Zonguldak Barosu, 2013-2014 adli yılının açılış nedeniyle önceki akşam Emirgan Otel&[#]8217;de kokteyl verdi. Kokteyle; Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, 3&[#]8217;üncü Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ergün Özgün, Zonguldak Belediye Başkan Vekili Turgut Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Neşe Kurt, CHP İl Başkanı Halil Furat, CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, TED Koleji Vakfı Başkanı Burçin Bahadır, KESK&[#]8217;e bağlı şubelerin temsilcileri, CHP Gençlik Kolları, hakimler, savcılar ve avukatlar katıldı.

Zonguldak Baro Başkanı İbrahim Kerem Ertem, kokteyle katılan davetlileri tek tek kapıda karşıladı. Davetlilere Emirgan Otel&[#]8217;in hazırladığı birbirinden lezzetli sıcak ve soğuk menüden ikram edildi. Ertem, kapıda karşıladığı davetlileri yine kapıya kadar uğurladı.

Baro Başkanı Ertem, Zonguldak Adliyesi&[#]8217;nde bütün birimlerle uyum içerisinde çalıştıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

&[#]8220;UYUM İÇERİSİNDE HUKUK MEKANİZMASINI İŞLETMEYE ÇALIŞIYORUZ&[#]8221;

&[#]8220;Hukukun gerçekleşmesi, vicdanlara uygun kararların alınması, hakkın adaletin dağıtılması konusunda mahkemeler tarafsız ve bağımsız mahkemelere büyük görev düşüyor. Zonguldak&[#]8217;ta Adalet Komisyonu Başkanımız, Başsavcımız, Bölge İdaresi Mahkemesi Başkanımız ve Baro Başkanlığı&[#]8217;yla uyum içerisinde hukuk mekanizmasını işletmeye çalışıyoruz. Bu anlamda önümüzdeki dönemlerde bu uyum ve birliktelik ruhunu daha da perçinleyerek yolumuza devam ediyoruz. Hukukçular, her adli yıl açılışında, hukukun üstünlüğü ve hukuk devletinin geliştirilmesi üzerinde fikir beyan ederler. Evet, her başlangıç umudu yüklenmiştir. Kimi meslektaşlarımızın aylarca süren ceza soruşturmalarına maruz kalmaları, davalarının aylarca açılmaması, fikirleri ne olursa olsun, yüzlerce meslektaşlarımızın aylardır tutuklu olmaları, zorla adliyelerden çıkartılmaları, kazanılan özlük haklarının kullanımlarının engellenmeleri, bazı Barolarımız hakkında, Gezi Parkı sürecinden dolayı savcılık soruşturmaları açılması, Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu kapsamında ve Avukatlık Kanunu 44-B maddesi gereğince sadece yabancı hukuklar ve milletlerarası hukuk konularında danışmanlık yapmaları zorunlu olan yabancı hukuk şirketlerinin 300´ü aşan sayıları ile dava takiplerine de başlamaları, bu şirketlerin TBMM Anayasa uzlaşma komisyonunun 113/4&[#]8217;üncü maddesinde belirtildiği üzere anayasal güvenceye alınmaları, &[#]8216;umudumuzu&[#]8217; kırmaktadır.&[#]8221;

&[#]8220;TARAFSIZ VE BAĞIMSIZ MAHKEMELERE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR&[#]8221;

Tarafsız ve bağımsız mahkemelere büyük görev düştüğünü ileri süren Ertem, &[#]8220;Anlaşılan odur ki, mesleğin yapılabilirliğine, disiplinine, etkinliğine, savunma hakkının sınırlandırılmamasına, tez-antitez düzleminde silahların eşitliğine, hukukun üstünlüğü ve gerçek hukuk devleti ilkesinin takibine, avukatları-Baroları yargının paydaşı kılma çabasına, serbest kamusal hizmet mantığının geliştirilmesine dair &[#]8216;yeni bir meslek algısının&[#]8217;, &[#]8216;demokratik, şeffaf, eşitlikçi, sosyal, Baro anlayışının&[#]8217; geliştirilmesi gerekmektedir. Barolar, kurumsal büyüklükleri açısında giderek hantal, etkisiz, bürokratik bir yapıya bürünme tehlikesiyle karşı karşıyadır; bu anlamıyla, Barolar içinde, akademik tarzın geliştirilmesi, bilimsel incelemelerin, sorun çözücü mekanizmaların kurulması gerekmektedir. Birey hak ve özgürlükleri öncelikli değer kabul eden, hak ve özgürlükleri geliştiren ve devleti bu anlamda insanileştiren, masumiyet karinesine sıkı sıkıya bağlı, savunma sınırlarını savunmaya bırakan, Uluslararası hukuk ilkelerini kabullenmiş, halkla bütünleşmiş, fildişi kuleden sıyrılmış, otokrat anlayıştan arınmış, yargısal erki paylaşan bir yapıdan söz edersek; o zaman vicdanlara sığacak adaleti yazarız&[#]8221; diye konuştu.

Kokteyl, havai fişek gösterileriyle sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi