CHP Zonguldak Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Ali İhsan Köktürk ile CHP Bartın Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Muhammet Rıza Yalçınkaya, CHP Karabük İl Başkanlığı ve CHP Safranbolu İlçe Başkanlığı&[#]8217;nca yapılan davet ve düzenlenen program çerçevesinde Karabük Safranbolu ilçesinde partililer ve halkla buluştular.

Öncelikle, CHP Safranbolu İlçe Başkanlığı binasında CHP yöneticileri ve belediye başkanı aday adaylarıyla bir araya gelen Köktürk ve Yalçınkaya, daha sonra birlikte esnaf ziyareti gerçekleştirdiler.

Esnaf ziyaretinin ardından Safranbolu pazaryerinde üretici ve pazarcı esnafıyla bir araya gelen Köktürk ve Yalçınkaya, esnafın ve pazaryerinde alışveriş yapan Safranboluluların sorunlarını dinleyip düşüncelerini aldılar.

Ardından, küçük sanayi sitesini ziyaret eden Köktürk ve Yalçınkaya, Safranbolu Öğretmenevi&[#]8217;nde eğitim emekçileriyle bir araya geldiler.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, ziyaretlerde yaptığı konuşmalarda, Zonguldak, Bartın ve Karabük&[#]8217;ün kalkınmasını sağlayacak en büyük projenin Filyos Vadi Projesi olduğunu belirterek, &[#]8220;Büyük Zonguldak olmanın mutluluğunu hep birlikte yaşadık. Siyasi iktidarlar, Bartın ve Karabük&[#]8217;ü il yaptı. Dolayısıyla Bartın olarak 1991 yılında il olduk, artık il olan bir bölgenin tekrar geriye dönüp ilçe haline gelmesini ne ben ne de Bartın&[#]8217;da vatandaşlarımız ister. Bir büyük Zonguldak&[#]8217;ın içinden iki tane il çıktı, Zonguldak, Bartın ve Karabük aslında bütünleşerek, büyükşehir modelinden ortaya konulmasından öte bence eski büyük Zonguldak olarak bölgenin büyümesi için, ekonomik zenginlik için Karabük, Bartın ve Zonguldak&[#]8217;ı da içine alacak kalkınma hamlesi başlatılmalı. Projelerin hayata geçirilmesi lazım, bir GAP projesi varsa, bir Doğu Karadeniz Projesi varsa bence Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini ilgilendiren o büyük Zonguldak projesini hayata geçirip, bu bölgede yaşayan insanların yaşam standartlarını yükseltecek projelerin hayata geçmesi gerekiyor&[#]8221; dedi.

Filyos Projesi&[#]8217;nin A&[#]8217;dan Z&[#]8217;ye halka anlatılması gerektiğini belirten Yalçınkaya, &[#]8220;Filyos Vadi Projesi, 30 senedir konuşulan bir proje. Benim çocukluğumdan beri bu proje konuşuluyor. Türkiye&[#]8217;nin en büyük projelerinden birisi olacak deniliyor. Her seçim dönemi gündeme getiriliyor, her seçim dönemi projelerin başlayacağı bildiriliyor ancak yerinde sayılıyor. Zonguldak, Bartın ve Karabük&[#]8217;ün kalkınmasını sağlayacak en önemli proje Filyos Vadi Projesi&[#]8217;dir. Bu projenin A&[#]8217;dan Z&[#]8217;ye ne olduğu, ne getirip ne götüreceği detaylı olarak halka anlatılıp, bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor&[#]8221; diye konuştu.

&[#]8220;BÜYÜKŞEHİR PROJESİ SİYASİ RANT PROJESİDİR&[#]8221;

