Zonguldak İl Hıfzıssıhha Meclisi´nin, yaşanan kirlilik nedeniyle, Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) işlettiği Zonguldak Limanı’ndan kömür, demir tozu, kil, seramik hammaddesi ve benzeri dökme yük nakliyesinin yapılamayacağı yönünde aldığı karar, ihalesi gündemde olan Filyos Limanı hayata geçinceye kadar ertelendi.

Zonguldak Limanı’nın daimi müşterisi durumundaki Karabük Demir-Çelik Fabrikaları (Kardemir) yönetiminin, kararın ardından devreye girmesi ertelemede etkili oldu. TTK yönetiminin çevre hassasiyetlerini göz önüne alarak, karara kısmen desteği söz konusu olmasına karşın Kardemir yönetiminin baskısı sonuç verdi.

Vali Erol Ayyıldız ile görüşen Kardemir yönetiminin, Çatalağzı’nda bulunan Eren Enerji’ye ait limandan verim alınamayacağını ve Zonguldak Limanı’nı kullanamamaları durumunda hayat damarlarının kesileceğini ifade ettikleri öğrenildi. Zonguldak Limanı’nın Kardemir için hayati önem taşıdığı belirtilen görüşmenin ardından biz dizi önlemler alınması şartıyla daha önce alınan kararın askıya alındığı öğrenildi.

Vali Erol Ayyıldız’ın limanın Kardemir için hayati önemi konusunda yeterince bilgilendirilmeden bu kararın alındığı ileri sürüldü. TTK yönetimi, bu görüşme trafiği doğrultusunda kömür, demir tozu, kil, seramik hammaddesi ve benzeri dökme yük nakliyesinin yapılamayacağı yönünde alınan kararı askıya almış durumda.

KARDEMİR TEDBİR ALACAK

Yapılan görüşmelerden çıkan, kömür ve benzeri ürünlerin naklinin şimdilik devam ettirilmesi yönünde görüşün yanında Kardemir yönetimi, toz ve kirliliğin azaltılması için bir takım tedbirler almayı taahhüt etti. Kardemir başta olmak üzere pek çok firmanın ihtiyacı olan kömür, demir tozu, kil, seramik hammaddesi ve benzeri dökme yük nakliyesi yapan firmalar bundan böyle daha özenli çalışacak.

Kardemir yönetimi, ithal ettiği kömürün yüklenmesi ve boşaltılması sırasında sulama başta olmak üzere benzer tedbirler alacak. TTK da benzer tedbirlerle yaşanan kirliliğin en aza indirilmesi için çaba gösterecek.

SULAMA DAHA ÖNCE DE DENENDİ

Limanın hemen bitişiğinde bulunan ve toz-topraktan en fazla etkilenen Terakki Mahallesi ve Soğuksu semti sakinleri, geçtiğimiz yıllarda bir imza kampanyası ile yaşanan kirliliğe son verilmesini istemişti. Yapılan çağrılar sonunda limandaki kömürlerin yüklenmesi- boşaltılması sırasında sulama yoluna gidilmiş ve kömür tozunun kalkması engellenmeye çalışılmıştı. Suyun sıkıldığı saatlerde kısmen işe yarayan bu uygulama, beraberinde başka sorunlar doğurmuş ve sulama yapılmayan saatlerde ani toz bulutlarının kalkmasına neden olmuştu. Alınması gündemde olan tedbirlerin ne kadar etkili olacağı merak ediliyor.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

İl Hıfzıssıhha Meclisi´nin, yaşanan kirlilik nedeniyle, TTK’nın işlettiği Zonguldak Limanı’ndan kömür, demir tozu, kil, seramik hammaddesi ve benzeri dökme yük nakliyesinin yapılamayacağı yönünde aldığı kararla sevinen Terakki Mahallesi ve Soğuksu semti ile Gazipaşa sakinleri endişeli.

Kapılarını-camlarını açamadıklarını belirten Terakki ve Soğuksu semtinde oturan vatandaşlar, “Alınan karara sevinmiştik, ama hayal kırıklığı yaşıyoruz. Yıllardır bize toz yutturuyorlar. Bizim sesimizi duyan pek olmadı. Madem uygulamayacaklardı, neden böyle bir karar almışlar? Evlerimize gelsinler, görsünler. Bizi ancak o zaman anlarlar” diye konuştular.

KENT KONSEYİ NE DEMİŞTİ?

Pusula’nın sorularını yanıtlayan Zonguldak Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülsüm Yılmaz, alınan ilk kararla ilgili memnuniyetini dile getirerek, şunları söylemişti:

“18 Ocak 2011 tarihinde düzenlenen ‘Çevre’ konulu ‘Zonguldak Tartışıyor’ etkinliği Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim 7’nci sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarına konu olmuştu. Bu durumda yaptığımız etkinliklerin yerinde olduğunun ve aynı zamanda dikkat çekici olduğunun göstergesidir. Yine sözü geçen etkinlikte konuşan Zonguldak Milletvekilimiz Köksal Toptan, kentimizin en önemli çevre sorununun limandaki kömür stoklarının ve kömür yüklemesinin olduğunu ilk kez o toplantımızda dile getirmiştir. Bu toplantının ardından aynı çevre sorununa Başkanımız Yesari Sezgin tarafından her fırsatta dikkat çekilmiş ve konunun gündemde kalması sağlanmıştır. Geçtiğimiz hafta İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kömür yüklemesinin durdurulması ile ilgili karar, bölgedeki kirlilik açısından olumlu sonuçlar doğurabilecek bir karardır. Limandaki kömür nakliye ve depolama faaliyetlerinin çevrede yarattığı kirliliğin ortadan kalkması Zonguldaklıların beklentisidir.”

Editör: Pusula Gazetesi