Yaşanan kirlilik nedeniyle Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) işlettiği Zonguldak Limanı’ndan kömür, demir tozu, kil, seramik hammaddesi ve benzeri dökme yük nakliyesinin yapılamayacağı yönünde alınan karar uygulanamadı.

Zonguldak Limanı’nın daimi müşterisi durumundaki Karabük Demir Çelik Fabrikaları (Kardemir) yönetiminin devreye girmesi ve liman gelirlerini kaybetmek istemeyen Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) sıcak bakmaması nedeniyle alınan karar şimdilik uygulanabilmiş değil. Vali Erol Ayyıldız ile temasa geçen Karabük heyeti, bu uygulamanın Kardemir’e çok büyük zarar vereceğini belirterek, askıya alınmasını istediler. Bunun üzerine Zonguldak Limanı’nda yükleme ve boşaltma çalışmaları devam ediyor.

TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın önerisi ve Vali Erol Ayyıldız’ın onayı ile alınan kararın uygulanıp uygulanmayacağı veya nasıl uygulanacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

KENT KONSEYİ, KARARIN UYGULANMASININDAN YANA

Konuyla ilgili Pusula’nın sorularını yanıtlayan Kent Konseyi Genel Sekreteri Gülsüm Yılmaz, İl Hıfzıssıhha Meclisi´nin aldığı kararı olumlu karşıladıklarını belirterek, yaşanan kirliliği hatırlattı. Çevre konusunda daha önce yapılan çağrıları hatırlatan Yılmaz, “Limandaki kömür nakliye ve depolama faaliyetlerinin çevrede yarattığı kirliliğin ortadan kalkması Zonguldaklıların beklentisidir” dedi.

Yılmaz, şöyle konuştu:

“Zonguldak Kent Konseyi olarak, kentimizin gündeminde bulunan konularda herkesimin görüşünü almak ve birlikte çözüm üretebilmek adına yaptığımız ‘Zonguldak Tartışıyor’ toplantılarımızın yenisi ile ilgili çalışmalarımıza başladık. Bu toplantılarımızda aktif katılım ve çözümde ortaklık ilkelerimiz doğrultusunda kentimizin tüm bileşenleri ile bir arada olmayı hedefliyoruz. Bilindiği üzere Kent Konseyimiz tarafından 18 Ocak 2011 tarihinde düzenlenen ‘Çevre’ konulu ‘Zonguldak Tartışıyor’ etkinliği Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim 7’nci sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarına konu olmuştu. Bu durumda yaptığımız etkinliklerin yerinde olduğunun ve aynı zamanda dikkat çekici olduğunun göstergesidir. Yine sözü geçen etkinlikte konuşan Zonguldak Milletvekilimiz Köksal Toptan, kentimizin en önemli çevre sorununun limandaki kömür stoklarının ve kömür yüklemesinin olduğunu ilk kez o toplantımızda dile getirmiştir. Bu toplantının ardından aynı çevre sorununa Başkanımız Yesari Sezgin tarafından her fırsatta dikkat çekilmiş ve konunun gündemde kalması sağlanmıştır. Geçtiğimiz hafta İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kömür yüklemesinin durdurulması ile ilgili karar, bölgedeki kirlilik açısından olumlu sonuçlar doğurabilecek bir karardır. Limandaki kömür nakliye ve depolama faaliyetlerinin çevrede yarattığı kirliliğin ortadan kalkması Zonguldaklıların beklentisidir. Bu tür etkileri sebebiyle önem verdiğimiz ‘Zonguldak Tartışıyor’ toplantımızın konusu ve tarihi önümüzdeki günlerde kamuoyu ve ilgililerle paylaşılacaktır.”

Editör: Pusula Gazetesi