Vali Erol Ayyıldız imzalı kararda, ikinci el eşya ve hurda haline getirilen malzemelerin alım ve satımı üzerine faaliyet gösteren işyerlerine, satın aldıkları her eşya ve malzeme için ´İkinci el eşya alım satım formu´ düzenleme şartı getirildi. Karara göre; düzenlenecek formda eşyayı satan kişinin kimlik numarası, adı, soyadı, doğum tarihi, adres ve telefon bilgileri yer alacak. Satıcıya imzalattırılacak forma, nüfus cüzdanı fotokopisi de eklenecek. Aynı eşya işyeri tarafından başka birine satıldığında bu kişinin bilgileri de aynı forma işlenip imzalattırılacak.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER SATIŞ YAPAMAYACAK

Karar ile yanında velisi ya da vasisi bulunmayan 18 yaşından küçüklerden alım yapılması yasaklanırken, düzenlenen form 5 yıl boyunca işyeri sahibi tarafından saklanacak. Bu süre içinde kolluk kuvvetlerinin yapacağı denetim ve araştırmalarda talep edildiğinde ibraz edilecek.

Ev ve işyerlerinden çalınan her türlü elektronik eşya, beyaz eşya, halı, kilim gibi ticari değeri olan tüm malzemeler ile aile büyüklerinden habersiz evden alınan eşyaların ikinci el piyasada satışının önlenmesi, hırsızlık malı eşyanın menfaat temini açısından cazip bir yol olarak görülmesinin önüne geçilmesi, hırsızlık olaylarının aydınlatılması, şüphelilerin tespiti, yakalanması, çalınan malzemelerin elde edilmesi ve 18 yaşından küçüklerin suça sürüklenmesinin engellenmesini amaçlayan karara uymayan işyeri sahiplerine, Kabahatler Kanunu´nun 32´nci maddesi gereği idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
Editör: Pusula Gazetesi