Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nin (ÇATES) taşeron firmasının, çalışanlarının hesabına yatırdığı kıdem tazminatlarını işten atmama karşılığında geri istemesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Tazminatı geri veren çalışanların yeniden işbaşı yaptığı belirtilirken, 2 işçinin şikayet için Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü’ne gittiği öğrenildi.

Olayın gündeme gelmesinin ardından firma yetkilileri, çalışanlara tepkili... Tazminatlarını geri iade etme karşılığında yeniden işbaşı yapan işçiler ise, farklı zamanlarda ve farklı bahanelerle işten çıkarılma endişesi yaşıyor. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün konuyu TBMM’ye taşımasının ardından firmanın temkinli bekleyişi sürüyor.

“ŞİKAYET İÇİN 3 İŞÇİ GELDİ”

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, konuyla ilgili Pusula’nın sorularına verdiği yanıtta, sadece 3 işçinin şikayet için geldiğini belirterek, şunları söyledi;

“ÇATES’te şu anda hiçbir sıkıntı yok ve uzlaştılar. Bize ulaşan bir şikayet yok. Yalnız önceki gün 3 kişi geldi. Kıdem tazminatlarının ödenmediğini ve işten çıkarıldıklarını beyan ettiler. Ancak işten çıkarılıp çıkarılmadıklarını da tam bilmiyorlar. Sigortalı işe giriş bildirgeleri ya da işten çıkarılış bildirgelerine baktığımızda henüz işlerine son verilmemiş görünüyor. İş akitlerine son verilip-verilmediğini öğrenmeleri için kendilerini Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürlüğü’ne yönlendirdik. Eğer iş akitlerine son verilmişse ya da belgelerle bize müracaat ederlerse, biz durumlarını inceleyeceğiz. Şu anda bize ulaşan uyuşmazlıkla ilgili herhangi bir şey yok.”

“185 ÇALIŞANIN İŞTEN ATILMASINI ENGELLEDİK”

Olayı öğrenmesinin ardından firmanın 185 çalışanı çıkartmasına engel olduğunu hatırlatan Demirsu, “Şirket, ilk başta bana geldi ve 185 işçi talep etti. Bu, önce beni mutlu etti. Ama ‘185 işçi nereye alınacak?’ dediğimde, ‘ÇATES’e alacağız’ dediler. ‘Zaten 185 kişi çalışıyor’ dediğim de ise, ‘Onları başlatmayacağız. Yeni ekiple devam edeceğiz’ dediler. Ama ben onların taleplerini karşılamadım. Çünkü bu sosyal bir patlama olur. 185 kişiyi kapıya koyamayacaklarını söyledim. Saat 15.00’ten akşam 18.00’e kadar taşeron firmayla cebelleştim. Bunu yapamayacakları konusunda da onları ikna ettim. ÇATES Müdürü’yle aralarında sorun olmuş. Ertesi gün de sabah ÇATES Müdürü’nü çağırdım ve yarım güne yakın da kendisini ikna etmeye çalıştım. İki tarafı da uzlaştırdım ve bu işçiler işten çıkarılmadı” dedi.

Demirsu, yaşanabilecek benzer durumlarla ilgili çalışanlara seslenerek,

“Başka bir kurumda kıdem tazminatları ya da başka bir sorun yaşayan işçilerimiz hemen bize gelmeliler. Biz de gerekli incelemeleri yaparız” dedi.

“KIDEM TAZMİNATINDA ÖNCE TAŞERON, SONRA ÇATES SORUMLU”

Müdür Demirsu, kıdem tazminatlarından önce taşeron firmanın, sonra ana firmanın sorumlu olduğunu belirterek, şunları söyledi;

“Kıdem tazminatlarıyla önce taşeron firma sorumludur. Ama bu işçilerin iş akdi sona erdiği takdirde ödenecek bir paradır. Taşeron firmanın işçileri olduğu için parayı da taşeron firmanın ödemesi gerekir. Ama eğer firma bunu ödemezse, ÇATES sorumludur. İşveren ödemezse, asıl işverenden ödemesini talep ederiz. Onlarda daha sonra firmadan rücu ederler. Biz kurum olarak iş akdi sona eren işçilerin haklarını takip ediyoruz. İşçiler çalışıyorsa ve yasal hakları konusunda sıkıntı varsa, Grup Başkanlığına, Bakanlığın Müfettişlerine yazıyoruz ve onlar inceliyorlar. İş akdi sona ereni Çalışma ve İş Kurumu inceliyor, halen devam edene ise İş Teftiş Grup Başkanlığı bakıyor. Ama şu ana kadar henüz gelmedi. Geldiği takdirde çalışanlarda varsa gruba göndereceğim, sona erdirilmişse de, biz incelemeye aldıracağız.

Usulsüzlük yapılmasına kesinlikle müsaade etmeyiz. Kimsenin hakkını, bir kuruşunu kimseye yedirtmeyiz. Şartnamedeki hatalı bir maddeden dolayı bu yapılıyor ve bu yılki şartnamelere böyle bir madde artık konulmuyor.”

Editör: Pusula Gazetesi