADERİ

Ekonomik seyrin yüksek düzeyde olmasının tefecilik, çek-senet tahsilatçılığı gibi suçların yanında, örgütlü suçların da işlenmesine neden olduğu belirtildi. Erçin M. liderliğindeki suç örgütünden önce, 2004´te E.K., 2006´da H.L., yine 2006´da Y.D. ve 2009´da A.L. hakkında, “haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla silahlı suç örgütü kurmak”tan adli işlem yapıldığı hatırlatılan iddianamede şöyle denildi:

"İlçenin ekonomik gücü, demografik yapısı ve İstanbul´a yakınlığı suç oranının yüksek olmasına, işlenen suçun şiddetinin ağır ve sonucunun vahim olmasına neden olmaktadır. İlçenin örgütlü suç geçmişi incelendiğinde her 3 yılda bir kendiliğinden bölge adliye mahkemelerinin görev alanına giren suç örgütünün oluştuğu görülmektedir. Piyasada dolaşan canlı paranın fazlalığı ve yaşanan yoğun göç, suç örgütü oluşumunu ilçenin kaderi haline getirmiştir."

İddianamede, ayrıca, Erdemir´in 2007´den sonra sektördeki tekelliğinin kırılmasının ardından, 2008´den yaşanan ekonomik krizin de örgütlü suçları tetiklediğine vurgu yapıldı.
Editör: Pusula Gazetesi