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk ise, Bartın ve Karabük&[#]8217;ün Zonguldak&[#]8217;a bağlanması konusunda yapılan tartışmaların siyasi rant olduğunu belirterek, kırsal alanı çok olan illerde yatırımların eşit olarak yapılmayacağını söyledi. Köktürk, &[#]8220;Ben Zonguldak, Bartın ve Karabük&[#]8217;ü asla birbirinden ayrı olarak görmüyorum. Ekonomik gelişmişlik olarak birlikte kalkınmayı arzu ediyoruz ama yine den il olan Bartın ve Karabük&[#]8217;ü farklı bir noktaya taşıyacak bir gelişim sürecinin yaşayabilmenin olanaklı olmadığını düşünüyorum. Gündeme getirilen bu öneri aslında büyükşehir projesinden öte siyasi rant projesi olarak gündeme geldi. Bu proje CHP Meclis Grubu&[#]8217;nda eleştirildi. Buradaki asıl amaç büyükşehir yapılan illerde ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamak değil, maalesef yerel seçimlerde kırsal seçimlerde seçmenin oylarını alarak belediyeleri AK Partileştirme projesi olarak gündeme geldi. Bartın ve Karabük&[#]8217;ün Zonguldak&[#]8217;tan tek bir belediyeden yönetildiğini düşünürsek, köylerin ve diğer yerlerin yatırımlardan eşit şekilde yararlanabilmesi mümkün değil. Büyükşehir projesi yarı çap dahilinde uygulanırsa, kentleşmenin yüksek olduğu kentlerde uygulanırsa başarılı olur. Bir İzmit kentleşmiştir, orada kırsal alan diye bir ayırım söz konusu değildir, buralarda büyükşehir projesi uygulanabilir. Ama Zonguldak, Bartın ve Karabük&[#]8217;te kırsal kesimi çok olan, köyleri bir birinden uzak ve sayıca fazla olan kentlerde büyükşehir projesi sadece siyasi rant olarak değerlendirilir. Biz büyük Zonguldak&[#]8217;ı kalbimizde, düşücülerimizde yaşatıyoruz&[#]8221; dedi.

Filyos Vadi Projesi ile ilgili genel bütçeye tek bir kuruşun koyulmadığını belirten Köktürk, şunları söyledi:

&[#]8220;Sadece Zonguldak, Bartın ve Karabük değil, bütün Batı Karadeniz&[#]8217;in en büyük projesi olan Filyos Vadi Projesi var, bu projenin adı aslında Batı Karadeniz Kalkınma Projesi. Bu proje maalesef genel bütçeden hak ettiği payı alamıyor. Türkiye&[#]8217;nin birçok yerinde bir çok proje özel ilgiye mazhar olurken, Zonguldak&[#]8217;taki, Bartın&[#]8217;daki, Karabük&[#]8217;teki projeler ve Filyos Vadi Projesi üvey evlat muamelesi görüyor. Siyasi iktidar daha geçen aya kadar Filyos Limanı&[#]8217;nın Avrupa Birliği hibe fonları ile yapılması konusunda çaba içerisindeydi, her seçim döneminde &[#]8216;Temelini atıyoruz&[#]8217; diyor, ama her seçim döneminde Filyos ile ilgili genel bütçeye tek bir kuruş ödenek koymuyor. Her sene Filyos Vadisi&[#]8217;nde yaşayan bir milletvekili olarak önerge veriyorum, &[#]8216;Limanın temeli ne zaman atılacak?&[#]8217;, &[#]8216;Hangi tarihte bitecek?&[#]8217;, &[#]8216;Ödenek olarak bütçeye kaç lira konuldu?&[#]8217; diye Filyos Limanı için bir tek kuruş genel bütçeye konulmadı. Bunun dışında rakamlara baktığımızda başka iller ödediği verginin 6-7 katı kadar kamu yatırımı alırken, Zonguldak ve bizim bölgemiz maalesef ödediği verginin 5&[#]8217;de 1&[#]8217;i kadar kamu yatırımı alıyor ve üvey evlat muamelesi görüyor. Bölgenin kalkınması bir büyük şehir uygulamasından değil, tam tersine Karabük, Bartın ve Zonguldak&[#]8217;ı aynı oranda kalkındıracak, buradaki yaşam standardını yükseltecek, ekonomiyi güçlendirecek bu temel projelerin hayata geçmesiyle mümkün oluyor. AK Parti&[#]8217;nin bugüne kadar bu projeler üvey evlat olarak baktığını biliyoruz. Siyasal iktidar; Zonguldak, Bartın ve Karabük&[#]8217;e samimi davransın. Zonguldak, Bartın ve Karabük çok acılar çekti, bedeller ödedi. Biz artık siyasal iktidarın da Zonguldak, Bartın ve Karabük&[#]8217;ün ödediği bedellerin karşılığı olarak hak ettiği yatırımları almasını arzu ediyoruz.&[#]8221;
Editör: Pusula Gazetesi