İşyerinde manda yoğurdu da sattığını, ancak manda yetiştiriciliği yeterli olmadığı için sütünü bulmakta zorlandıklarını, Çaycuma ile özdeşleşmiş manda yoğurdu talebini karşılayamadıklarını ifade eden Çakar, manda bakıcılığı yapmak ve ürünlerini pazarlamak amacıyla yer tahsisi konusunda Zonguldak Valiliği onayıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü&[#]8217;ne dilekçe verdiklerini, İl Müdürü Necmi Çelik&[#]8217;ten bu konuda cevap beklediklerini söyledi.

Çakar, &[#]8220;Manda yoğurdunun özellikle Çaycuma&[#]8217;da tarih olmaması, şu anda çok az miktarda olan üretimin artması için girişimde bulunduk. Konuyu Bakanlığı da aktardık. Şayet İl Müdürlüğü konuyla ilgili ret cevabı verirse, kendilerinin gerekli desteği verebileceğini söylediler. Manda yetiştiriciliği desteği almak için ise birlik kurmak gerekiyor. Bölgemizde şimdi &[#]8216;manda birliği&[#]8217; kurma çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız, manda yoğurdu üretimini artırıp talebi karşılamaktır&[#]8221; diye konuştu.

Çakar, ayrıca Afyon Kocatepe Üniversitesi&[#]8217;nin yaptığı araştırmaya göre manada yoğurdunun kalın bağırsak kanserini önlediğini söyledi.

BAYRAKTAR NE DEMİŞTİ?

TZOB Başkanı Bayraktar, önceki gün yaptığı açıklamada, şunları söylemişti:

&[#]8220;1980 yılında 1 milyon 40 bin baş mandamız varken, 2011 yılında bu sayı yüzde 91,9 oranında düşerek manda varlığımız 84 bin 726 başa gerilemiştir. Bu rakam, verilen desteklerin de bir sonucu olarak 2012 yılında yüzde 26,8 artışla 107 bin 435´e çıktı. Ülkemizde manda kaymağı ve manda yoğurdu tarih olmamalı. Bu lezzet kaybedilmemeli. Manda yetiştiriciliğinin korunmasına ve ıslahına yönelik olarak halk elinde manda ıslah projesi başlatıldı. Damızlık mandalara hayvan başına destek verildi. Manda sütüne teşvik verildi. Ziraat Bankası ve Tarım ve Kredi Kooperatifleri kanalıyla üreticilere düşük faizli kredi kullandırıldı. Besilik erkek mandaya karkas kilogram başına destek verildi. Manda yetiştirici birlikleri kuruldu ve merkezi örgütlenmesi tamamlandı. Afyonkarahisar´da Kocatepe Üniversitesi´nde &[#]8216;Mandacılık Uygulama ve Araştırma Merkezi&[#]8217; kuruldu. Bunlar önemli gelişmeler. Bütün bu güzel gelişmelere ilave olarak mandacılığın eski günlerine dönebilmesi için; Verilen desteklerin artarak devam etmesi, elde edilen ürünlerin markalaşarak ülke içi ve dünya pazarlarına girmesinin sağlanması, işletme ölçeklerinin ticari hale dönüştürülmesine yönelik projelerin hayata geçirilmesi, Bu alanda faaliyet gösteren yetiştirici örgütlerinin desteklenmesi büyük önem arz etmektedir."
Editör: Pusula Gazetesi