Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinin AK Partili Belediye Başkanı Ömer Ünal, birçok kez ölümlerle sonuçlanan kazaların yaşandığı Zonguldak-Filyos sahil yoluyla ilgili tepkisini dile getirmeye devam ediyor.

Demiryolu seferlerinin iptal edilmesinden dolayı vatandaşların karayolunu kullandığını, fakat her geçen gün ölümlü kazaların arttığını ifade eden Başkan Ünal, Karayolları 15’inci Kastamonu Bölge Müdürü Sami Uyar’ı sert dille eleştirdi.

Bakanlığın talimat vermesine rağmen 3 yıldır projenin tamamlanamadığını söyleyen Ünal, “Benim gözümde Bölge Müdürü tembel. Tembel adamdan da Bölge Müdürü olur mu? Önümüzdeki hafta da Karayolları üzerine düşeni yapmadığı için Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım” dedi.

2010 yılından bu yana projeyi hazırlamayan Bölge Müdürü Uyar’ı hala görevde tutan siyasetçileri de hatalı bulan Başkan Ömer Ünal, “Beni partiden ister atsınlar, ister satsınlar. Hiç önemli değil. Çünkü yıllardan beri konuşuyoruz, daha projesi bitmedi. Bu yol yapılmadığı müddetçe de Karayolları’na hakkımı helal etmiyorum” diye konuştu.

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Pusula’ya yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“KAZALAR ARTACAK”

“Bu kazaların artmasının sebeplerinden bir tanesi, demiryolu hattının kapanmasıdır. İnsanlar karayolunu kullanıyor. Bundan sonra kazalar daha da artacaktır. Çünkü turizm sezonunda bu yol daha da yoğun olacak. Karayolları’yla ilgili de suç duyurusu dilekçesi hazırlatıyorum ve önümüzdeki hafta teslim edeceğim. ‘Karayolları üzerine düşen görevi yapmıyor’ diye Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım. Sayın Valiye, Sayın Milletvekillerine, Sayın Bakanlara ve Sayın Başbakana da çağrım var; burada insanlar ölüyor. Karayolları’nın Kastamonu da bir Bölge Müdürlüğü var ve evlere şenlik. Zonguldak’ın yolları, Karayolları’nın çalışmalarını gösteriyor. Yani; ayinesi iştir kişinin lafına bakılmaz. Bu Karayolları personeliyle bu işler yürümez. Tünellerden Zonguldak tarafına geçtiğinizde 3 yıldan beri asfalt yapılıyor. Bunun mazereti olamaz. Bunun mazereti siyasetçilerde değil, görevini yapmayan bürokratlardadır. Bu benim partimle ilgili bir sorun değil ve partimi bırakmam gibi bir şey olmaz. Biz devletin Ulaştırma Bakanı’nı bu yollardan geçirdik. Sayın Ulaştırma Bakanı, ‘Bu yolun projesini yapın ve bitirin’ dedi. Siyasetçinin yapacağı iş budur. Ancak bürokratlar çalışmayınca, biz ne yapalım? Karayolları Bölge Müdürü’ne gidip, yakasından tutup, ‘Bu işi yapacaksın’ diyemem. Devletin Ulaştırma Bakanı talimat vermiş, ama Bölge Müdürü bizi sallıyor. 2010 yılında ihale edilen projeyi bitiremeyen bir Bölge Müdürü, bu görevde duruyorsa, siyasetçilerin de burada yanlışı vardır.”

“KARAYOLLARI’NA HAKKIMI HELAL ETMİYORUM”

“Benim artık bu konuda çekincem yok. Türkiye’de insan ölmedikten sonra bir şey yapılmıyor. Karayolları 15’inci Kastamonu Bölge Müdürlüğü, Zonguldak’ta sınıfta kalmıştır. Bu işte başka hiç kimsenin kabahati yoktur. Bu yol, bizim her şeyimizdir. Demiryolunu kapatıyorsun, son durum bu oluyor. O yoldan öğrenci, hasta, herkes geçiyor. Bu yol yapılmadığı müddetçe de Karayolları’na hakkımı helal etmiyorum. Filyos’tan Çaycuma’ya giderken, Çömlekçi Köyü var. Burası dümdüz bir yer, ama bu vicdansız Karayolları oraya bariyer yaptı. Kimi zengin ettiklerini bilmiyorum. O bariyeri, bu arabaların uçtuğu yere yapsalardı, şu anda o insanlar ölmemiş olacaktı. Oraya bariyer çektirme kararını da kim verdiyse, onun da Allah belasını versin. Beni de partiden ister atsınlar, ister satsınlar. Hiç önemli değil. Çünkü yıllardan beri konuşuyoruz, daha projesi bitmedi. Koordinasyon toplantısında soruyorum, ama Bölge Müdürü kaçak cevaplar veriyor. Zaten Zonguldak’ta işini yapan bürokrat yok. Çözülmesi gereken de budur. Herkes işini yapsa, Zonguldak güllük gülistanlık olur. Bence Burası Mithatpaşa Tüneli’nden daha önemlidir. Zonguldak’ta trafik sıkışır, ama insan ölmez. Fakat burada insan ölüyor. Benim halkım artık Zonguldak’a değil, Bartın’daki hastanelere gidiyor. Artık o yolu kullanmak istemiyor. Sene 2013, ama il merkezine giden yola bakın. Türkiye’de bunun bir örneği daha yoktur.”

“MİNİBÜS UÇURUMDAN YUVARLANSA, BENİ SUÇLAYACAKLAR”

“TTK işçi servisi bu yollardan geçiyor. Allah korusun, yolda bir kaza olsa, ne olacak? Öğrencilerimiz de aynı şekilde. Bir minibüs uçuruma yuvarlansa, suçlu aranacak. Belki Belediye Başkanı olarak beni suçlayacaklar. Muhtarlarımızla da konuştuk, yakında yolu kapatma eylemi yapacağız. Benim gözümde Bölge Müdürü tembel. Tembel adamdan da Bölge Müdürü olur mu?”

“SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ NEREDE?”

Başkan Ömer Ünal, yolun yapılmaması konusunda duyarsız kalan sivil toplum örgütlerine de tepki gösterdi. Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz yolun yapılması için bas bas bağırıyoruz. Ancak ne halktan, ne de sivil toplum örgütlerinden hiçbir ses çıkmıyor. Bir köpek ölse, Hayvan Hakları Derneği havaya kalkıyor. Bir ağaç kesseniz, çevreciler havaya kalkıyor. Ama ben sesleniyorum, nerede Zonguldak´ın sivil toplum kuruluşları? Gelsinler, ´Zonguldak-Filyos yolu neden yapılmıyor?´ diye bir şeyler yapsınlar. Burada onlara göre bir siyaset yok, rant yok. Ama burada kimse yok."

Editör: Pusula Gazetesi