Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uysal, Genel Başkanları Önder Kahveci ile Genel Başkan Yardımcıları İsmail Türk, Kürşat Atmaca ve Hasan Şirin’le birlikte gerçekleştirdikleri Zonguldak ziyaretini değerlendirdi.

Genel Başkan Yardımcısı Uysal, geçtiğimiz aylarda Kozlu’da özel bir maden ocağında yaşanan kazanın ardından taşeron sorununun en iyi örneği olan ve yerinde seslerini duyurmak için 14 Mart Tıp Bayramı’nda Zonguldak’tan Türkiye’ye seslendiklerini söyledi.

Türkiye’de birçok alanda gelişmeler yaşandığını, fakat Zonguldak’ın bu nimetlerden nasibini alamadığını belirten Uysal, Zonguldak’ın en önemli sorunlarından biri olan yeni hastaneyle ilgili olarak ise, “Hastane bir yılan hikayesine döndü. Hatta biraz daha uzarsa, bir Zonguldak türküsüne dönüşecek. Çünkü, bu, 2006 yılında Sağlık Bakanımız Zonguldak’a geldiğinde verdiği bir müjdeydi. Yani birileri yine çıkıp dönem dönem açıklamalar yapıyorlar, ama bir arpa boyu bile mesafe kat edilmedi” dedi.

Zonguldak ziyaretleri, taşeronda yaşanan sorunlar ve yeni hastanenin son durumuyla ilgili Pusula’ya konuşan Uysal, şunları söyledi:

“TAŞERON SİSTEMİNE SON VERİLMELİDİR”

“14 Mart Tıp Bayramı’nı geride bıraktık. Tıp Bayramı nedeniyle yapacağımız basın açıklamamızı, Zonguldak’ta yapmak istedik. 14 Mart, ‘Tıp Bayramı’ olarak kutlanıyor, ama aslında bayram değil. Sağlık çalışanlarının problemleri var. Sağlıkta vatandaşın problemi var. Ayrıca taşeron çalışma sistemi, tüm Türkiye’yi sarmış durumda. Bu sistemle ilgili Tıp Bayramı’nı da vesile ederek, Zonguldak’tan bir mesaj vermeyi daha doğru bulduk. Çünkü orada çok önemli rakamlar var. Bugün 2002 yılında 387 bin olan taşeron işçi sayısı, 2011 yılında resmi rakamlara göre 1 milyon 611 bin. Kamudaki rakamda 585 bin civarındadır. Yine sağlıktaki taşeron çalışan sayısı 20 bin. Yine vatandaşımıza hizmet eden sağlık sektöründeki taşeron sayısı 14 bin civarında. Türkiye maden işçileriyle alakalı Zonguldak’tan da hep üzücü haberler alıyor. Onun için Genel Başkanımız ve Genel Başkan Yardımcılarımızla birlikte bunlara da biraz dikkat çekmek istedik. Taşeron çalışma sisteminin sonlandırılmasını istedik. Sağlık çalışanı arkadaşlarımızla da bir araya geldik. Zonguldak’tan iyi haber almamak bizi üzüyor. Son olarak Kozlu’da taşeronda çalışan maden işçilerimizin şehit olması hepimizi üzdü. İş sağlığı ve iş güvenliği çok önemli, ama taşeron sisteminde bu maalesef kamuya göre daha kötü. Bu sistemin muhakkak sonlandırılması lazım... Bizim bu konudaki öngörümüz de, taşeron firmaların aradan çekilmesi yönündedir. Biz bu problemi yalnız sağlıkta değil, tüm Türkiye’de tüm iş kollarında yaşıyoruz. Madende bunlardan bir tanesidir.”

“ZONGULDAK’I TARAMA FIRSATIMIZ OLDU”

“Bu ziyaretimizde, aynı zamanda Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri olan Genel Başkanımız Önder Kahveci, Türk Sağlık-Sen’in 4 Genel Başkan Yardımcısı, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı şubelerimizin başkanları ve il temsilleri ile birlikte kurumları ziyaret etme fırsatımız oldu. Merkez ilçede Atatürk Devlet Hastanesi, Göğüs ve Meslek Hastalıkları Hastanesi, Verem Savaş Hastanesi, Üniversite Hastanemizi ziyaret ederek, sağlık çalışanlarımızla bir araya geldik. Çaycuma, Devrek, Gökçebey, Saltukova ve Bakacakkadı’da yine arkadaşlarımızla bir araya geldik. Onların dertlerini dinledik. Sendikal çalışmalarımızı da anlatma fırsatı bulduk. Akşam temsilciler toplantısı gerçekleştirdik. Karaelmas Gazeteciler Derneği ve Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti’ni de ziyaret etme fırsatı bulduk. Kısacası Zonguldak’ı tümüyle tarama fırsatımız oldu.”

“HASTANE YERİ YAKINDA TÜRKÜYE DÖNÜŞECEK”

“Hastane bir yılan hikayesine döndü. Hatta biraz daha uzarsa, bir Zonguldak türküsüne dönüşecek. Çünkü, bu, 2006 yılında Sağlık Bakanımız Zonguldak’a geldiğinde verdiği bir müjdeydi. Türk Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi olarak dönem dönem dile getirmeye çalıştık. Basın vasıtasıyla da bunu yetkililere devamlı suretle ulaştırmaya çalıştık. Hep sıcak tutmaya, hatırlatmaya çalıştık, ama gelinen noktada 2006 yılında ne söylendiyse, şu anda da o yaşanıyor. Yani birileri yine çıkıp dönem dönem açıklamalar yapıyorlar, ama bir arpa boyu bile mesafe kat edilmedi. Biz Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak Sağlık Bakanımız Recep Akdağ ile yaptığımız görüşmelerimizde bu konuyu izah etme imkanım olmuştu. Zonguldak Şubemizdeki arkadaşlarımızda izah ediyorlar, ama maalesef bir gelişme olmadı. Ama şunu da görüyoruz; Türkiye’de yollar, hastaneler yapılıyor. Şehirler gelişiyor. Gözle görünür bir gelişme var, ama Genel Başkanımız da, ‘15 yıldır dönem dönem Zonguldak’a geldim ve daha hala bir şeyler bitirilmemiş’ dedi. O anlamda Zonguldak biraz yetim, öksüz kalmış durumda. Hastane binası da bunlardan bir tanesidir. Zonguldak’ın belediyecilik anlayışında olduğu gibi veya diğer kamu kurumlarında olduğu gibi hastane binası da, maalesef Türkiye’nin yatırımlarından üzerine düşen payı alamadı. Biz Türkiye’de genelinde ilçelerde bile koca koca hastaneler görüyoruz. Ama Zonguldak’ta bunu göremiyoruz. Zonguldak ziyaretimizde Valimizi de ziyaret ettik ve bu görüşlerimizi paylaştık. Sayın Valimizin görüşleri de hemen hemen bizlerle paralel.”

Editör: Pusula Gazetesi