Zonguldaklılar, umudunu Filyos Projesi&[#]8217;ne bağladı. Proje kapsamındaki liman ihalesinin önümüzdeki ay yapılacağı, böylece projenin ilk ayağının hayata geçirilmiş olacağı bildirildi.

Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Kamuran Öner, Zonguldak´ta 147 bin 75 emekli, 132 bin 176 da çalışan sigortalı olduğunu söyledi. Zonguldak´ta, emeklilerin daha fazla olduğunu belirten Öner, bunun en önemli nedenlerinden birisinin Türkiye Taşkömürü Kurumu´ndaki (TTK) emekli sayısının her yıl artması olduğunu kaydetti. Kentin en önemli istihdam alanlarının kömür ile demir çelik sektörü olduğunu vurgulayan Öner, "TTK´da emekli sayısı giderek artıyor. Yeni işe alımlar sınırlı olduğu için bu durum aktif-pasif dengeyi etkiliyor. Ayrıca bu durum kentte yeni iş alanlarının, yeni istihdam alanlarının yaratılamadığını gösteriyor" dedi.

ÖNER: &[#]8220;UMUDUMUZ VAR&[#]8221;

Müdür Öner, Filyos Projesi ile bu dengenin değişebileceğini söyledi. Öner, "Filyos Projesi&[#]8217;yle istihdam alanlarının artacağını, buna bağlı olarak aktif sigortalı sayımızın da artacağını düşünüyorum. Filyos devreye girerse, kentin istihdam açısından önü açılacak. Bunun da ekonomik hayata canlılık getireceğini, istihdamı artıracağını ve kentin diğer illerde olduğu gibi aktif dengesinin leyhte olacağını düşünüyorum. Yani çalışan sayısının emekli sayısına oranla daha yüksek bir il olma umudumuz var" diye konuştu.

ALABAŞ: &[#]8220;TTK İLE ŞEHİR DE KÜÇÜLDÜ&[#]8221;

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da, kentin sadece kömüre dayalı, TTK´ya dayalı bir ekonomisi olduğunu vurguladı. TTK´nın küçülmesiyle şehrin de küçüldüğünü ifade eden Alabaş, "Çalışanların emekli olmasıyla şehir emekçi kentinden emekli kentine dönüştü. Bölgedeki istihdamı artırabilecek proje Filyos olarak görülüyor. TTK´daki işçi açıkları giderildiğinde, Filyos projesi hayata geçirildiğinde bölgemiz yeniden emekçi bölgesi, emekçi kenti olmaya aday olacaktır" dedi.

LİMAN İHALESİ EYLÜL&[#]8217;DE

Çaycuma İlçesine bağlı Filyos Beldesinde &[#]8220;Karma Endüstri Bölgesi&[#]8221; ilan edilen 8 milyon hektarlık alanı kapsayan Filyos Projesi ile tersaneler, demir çelik fabrikaları, enerji santralleri, liman, çimento ve mobilya fabrikaları gibi tesislerin kurulması öngörülüyor. Proje kapsamındaki liman ihalesinin önümüzdeki ay yapılacağı, böylece projenin ilk ayağının hayata geçirilmiş olacağı bildirildi.
Editör: Pusula Gazetesi